Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bang voor herrie schoppen

Vakbond Abvakabo FNV is druk bezig met acties tegen het nieuwe cao VVT akkoord. Lees mee met het actiedagboek van onderhandelaar Lilian Marijnissen.

Vakbond Abvakabo FNV is druk bezig met acties tegen het nieuwe cao VVT akkoord. Lees mee met het actiedagboek van onderhandelaar Lilian Marijnissen. 

 

Woensdag

Vandaag is de eerste dag van de Tour voor Zorg. Dit betekent dat we met twee bussen door het land trekken om bij zorginstellingen te informeren over ons referendum . Zo krijgen veel verzorgenden de gelegenheid om te stemmen over de nieuwe cao VVT. De bussen begonnen in Lelystad en Almere. Elke keer stoppen we bij een zorginstelling, en gaan we naar binnen om elke afdeling af te lopen. Nee, daar is niet elke zorgmanager blij mee. Soms mogen we niet naar binnen, omdat ze bang zijn dat we herrie komen schoppen. Als we uitleggen dat we echt niet weer een verpleeghuis gaan bezetten, mogen we wel naar binnen. We zijn er ook zeker niet om verzorgenden van hun werk af te houden, we willen gewoon informatie geven en iedereen de kans geven mee te doen aan ons referendum.

 

Donderdag

Een spannende dag: we hebben een manifest overhandigd aan een aantal TweedeKamerleden in Den Haag, zoals Renske Leijten (SP), Karin Straus (VVD) en Linda Voortman (GroenLinks). Hierin staat onder andere dat we ons afvragen wat er met de 12.000 extra beloofde verzorgenden is gebeurd. Zorginstellingen hebben begin dit jaar 370 miljoen extra gekregen en veel verzorgenden zien dit geld nergens terug. Verder spreken we ons in het manifest uit over de flexibilisering in de zorg en het feit dat het cao akkoord is gesloten met vakbonden die slechts vier procent van de sector vertegenwoordigt. Daarna waren we aanwezig bij een vergadering hierover. Opvallend was dat staatsecretaris Veldhuijzen van Santen (VWS) stelde dat er geen goede cao uitkomst was, en dat zij een rol wil spelen bij het cao conflict. Het is afwachten hoe dit verder gaat, maar het is in elk geval een opsteker voor ons.

 

Vrijdag

De twee zorgbussen rijden op volle toeren! We merken dat verzorgenden over het algemeen heel goed geïnformeerd zijn over de cao VVT. Het is ook mooi om te zien dat sommige managers ook hun steun voor onze acties uitspreken. Waarom ze dan niks veranderen? Ze wijzen naar boven: ik krijg ook maar een bepaald budget en een opdracht… Sommige verzorgenden staan ons zelfs op te wachten. Ja, er zijn ook negatieve reacties. Vooral op internet. Er wordt gezegd dat we mensen inhuren voor bijvoorbeeld de bezettingen van de zorginstellingen. Daar moet ik heel hard om lachen. Natuurlijk doen we dat niet. Ik heb geen idee wie die onzin verspreidt, maar je ziet wel steeds dezelfde namen op verschillende websites terugkomen.

 

Maandag

We hebben inmiddels een paar honderd stemmen opgehaald voor ons referendum. Een vruchtbare week! De bussen zijn nog twee weken op pad. We bereiden ons nu voor op een groot debat van volgende week maandag (18 juni) over de cao VVT. In elk geval zullen Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) hierbij aanwezig zijn. Iedereen is welkom!

 

Klik hier voor het tourschema van de bussen

Lilian Marijnissen

20 reacties

 • no-profile-image

  Inge van Vliet Helpende Almere

  Goh die Broeder is een beetje een gefrustreerd mannetje. Abvakabo tour is bij ons langs geweest en al mijn collega's vonden het geweldig. Andere bonden horen of zien we nooit wat van. We voelen ons zwaar verraden doordat zij met een waardeloos akkoord instemmen en op deze manier alleen maar proberen Abvakabo dwars te zitten. Het begint een beetje zielig te worden op deze manier. Totaal geen leden hebben maar wel een grote mond. Nooit op de werkvloer komen maar wel zeggen dat je weet hoe het zit. Adviesgroepjes van 10 mensen beslissen alles, terwijl Abvakabo al 600 mensen bij elkaar had om de eisen voor de nieuwe cao te bepalen. Democratie hebben julllie niet zoveel mee bij die elitaire bond.

 • no-profile-image

  Broeder

  @martien

  En waarom Reageer jij als door een hond gebeten? Ik ben idd de hele Abva meer dan zat. Het moet over inhoud gaan en niet over positionering op welke manier dan ook. Ik hoor en zie geen inhoud hoor alleen hoe slecht anderen zijn en hoe goed Abva is. Ik ben er klaar mee. Veel plezier de 18e

 • no-profile-image

  Martien Wijnen

  @broeder: wat is er op 14 februari of n.a.v. van die bijeenkomst met je gebeurt dat je nu zo ongenuanceerd en verbitterd loopt te trappen? Wees open en concreet, vertel wat de halve waarheden zijn volgens jou en waaruit het onvermogen van de AbvaKaboFnv blijkt. Kom maar op en liefst op 18 juni in de Rode Hoed!!!

 • no-profile-image

  Broeder

  @john ik ken genoeg leden van Abva die het helemaal niet eens zijn met wat jullie nu doen. Uit jullie eigen stukken blijkt dat het project organising leidend is. Amsterdam is als middelpunt benoemd en daar is tot nu toe ook alles op gericht. Jij spreekt van 10.000 enden leden die achter jullie staan. Ik constateer dat gewone leden buiten de randstad geen invloed hebben! Acties worden steeds gevoerd door dezelfde mensen, bij verschillende instellingen en overal zie je sp jasjes. En dat ben ik meer dan zat. En nee ik kom niet naar de rode hoed voor een partijpolitieke bijeenkomst waar de uitkomst al vaststaat!

 • no-profile-image

  John van Mullem

  @broeder. Maar wat is je reden dat je zo ageert tegen de abvakabo. Je bent het er niet mee eens, zegt je lidmaatschap op. Dat vind ik jammer, maar het is je goed recht. Maar het lijkt nu een soort missie van je te worden dat je alles wat de tienduizenden zorgwerkers die bij de abvakabo zijn aangesloten doen om wat in hun ogen een slechte cao is onderuit te halen. Ik snap totaal niet wat dat voor nut heeft. Deze mensen vechten tegen wat in hun ogen slechte kwaliteit van zorg is en daaraan gerelateerd slechte arbeidsomstandigheden. Overigens we organiseren op 18 juni een openbaar debat in de rode hoed in A'dam. Het zou interessant zijn om daar verder in discussie te treden. Neem je deze uitnodiging aan?

 • no-profile-image

  Broeder

  @john traineren en zwart maken. Ga even jullie eigen berichtgeving even na. En misschien geen leugens maar in ieder geval halve waarheden.Abva berichtgeving is alleen maar gericht op eigen onvermogen en op het zwart maken van overige partijen.

  @martien ik was 14 februari nog lid van Abva en heb nav de bijeenkomst lidmaatschap opgezegd.

 • no-profile-image

  John van Mullem

  Ik vraag me wel eens af wie deze mensen zijn die op verscheidene webpagina's en vaak in de anonimiteit de Abvakabo keer op keer betichten van allerlei onwaarheden en iedere keer die link willen leggen met de SP. Ik kan me voorstellen dat je anders kan denken. Dat is geen enkel probleem. Maar wat hier gebeurd is het opzettelijk traineren en zwart maken van een vakbond die luistert naar zijn achterban en daar wat mee doet. Zijn deze personen lid van andere bonden en zijn ze bang dat ze door hun zwakke opstelling tijdens de cao-onderhandelingen leden kwijtraken? Of zijn ze ingehuurd door Actiz om de verdeel-en-heers-kaart te spelen? Het kan natuurlijk ook zijn dat ze een zeer egocentrische geldingsdrang hebben en hun collega's die in actie zijn derhalve in een kwaad daglicht willen zetten. In ieder geval, het getuigt niet echt van sociaal en solidair gedrag.

 • no-profile-image

  Martien Wijnen

  Wat een lekker ongenuanceerde reacties! Kijk gewoon op FNVvoorzorg.nl of lees de referendumkrant, dan weten jullie tenminste waar het echt allemaal over gaat!!!!

  Overigens gaan ook veel gewone, niet bezoldigde, leden van AbvaKaboFNV mee op de referendumtour.

  @broeder: wat moest je in de Jaarbeurs als je toch geen lid bent van een bond? Spionnetje spelen?

 • no-profile-image

  gerard mentz (vakbondsconsulent )

  IK denk dat onze eisen duidelijk zijn!

 • no-profile-image

  E. Post

  @Door mij, laat dan de oude cao maar doorlopen? Vreemd... dus liever het oude behouden dan de verbeteringen willen zien!? Overigens ben ik wel benieuwd of u ook zo vasthoudend bent als aan het eind van de maand bij de loonuitbetaling een loonsverhoging wordt bijgeschreven. Deze verhoging kunt u natuurlijk altijd overmaken naar een goed doel zodat u de het verder bij het oude kunt houden.

  Laat je toch niet gek maken door de praatjes van Lilian Marijnissen, denk zelf na. Ikzelf ben afgehaakt toen de Abva SP bleek te zijn geworden. Het had voor heel de sector bezig geweest als de SP in de politiek was gebleven en de Abva zich gewoon was blijven gedragen en geen blinde ledenwerf en publiciteits-geile organisatie was geworden.

 • no-profile-image

  mij

  Ook op andere punten is de nieuwe CAO geen verbetering. Laat dan de oude maar verder lopen, voel me een voetveeg zo langzamerhand. Voor een parttime baantje alle dagen en uren oproepbaar zijn en dan hebben ze ook nog het liefst de ORT eraf.

  Abva mag van mij voorlopig zijn poot stijf houden, geen accoord!

 • no-profile-image

  liane_nl

  Wij zijn jarenlang niet gehoord, door geen enkele vakbond. Nu eindelijk luistert abvakabo naar wat wij willen en komt op voor onze belangen. Wij zijn daar blij mee. Wij zijn nauw betrokken bij alles wat er gebeurt, ik had eerder nooit een cao onderhandeling van zo dichtbij meegemaakt. Ik ben actief lid geworden van de abvakabo en ik ben lid van het abvakabo comite in ons verpleeghuis. Onze manager is ook heel blij met ons. We kijken samen hoe we de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren, en dat werkt goed. Ik vind dat in de cao betere afspraken gemaakt moeten worden. Ik wist niet dat het mogelijk was dat op deze manier een cao gesloten kon worden. Zonder de grootste vakbond. Maar ik vind het goed hoe abvakabo ons nu steunt.

 • no-profile-image

  Broeder

  @mark ben helemaal geen lid meer van welke vakbond dan ook. Jij hebt je blijkbaar wel laten inpakken door de Abva. Ieder zijn keus. Abva is overigens in andere sectoren akkoord gegaan met een lager loonbod. En ja voor 2012 is het geen 2,2 %.vanaf 01-01-2013 dus wel!

  En wat heeft jou Abva tot nu toe bereikt??.?

 • no-profile-image

  Mark de Beer

  En oh ja de loonsverhoging is niet 2,2% maar 1,2% gemiddeld voor een jaar. De cao die er dreigt te komen gaat namelijk later in en loopt langer door. Die 2,2% is dus echt nep en voor de buhne. Wel zo eerlijk om dat er ook bij te vermelden. En ik spreek geen enkele collega die het daar mee eens is, zeker niet als je vandaag weer leest dat er miljoenen winsten geboekt worden in de ouderenzorg. Ik ben trots op mijn vakbond Abvakabo!

 • no-profile-image

  Mark de Beer

  Doorzichtig zeg die reacties van andere vakbonden hier allemaal... Misschien moeten jullie je tijd niet verdoen met berichtjes op internet posten maar eens een keer de werkvloer opgaan. Het wordt namelijk een beetje zielig.

 • no-profile-image

  Gerda Kamp

  Ik ben het helemaal met zuster Alfa eens. Alle loonsverhoging gaat af van de handen van het bed, maar daar lijkt Abva Kabo geen boodschap aan te hebben. Inhoud dat ik wat we nodig hebben in de zorg! Ik heb mijn lidmaatschap een half jaar geleden opgezegd en heb daar geen spijt van!

 • no-profile-image

  Zusteralfa

  Interessant inkijkje in wat er met mijn lidmaatschapsgeld gebeurt. Actievoeren en ledenwerving op grond van, ja wat eigenlijk. Ik ben tevreden met de loonsverhoging van 2,2%, dat is namelijk veel meer dan in andere sectoren. Ik ben niet tevreden met jullie, heb mijn lidmaatschap opgezegd. Ik wil inhoud, geen actie en misleiding.

 • no-profile-image

  Wolter-Ernst

  Ik ben geen lid van een vakbond maar het stoort me mateloos dat abva steeds suggereert dat zij namens 96% van de vvt medw spreekt . Dit door te verwijzen naar de 4% achterban van de overige 3 bonden. Abva vertegenwoordigt zelf maar 10%. Ben het eens met vorige spreker waar is verantwoording onderhandelaars? Ik zag net op site cnv dat je daar op 14 juni vragen kunt stellen aan onderhandelaars over de nieuwe cao. Als Abva deze cao belemmert gaat dan de loonsverhoging nog wel door?

 • no-profile-image

  broeder

  zag trouwens op een openbaar akf stuk dat er nogal flink in dit hele traject is geinvesteerd. doel van de campagne ,waar de VVT, nu speerpunt in is ledenwerving??????

  een grove schatting van de investering , op basis van jullie openbare stukken is ruim anderhalf miljoen!!!!!!!! dit geld is van leden en wordt "misbruikt voor een campangen ten faveure van ??????? in ieder geval niet van de gewone leden!

 • no-profile-image

  broeder

  nee jullie huren geen mensen in dat klopt. medewerkers akf en organisers doen het werk!! gewone leden horen niets van abvakabo. waar is de verantwoording van de onderhandelaren over het niet binnenhalen van de door jullie beloofde inzet. was 14 februari in de jaarbeurs bleek als klapvee binnen te zijn gehaald. daarna nooit meer iets gehoord van onderhandelaren!!! ik wil van jullie horen waarom jullie je inzet niet hebben binnengehaald en geen verhaal waarom anderen zo slecht zijn!!!!! een inmiddels exabva broeder

Of registreer je om te kunnen reageren.