Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Proeven met minder regels in zorginstellingen

Een aantal zorginstellingen gaan in 2012 uitproberen of ze met minder regels ook kunnen functioneren.

Twee zorginstellingen, Opella en De Hoven, gaan zelfs volledig regelvrij werken. Opella vermeldt op haar website dat ze hierdoor klantgerichter zullen gaan werken. Het idee is dat door minder papierwerk meer tijd aan de zorg kan worden besteed en het mogelijk wordt om beter te luisteren naar de wensen van de ouderen en gehandicapten zelf.

 

Brief

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten maakte vlak voor kerst in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat 28 zorgaanbieders volgend jaar met experimenten gaan uitzoeken welke regels echt nodig zijn.

 

Hinderlijke regels

De staatssecretaris had in juli van 201 een oproep gedaan in de langdurige zorg om hinderlijke regels te melden. Naar eigen zeggen is hier massaal gehoor aan gegeven. Ongeveer 230 zorginstellingen hebben in 2 maanden tijd 700 meldingen gedaan. De regels die zijn gemeld, worden de komende tijd bekeken en aangepakt.

 

Welke regels mogen wat jou betreft meteen geschrapt worden? Laat je reactie hieronder achter!  

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

4 reacties

 • no-profile-image

  Zuster

  De regels die van mij geschrapt mogen worden, zijn de vele handtekeningen die bewoner of mantelzorger moet zetten. (mensen worden er gek van). De jaarlijkse zorgmetingen, uberhaupt de ZZP! waar is het oude systeem gebleven, basiszorg, avz-som of avz-pg. enz enz....

 • no-profile-image

  w2

  screeningslijsten elke drie maanden weer, zichtbare zorgmeting elk jaar, tevredenheidsmeting elke drie maanden, gecertificeert?, dan ben je verzekerd van heeeeel veel protocollen,notities,allerlei overlegvormen, aftekenlijsten etc

 • no-profile-image

  Monty5

  Ook zo`n gevalletje elektronisch zorgdossier, maar alles moet ook elke keer geprint en in een papieren dossier, hoezo geen bureaucratie. Dit gaat allemaal ten koste van bewonerszorg.

 • no-profile-image

  'n man met een lamp

  Regelgeving blijkt historisch gezien vaak een golvend patroon. Je schaft ze nu af, maar zolang er mensen bestaan sluipen de regels via een u-bocht of een y-bak toch weer terug de zorg in.

Of registreer je om te kunnen reageren.