Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ouderenmishandeling in zorginstellingen: 'Dat gebeurt bij ons niet!'

Sinds het Meldpunt Ouderenmishandeling drie maanden geleden is geopend, zijn er 65 meldingen van mogelijke ouderenmishandeling binnen gekomen. De betrokken zorginstellingen reageren in de eerste instantie met ongeloof.

Het Meldpunt Ouderenmishandeling is opgericht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het gaat bij de meldingen vooral om lichamelijke en/of psychische mishandeling en verwaarlozing. In 11 gevallen is ook diefstal van geld of eigendommen gemeld. Inmiddels blijkt uit ons onderzoek dat het in ieder geval in 21 gevallen daadwerkelijk om ouderenmishandeling gaat. Het merendeel van de meldingen is afkomstig van familie of naasten van het slachtoffer.  

 

Ongeloof

Als de IGZ de betreffende zorginstellingen confronteert met een melding dan is de reactie er vaak één van ongeloof: 'Dit soort dingen gebeurt bij ons niet!'. Zorginstellingen werken over het algemeen echter goed mee aan het onderzoek dat de inspectie instelt. Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg: 'Na de eerste ‘schrikreactie' zien we dat zorginstellingen de melding over het algemeen zeer serieus oppakken. Er volgen sancties richting de betreffende medewerkers en de instelling gaat aan de slag met protocollen omtrent ouderenmishandeling. Vaak bestaat dergelijk beleid namelijk nog niet, het Meldpunt zet zorginstellingen nu op het juiste spoor.'

 

Topje van de ijsberg 

Het totaal van 65 meldingen in drie maanden staat niet in verhouding tot de schatting dat zo'n 200.000 ouderen in Nederland te maken krijgen met mishandeling. Een deel daarvan vindt plaats binnen een zorginstelling. Slechts 0,5% van deze gevallen wordt ook daadwerkelijk gemeld (cijfers Unie KBO, 2011). De inspectie vindt daarom elke melding belangrijk. Het Meldpunt is onderdeel van het nationale actieplan ‘Ouderen in veilige handen'.


Klik
hier voor de factsheet met de tussenstand van de meldingen

Klik hier voor het actieplan 'Ouderen in veilige handen'

 

Bron: IGZ

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

8 reacties

 • no-profile-image

  geschokt familielid

  Als je als familie te maken krijgt met ouderenmishandeling in een zorginstelling door personeel wat alles ontkent en door de directie beschermd wordt dan kan ik iedereen die dit leest vertellen dat je dit de rest van je leven meedraagt. Het wordt hoog tijd dat de cultuur binnen zorginstellingen omgaat. Ik vernam onlangs dat nadat ik 3 jaar heb gesprocedeerd en bijna alles werd weggepoetst in hetzelfde tehuis op dezelfde afdeling een zelfde mishandeling plaatsvond met de zelfde gevolgen. Achter de schermen gebeurde er nav mijn meldingen en rechtzaken ineens wel van alles. Schande!!!!

 • no-profile-image

  Diekie4

  Ouderen mishandelen mekaar ook. Ik ken voorbeelden van cliënten die mekaar buiten sluiten tijdens het koffie drinken in het restaurant. Sommige ouderen lijden hier zo onder dat ze zich op de eigen kamer opsluiten.........en wat te denken van de manier van benaderen van sommige medewerkers, je wordt er zelf bang van!. Ik vind het heel erg goed dat dit probleem openbaar wordt. Het is ook een goed onderwerp tijdens een teamoverleg.

 • no-profile-image

  mariette

  mijn mening is om de mensen lekker te laten slapen, ook al zijn ze incontinent. ander verhaal is met verhoogd risico tot decubitus en wondjes. maar met goed afgestemd inco-materiaal is het normaalgesproken geen probleem. In de thuiszorg slapen de mensen ook gewoon door.

  en zeg nu zelf: wil jezelf elke keer wakker gemaakt worden om naar toilet te gaan?

 • no-profile-image

  Vicky

  @gert, lijkt me logischer deze cliènt direct als jij als nachtdienst laat plassen. M.i. kun je zelf hier ook op komen.

  s, Nacht horen mensen te slapen, handelen alleen als men inc van def. is. Late diensten horen cliènten voor het slapen te laten plassen....ik weet dat er collega,s zijn die graag snel klaar willen zijn en dan zitten...

  En evv-ers kunnen wat mij betreft de pot op....

 • no-profile-image

  ik

  Nee het moedwillig in bed of in inco plassen terwijl je het aan voelt komen maar omdat je de zuster of broeder niet wil bellen vanwege de grote waffel die je dan krijgt omdat je weer eens moet plassen. Dat is wel mishandeling

 • no-profile-image

  marjon

  Niet mogen slapen vanwege overtrokken hygienische neigingen is wel iets anders dan mishandeling. Mishandeling gebeurt achter de deuren. Je maakt me alleen niet wijs dat men van niets weet.

  Men wil liever van niets weten.

 • no-profile-image

  marjo aartsen

  bestaat dit nog? Zo deden we het in de oudheid.

  Zijn dat EVV'ers zonder kinderen? Hebben ze het zelf niet meegemaakt hoe kapot en akelig je je een hele dag kan voelen door een gebroken nacht?

  Zolang ze niet wakker worden, hebben ze er ook geen last van.

  Buiten dat, wat heeft dit met EVV'ers te maken? Dit is toch een bejegening van een heel huis? Dat is toch de gehele organisatie die daar voor staat?

 • no-profile-image

  Gert

  valt het verplicht wakker maken midden in de nacht om de client te laten plassen ook onder oudermishandeling ? ik zelf vindt van wel, maar overtuig daar de EVV ers in ons huis maar eens van dat dit niet kan. dan zeggen ze dat de client dat zelf goed vindt. mijn gevoel zegt laten doorslapen tot ze zelf wakker worden en dan ze laten plassen of verdrogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.