Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Conny: 'Zorg voor Parkinson is zwaar'

Verzorgende ig Conny vindt het zorgen voor cliënten met Parkinson het lastigst.
parkinson.jpg

Er zijn veel aandoeningen onder onze cliënten. Vaak vraagt een leerling welke ziekte het meeste voorkomt onder ouderen. Hart- en vaatziektes zijn prominent aanwezig. Uiteraard is dementie ook een veel voorkomende ziekte. Het brengt allemaal zijn eigen specifieke handelingen met zich mee. Zoals geduld hebben en het niet willen tegenhouden van tremoren. Hoe dan ook, het vraagt veel inzicht en kunde van de verzorgende.

Persoonlijk vind ik de ziekte Van Parkinson een van de meest vervelende ziektes. Het geeft veel beperkingen. Iedereen kent wel het typische start- en stopprobleem. Het kost nu eenmaal wat tijd voordat je zorgvrager aan het lopen is. En het niet tijdig kunnen stoppen, kan je cliënt onzeker maken. De hoeveelheid medicatie en de frequentie van inname zijn hoog. Vaak zijn er ook hallucinaties/wanen, wat naast  de lichamelijke ontwrichting, ook een grote negatieve rol speelt op het geestelijke vlak van de zorgvrager. Ik heb een cliënt die haar man steeds ziet. Ze heeft er zelfs er ruzie mee, terwijl hij al een poos overleden is.

Volgens de herziene richtlijn 'Parkinson' kun je de medicatie beter niet met pap of vla geven. Lees meer >>

Valpartijen zijn veelal wekelijks aan de orde van de dag, met alle vervelende gevolgen van dien. Kortom: het is een aaneenschakeling van veel narigheid. Het verzorgen en begeleiden van deze cliënten is zwaar. Daarom is het erg belangrijk om je in deze ziekte te verdiepen. Zodat je goed op de hoogte bent en hoe je deze zorg op de juiste manier kan geven. Ik probeer de leerlingen tips te geven zoals het ritmisch tellen tijdens het lopen. Dankzij dit trucje kan je zorgvrager de pas erin houden. Of niet een cliënt op zijn rug te duwen, om te voorkomen dat het tegengestelde gebeurd en hij erg achterover gaat hangen.

Door deze ziekte kunnen cliënten steeds minder zelfstandig functioneren. Bij ons verzorgenden ligt dan de uitdaging om vooral datgene wat de cliënt niet meer kan, om te turnen naar wat nog wel mogelijk is. Als bijvoorbeeld het niet meer lukt om met een computermuis te werken, kijk ik naar een aangepaste muis waarmee het wel kan. Hiermee blijft mijn cliënt zolang mogelijk actief.

Lees ook de vorige blog van verzorgende Conny: 'Mijn mannelijke collega loste de ruzie meteen op' >>

Gerelateerde tags

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.