Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onverwacht bezoek van 'Mystery guest' in verpleeghuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet nog dit jaar met zogeheten 'mystery guests' verpleeghuizen onder andere gaan controleren op de mate van hygiëne. Dit voorstel van PVV'er Fleur Agema werd Kamerbreed gesteund tijdens een debat.

Deze Mystery Guest zou zich in de zorginstellingen onder de mensen moeten begeven, zodat deze het huis anoniem kan inspecteren, om zo een objectief beeld te krijgen van de zorg. Bovendien gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onaangekondigd verpleeghuizen bezoeken. 'Het vooraf aankondigen dat je komt controleren geeft verpleeghuizen de kans zich een stuk mooier voor te doen. De resultaten van die onderzoeken hoe mooi vormgegeven in dure rapporten dan ook zijn daarom onbruikbaar. Om problemen op te lossen moet je ze wel op kunnen sporen', aldus Agema.

 

Slechte hygiëne 

Aanleiding voor het voorstel zijn de berichten over slechte hygiëne in verpleeghuizen, onder andere van de Consumentenbond. De staatssecretaris van Volksgezondheid Veldhuijzen van Zanten heeft ook positief gereageerd op het voorstel.

 

Bron: PVV

Auteur: Redactie TVVonline 

TvVOnline redactie

2 reacties

  • no-profile-image

    Aad

    Wij zijn vorig jaar bezocht in het kader van bovenstaand voorstel. Een onverwacht bezoek en een gepland bezoek. Dit in het kader van een onderzoek of het iets anders aan het licht zou brengen. Beide bezoeken brachten dezelfde aandachtspunten en positieve punten naar boven. Op zich kan ik wel een dergelijke werkwijze ondersteunen, maar laten we wel oppassen voor KGB achtige praktijken, iedereen gaat iedereen controleren. Een dergelijk ongepland bezoek mag niet ten koste gaan van de werkzaamheden in de zorg... dat gebeurt door al dat controleren toch al meer dan genoeg. En de uitkomst wordt zo vaak misbruikt door media, politiek en zorgkantoren! Controleren is goed, wantrouwen en misbruik van gegevens is zeer slecht voor de zorg en dus haar clienten!

  • no-profile-image

    Gonny

    Een heel goed idee van Fleur Agema! Ik vind alle ideeen van Fleur Agema wel goede ideeen, alleen vraag ik mij af of het gaat werken, want de inspectie weet allang in welk huis zaken niet goed geregeld zijn. Ingrijpen en doorbijten dat zou een veel beter idee zijn, toch? Maar daar hoor je Fleur Agema niet meer over. Dat zei ze voor de verkiezingen. Nu laat ze het het CDA opknappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.