Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meldpunt ouderenmishandeling IGZ geopend

De IGZ heeft een meldpunt ouderenmishandeling geopend. Hier kunnen gevallen van ouderenmishandeling gepleegd door zorgverleners gemeld worden.

Het opzetten van het meldpunt is een van de actiepunten die staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS eerder dit jaar aankondigde in haar actieplan 'Ouderen in veilige handen'. Slachtoffers en hun naasten, zorgprofessionals en bestuurders van zorginstellingen kunnen bij het meldpunt gevallen van ouderenmishandeling melden. Dit gaat niet om ouderenmishandeling in huiselijke kring waarbij een mantelzorger of familielid de dader is, maar om gevallen waarbij de verpleegkundige of verzorgende de dader is.

 

Maatregelen

De IGZ zegt erop toe te zien dat zorginstellingen hun verantwoordelijkheid nemen en zal actie ondernemen tegen verpleegkundigen en verzorgenden (of andere zorgverleners) die zich schuldig maken aan ouderenmishandeling. Deze acties lopen uiteen van het stimuleren van zorginstellingen om beleid te voeren gericht op het signaleren en voorkomen van ouderenmishandeling, tot aangifte tegen vermoedelijke plegers van strafbare feiten bij het Openbaar Ministerie of het aanspannen van een tuchtzaak tegen BIG-geregistreerden.

 

Steunpunten Huiselijk Geweld

Ouderenmishandeling in huiselijke kring waarbij een mantelzorger of familielid de pleger is, kan en mag de IGZ niet onderzoeken. Het behandelen van meldingen van ouderenmishandeling in de huiselijke kring is een taak van de Steunpunten Huiselijk Geweld (SHG’s). In dat geval zal de IGZ een melder zo goed mogelijk adviseren en doorverwijzen naar één van de SHG’s.

 

Bron: IGZ

Auteur: Redactie TVVonline

TvVOnline redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.