Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Rechten bewoners zorginstelling vastgelegd

De rechten van patiënten in zorginstellingen worden voortaan vastgelegd in een individueel zorgplan. Dat betekent dat vooraf wordt afgesproken welke handelingen verzorgenden en verpleegkundigen moeten uitvoeren.

Het is de kern van de Beginselenwet zorg, waarmee de ministerraad heeft ingestemd, op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS).

 

Incontinent

‘De afspraken die de patiënt maakt met de instelling zullen voortaan leidend zijn', stelde de staatssecretaris afgelopen vrijdag in een toelichting. Als voorbeeld noemde ze dat een patiënt die incontinent is, afspraken kan maken dat personeel na een belletje komt met washand en schone kleren.

 

Rechten van bewoners

Andere voorbeelden van rechten in de Beginselenwet zijn onder andere het recht op dagelijkse lichamelijke hygiëne, gezond en voldoende eten en drinken, een schone, verzorgde eigen kamer, een respectvolle bejegening, een zinvolle daginvulling, beweging en dagelijkse buitenlucht. Ook moet er de mogelijkheid zijn tot het beleven van godsdienst, levensovertuiging of seksuele geaardheid en aandacht voor ontwikkeling en ontplooiing.

 

Klachten

Als een zorginstelling niet voldoet aan de afspraken, kan de patiënt een interne klachtenprocedure starten. Als dat niet afdoende is, kan de inspectie of de rechter worden ingeroepen. Het kabinet hoopt dat met deze wet het zorgplan daadwerkelijk op basis van dialoog tot stand komt. Als daarvoor onvoldoende tijd is, moet de leiding van een zorginstelling daarin verandering brengen.

 

Wetsvoorstel 

De voorstellen van Veldhuijzen van Zanten worden naar de Tweede Kamer gestuurd. De bedoeling is dat het wetsvoorstel dit voorjaar aan de Raad van State wordt voorgelegd voor advies.

 

Bron: Nursing
Door: redactie Nursing

TvVOnline redactie

2 reacties

  • no-profile-image

    Monty5

    Heel mooi, ik zou het ook graag willen en een goede bejegening naar de klant moet altijd kunnen dat kost niets maar de bewoner/patiënt wil misschien meer en aandacht zorg dan dat in de ZZP past van die klant, als er steeds gekort wordt op de zorg dan zijn deze dingen niet mogelijk dus ik zou zeggen kabinet kom over de brug dan komt alles goed.

  • no-profile-image

    Melanie

    Klinkt mooi. Maar is dit niet een aanvulling op wat nu al moet? Nu moet je toch ook al met de client in gesprek over zijn zorgleefplan, en wat hij/zij daarin belangrijk vindt?

Of registreer je om te kunnen reageren.