Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

CBS: Aantal zorgbanen neemt spectaculair toe

De werkgelegenheid in de zorg is de afgelopen tien jaar spectaculair gegroeid. Driekwart van het aantal nieuwe banen ging naar deze sector.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gemeld. In het afgelopen decennium groeide het aantal banen in de zorg met 385.000. Het totale aantal banen in Nederland nam toe met 515.000.

Vrouwen
De groei is voornamelijk toe te schrijven aan vrouwen. Terwijl het aantal banen van mannen met slechts 12.000 toenam, groeide dat van vrouwen met 504.000. Dit hangt sterk samen met de werkgelegenheidsgroei in de zorg. Een kwart van alle vrouwen werkt in de zorg. Binnen de zorg zijn vier van de vijf banen voor vrouwen.

Deeltijd
Inmiddels wordt bijna de helft van alle banen bezet door vrouwen. Vrouwen werken echter veel vaker in deeltijd. Hierdoor bedraagt het aandeel van vrouwen in het totaal aantal gewerkte uren in Nederland maar 37 procent. Mannen werkten vorig jaar gemiddeld 1.621 uur, vrouwen 1.107 uur.

Bron: CBS
Auteur: Redactie Zorgvisie

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  mij

  En er wordt ook nog verwacht dat je alle dagen van de week beschikbaar bent voor de zorg, ook bij kleine contracten van 12 uur of flex. Kun je er niet eens een baantje bij nemen om je uren aan te vullen.

 • no-profile-image

  Liesbeth

  En nog iets raars ,in mijn omgeving ken ik 2 jonge meiden ,nivo 2 ,die graag aant werk willen in de zorg .Niet dus .Zelfs niet als ze aangeven de opleiding 3ig te willen gaan doen.Ben je 19/20 en word er gezegd ,ga maar weer naar school voor een jaar.Maar als deze nivo 2 collegas nou eens werden aangenomen op de huiskamers ipv de familei er verplicht als oppas te laten fungeren?Nu lopen er veel igers en vpk rond ,maar gewoon wassen en aankleden en toiletgang kan ook een nivo 2 ,veel goedkoper en een hogere kan altijd aanwezig zijn voor medicatie en wondzorg,zo was het vroeger ook en dat werkte prima .Wat is daar ineens mis mee vraag ik me af??

  voor nivo 2 is ook de hele dag werk genoeg terwijl de hogeren enkel op piekuren nodig zijn ,dus kleinere contracten hebben en versnipperde diensten en werkdagen ,daar kun je als alleenstaande inderdaad geen eigen huishouden van runnen.

 • no-profile-image

  roosje

  ja het is triest gesteld en met al die bezuinigingen wordt het er ook nog eens niet leuker op.... Kunnen ze die duurbetaalde mannen in pakken niet gewoon afschaffen???? Ik heb ze met stopwatch in de hand al op mijn afdeling gehad. Gelukkig was ik toen vrij, want dat soort dingen maken me gewoon boos. Laat de regeltantes gewoon hun ding maar doen en betaal ze alsjeblieft ook een beetje beter dan nu!!!

 • no-profile-image

  truitje

  de zorg denkt niet meer normaal,alleen bezuinigingen aan het bed i.p.v. onze regelneven

  Binnenkort word ik 65 en gewoon ontslagen

  werk altijd nog pittig en met plezier en met een ziekte dag in 13 jaar is dat geen rede voor ontslag.zou graag nog 2 daagjes werken,hoe denkt Rutte hier over. Denk dak maar naar vlaanderen verhuis

 • no-profile-image

  mij

  Of een flexcontract en weinig hoop op een vaste baan

 • no-profile-image

  jolanda

  ja, er zijn misschien wel meer banen gekomen maar voor de jongeren is en bijft het moeilijk in de zorg werken. Er zijn namelijk nauwelijks volle contracten. Meestal contracten van 20-24 uur. En daar kun je geen huur voor een eigen huisje mee betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.