Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wonen in een instelling

Conny's moeder vraagt haar of ze in het verzorgingshuis zou willen wonen waar ze werkt. Haar antwoord is luid en duidelijk.

Mijn moeder stelde mij een gewetensvraag. Of ik in het verzorgingshuis zou willen wonen waar ik werkzaam ben. Mijn moeder is nog redelijk vitaal en net verhuisd naar een seniorenwoning. Ze heeft de regie nog aardig goed in handen.

 

Medebewoners met gebreken

‘Nou?, vroeg ze. Tja, ik zou er niet vrijwillig voor kiezen. Als je afhankelijk wordt en het thuis echt niet meer kan, dan heb je geen andere mogelijkheid. Ik zou het verschrikkelijk vinden om mijn autonomie te verliezen. Het afhankelijk worden van derden is je leven aanpassen en veel eigenheid verliezen. En het wonen in een instelling maakt de confrontatie alleen maar groter. Elke dag zie je dan medebewoners met hun gebreken.

 

Geen geld voor verzorgingshuis 

Mijn antwoord op de vraag was; nee, tenzij ik beslist geen keuze heb. Voor mijn moeder was het duidelijk en zei mij meteen dat ze er ook zo over dacht. Daarbij kom je tegenwoordig al helemaal niet zomaar in een verzorgingshuis te wonen. Ik denk dat het nog maar de vraag is of er over twintig jaar er wel geld is, om de verzorgingshuizen te financieren.

 

Ouderenzorg in de toekomst

Ouderenzorg dreigt uit zijn jasje te groeien. In heel Europa is er vergrijzing te verwachten met de daaraan gebonden kosten. In Nederland schijnt de uitgaven voor deze zorg het snelst te groeien. En daarmee zal het in de nabije toekomst de ouderenzorg drastisch moeten veranderen. Er komt een campagne ‘Het Nieuwe Ouder Worden', met een aantal openbare debatten. De eerste heeft een zeer prikkelende titel; Hier is mijn moeder, regelen jullie het verder?

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  l willemsen

  Mijn moeder zei gewoon het enige waar ik wil wonen is in het huis waar mijn dochter werkt en wie ben ik dan om te zeggen dat mag niet het is toch de laatste weg die ze gaat doen ik heb wel de keuze om niet bij haar op de afdeling te werken dat vind ik wel prettig

 • no-profile-image

  Ik

  Het heeft er ook me te maken dat de zorgzwaarte en specialisme zich steeds meer verplaatst. 10 jaar geleden lagen mensen met een VAC pomp of specialistische wondverzorging in een ziekenhuis. Tegenwoordig worden die in het verpleeghuis gedumpt. De zusters daar worden opgeleid met extra scholing en doen handelingen waarvan je je mag afvragen of dit wel goed is dat die bij deze verzorgenden neergelegd wordt. De verpleeghuisbewoner van vroeger ligt nu in het verzorgingshuis waar men met minder middelen zware zorg moet verlenen en de verzorgingshuisbewoner van vroeger woont nu "zelfstandig" thuis met de nodige wijk- en mantelzorg.

 • no-profile-image

  mini

  Doe het werk met liefde.

  De laatste jaren is de liefde alleen wel minder makkelijk,door invoering van de overheid ,zzp systeem wat duidelijk in kinderschoenen staat en niet individueel genoeg is,zie merk ik dagelijks.

  Heb moeite met het feit dat je clienten een bepaalde 'tijd' hebben om bijv. naar het toilet te gaan of te douchen.Blijft vaak weinig over wat het werk inwezen zo leuk maakt,contact/aandacht met de clienten en hun famliie.

  Maar als de situatie zo ver is weet ik wel dat mijn moeder haar nodige zorg krijgt,maar dat ik als "mantelzorger" erg veel zal bijgaandragen om de zorg en moeder te ondersteunen.En ik vind dat mijn verantwoording tegenover mijn moeder.

 • no-profile-image

  jolena

  Als ik niet meer zelfstandig zou kunnen wonen,zou ik graag in het huis gaan wonen waar ik werk. Alles is er onder één dak en als je iemand wilt zien ga je naar een activiteit en zoniet dan sluit je je deur.

 • no-profile-image

  Ali Drijfhout-Hagg

  Beste Connie,

  het is inderdaad heel erg als je niet meer in je eigen huis kan blijven wonen. en ik denk dat niemand daar vrijwillig voor kiest.

  toch kan ik zeggen dat ik wel in het verzorgingshuis waar ik werk zou willen wonen wanneer dat nodig zou zijn.

  en ik hoop dat er dan ook nog verzorgenden zijn die dit werk met liefde zullen doen.

  gr. AliD

Of registreer je om te kunnen reageren.