Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Klokkenluidersregeling voor de zorg stelt teleur'

Klokkenluiders in de zorg mogen pas buiten de eigen organisatie aan de bel trekken als er sprake is van een zwaarwegend publiek belang. Dat staat in de modelregeling voor klokkenluiders die de zorgbranche zelf heeft opgesteld.

Minister Schippers van VWS schrijft in een brief verheugd te zijn over het initiatief van de Brancheorganisaties Zorg (BoZ). In deze modelregeling moeten klokkenluiders klachten in eerste instantie intern melden bij het bestuur van de zorgorganisatie. Pas wanneer er heel grote problemen zijn mag een klokkenluider naar de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) of het Openbaar Ministerie (OM) stappen. De regeling wordt verplicht voor de leden van Actiz, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN.

 

Klokkenluidersregeling

Oud-minister Klink heeft destijds de branche om zelfregulering verzocht na vragen van Tweede Kamerlid Renske Leijten. De regeling is echter niet wat Leijten voor ogen had toen zij Klink vroeg om een klokkenluidersregeling. 'Het rare aan deze modelregeling is dat de IGZ helemaal geen individuele klachten behandelt en het OM alleen bij strafrechtelijke zaken in het geweer komt. Dus het zal er voornamelijk op neerkomen dat klachten alleen intern aan het bestuur gemeld kunnen worden en ik weet uit ervaring dat dit niet altijd goed uitpakt voor de melders.'

 

Doorgeefluik

Het Kamerlid wil dat er een onafhankelijk instituut komt dat meldingen weegt. Volgens Leijten zou zo'n onafhankelijk instituut moeten werken als een doorgeefluik. Meldingen over slechte kwaliteit van zorg zijn voor de IGZ, meldingen over slechte werkomstandigheden voor de arbodienst en arbeidsconflicten voor de vakbond. Dit instituut zou ondergebracht kunnen worden bij een van de bestaande toezichthouders op de zorg. 'Ik ga hier in komende debatten aandacht voor vragen', aldus Leijten.

 

Auteur: Redactie Nursing

Bron: TvZ, Zorgvisie

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Frans

  Ik vind het prima, het management van een organisatie wordt door niemand gecontroleerd.

  Er gaat veel mis en er verdwijnt veel geld wat voor de patienten en personeel is.

  Dus prima, trek vooral aan de bel bij fraude

 • no-profile-image

  Gerdy

  nog meer burocratie,laten we elkaar nuchter zijn ,ik werk al meer dan 30 jaar in de zorg,natuurlijk gebeurt er wel eens wat dat is overal ,maar nog steeds niet zoveel als er soms bij kamerleden afspeelt ,en dat komt , de zorg die verdient niet zoveel ,kunnen minder uitgeven als kamerleden ,en maken van de mug geen olifant

 • no-profile-image

  Hans

  Mevr. Leijten zou wel wat milder mogen zijn. Tel uw zegeningen en neem afstand van het gestolde wantrouwen. Het gaat vaker, veel vaker, goed dan fout. Weer een nieuw instituut zou niet nodig moeten zijn. We vragen toch ook geen toezichthoudend instituut op het drankmisbruik door Kamerleden? Maak van die ene mug geen olifant, maar stimuleer op een positieve manier de openheid, sociale omgangsvormen. Handel niet uit angst, maar bouw op. Maar acht, kennelijk verkiezingstijd en dan mag je als eenvoudig Kamerlid toch niet achterblijven. Zou mijn beroep niet zijn. Ik vind werken in de zorg nog steeds geweldig. En als ik iets op mijn lever heb, kan ik het binnen de organisatie prima kwijt. En zo gaat dat vrijwel overal.

Of registreer je om te kunnen reageren.