Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verspilling in de zorg

Conny vindt dat er veel te veel verbandmaterialen en geneesmiddelen worden weggegooid.

‘Minister Schipper wil einde aan verspilling in de zorg', hoorde ik verleden week op de radio. Ze is zich een hoedje geschrokken. Dat er bij een gemiddelde thuiszorgcliënt voor zo'n 100 euro aan overschot heeft liggen aan materialen en medicijnen. Ik kreeg meteen een grijns van oor tot oor. Hè, hè zijn ze in Den Haag eindelijk wakker geworden?

 

In de prullenbak

Hoe lang roepen wij, verzorgenden dat het belachelijk is wat er aan verbandmaterialen en geneesmiddelen wordt weggegooid? Kapitalen verdwijnen zonder pardon in de prullenbak, waar menig derde wereldland van zou kwijlen.

 

Nog niet uit de verpakking

Ik heb mij er altijd al over verbaasd en mijn collega's net zo. Wij moeten voldoen aan de eisen van de voorgeschreven protocollen. Vaak zijn het de mensen aan het bed die de meeste moeite hebben met deze verkwisting. Natuurlijk is het goed om zo zuiver en hygiënisch mogelijk te werk te gaan. Maar wat is nu mis met materialen welke nog niet eens uit de verpakking zijn gekomen? Oké, ze komen uit de omgeving van iemand anders. Maar meestal weten wij verzorgenden hoe de opslag is geweest en kunnen wij heel goed beoordelen of het nog op een veilige manier bruikbaar is voor iemand anders.

 

Kleinere verpakkingen 

Nu krijgt de farmaceutische industrie de opdracht van de minister om kleinere verpakkingen te maken. En, wij zorgverleners krijgen het vertrouwen van haar om te kijken hoe de grote verpakkingen verdeeld kunnen worden onder meerdere cliënten. Eindelijk een zet in de goede richting. Jammer van al die jaren van verspilling. Hadden ze daar in Den Haag maar eerder naar ons geluisterd...

5 reacties

 • no-profile-image

  Stijnie Kroon

  In de ouderenzorg wordt nog wel eens medicatie geswitcht. Alles gaat dan weer retour apotheek. Het gekke is dat iedereen zijn zonodig medicatie op naam moet hebben. Er mag in de verpleeghuizen niet teveel voorraad zijn. Het gaat me aan het hart als ook dure medicatie (bijv Aranesp) en morfine, Midazolan etcetra wat niet gebruikt is weer retour apotheek gaat ter vernietiging.

 • no-profile-image

  nurse

  Ik ben het eens met Trui,dat is ook schandalig

  Met morfinepleisters ben ik het niet eens,want dan wordt niet goed veranderd e.d zodat het een rommelboel wordt met morfine,dat heb k zelf ondervonden door collega's die hadden geschoven

  Maar de rest ben ik het maar eens

 • no-profile-image

  trui

  sinds een jaar hebben we ander apotheek en moet alles weg wat op naam van bewoner nietgebruikt word

  wat is er mis met morfine pleister van mevr A. die die niet meer gebruikt en we die dan gebruiken voor bewoner B,die er op zit te wachten tot er geleverd word

  Rijkmaker rij voor apotheek of pesterij t.o.v. bewoner B die langer pijn lijdt

 • no-profile-image

  Mieke van Leeuwen

  Je zou ook eens kunnen kijken of er geen inzameling gehouden kan worden en dit voor het goede doel te doneren.

  Ik heb zelf ervaring met een ploeg van vrijwilligers die drie keer per jaar naar rusland gaan en dan graag overtollige verband- en inco materiaal wil meenemen.

 • no-profile-image

  Ellie Berenbroek

  En dan hebben we het nog geeneens over rollators en andere hulpmiddelen. Die gaan gewoon de schroothoop op.

Of registreer je om te kunnen reageren.