Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Poolse vakantiekrachten in verpleeghuis Zeist

Een verpleeghuis in Zeist haalt al jaren vakantiekrachten uit Polen om de onderbezetting op de werkvloer tegen te gaan.

Een reportage in EenVandaag liet vrijdagavond zien dat deze verzorgenden nauwelijks een woord Nederlands spreken. In een spoedcursus wordt hun een aantal basiswoorden geleerd. In Polen verdienen de verzorgenden zo'n 300 euro per maand, in Nederland minimaal vier keer zoveel.

 

Opleiding 

Directeur van het verpleeghuis Bente Schotel merkte bij haar komst in 2007 dat een groot tekort was ontstaan in de vakantieperiode. Via de Poolse vrouw van een medewerker haalt ze nu sinds enige tijd Polen naar haar verpleeghuis. Alhoewel ze de Nederlandse taal niet hoeven te spreken, moeten ze wél een opleiding verpleegkunde volgen. Ze verrichten echter geen medische handelingen.

Nadelen

'Wij zien echt risico's op het gebied van patiëntveiligheid', zegt Francis Bolle van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Zij vreest dat de taalbarrière kan leiden tot miscommunicatie en daardoor risico's met zich meebrengt.


'Innerlijk respect'
Bente Schotel, vestigingsmanager te Zeist, vindt juist dat Nederlanders veel kunnen leren van het Poolse personeel. 'Ze zijn een beetje ouderwets opgevoed. Dat innerlijke respect voor ouderen en zieken kennen wij in Nederland niet echt meer.'


Reacties van bewoners
De reacties van bewoners zijn wisselend. 'Ik vind het moeilijk, ze doen niet hun best om te luisteren', verklaart een vrouw. Andere bewoners hebben daar minder moeite mee. 'Ze helpen me elke morgen met wassen en aankleden, valt niets op aan te merken.'

 

Wat vind jij hiervan? Laat het weten via onze poll!

 

Bron: Eenvandaag

TvVOnline redactie

15 reacties

 • no-profile-image

  mij

  Ik verwacht van een vakantiekracht die is aangenomen als helpende, dat zij mensen kan wassen en aankleden, ook als deze op bed gewassen moeten worden, of gedoucht met douchestoel. Als helpende in een verpleeghuis is het toch wel erg handig als je de sta en passieve lift kan gebruiken, aangezien een groot aantal van onze bewoners rolstoelgebonden zijn. Vaak zijn het verzorgenden of verpleegkundigen in opleiding die al (een aantal) stages hebben gelopen (2de en 3de jaars), maar nu hadden we iemand die nog nooit een persoon op bed had gewassen. Dat is niet handig van diegene die haar aannam, vervelend voor de vakantiekracht die in het diepe gegooid wordt, en als je al onderbezet staat ook lastig voor de werkvloer. Een vakantiebaan in een verzorgingshuis was logischer geweest. Of ze hadden, voor de drukte van de vakantie, een langere inwerktijd moeten plannen

 • no-profile-image

  jojo

  Meer handen aan het bed is beter in de vacperiode.

  Maar de eindverantwoordelijke moet wel een stapje bijzetten om alles te overzien.

  Voor de bewoners geeft het onrust .

  Dit hebben onze ouderen niet verdient lijkt mij.

 • no-profile-image

  VIG en vpk i.o.

  Wat voor eisen stel je dan aan vakantie krachten die bezig zijn met een opleiding in de zorg ? Ik vindt het niet gek dat ze weinig ervaring hebben omdat deze nog ervaring moeten opdoen. Anders kan je ze net zo goed als een gediplomeerde op de afdeling inzetten, dat lijkt mij niet de bedoeling van een vakantiekracht. Daarnaast laat het inwerken tegenwoordig te wensen over wat ook de kwaliteit beinvloed.

  Is het signaleren en doorgeven al een taak opzich dan ? Vaak zijn die zogenaamde signaleringen van 'het gaat niet goed en weet niet wat er is kom maar kijken.' Ook regelmatig een storm in een glas water en de andere keer is er wel iets aan de hand. Kun je ze ook niet kwalijk nemen omdat deze krachten vaak niet medisch geschoold en omdat ze voor dat soort zaken niet rondlopen. Er is niet voor niets vaak de klacht dat men wel kijkt naar hoeveel er rond loopt maar niet kijkt naar WAT er rondloopt.  Tevens zie ik de taal-barriere als een probleem, zeker in de PG wereld van de zorg. Nederlandse krachten kunnen al moeite hebben om een dementerende te begrijpen, laat staan van iemand die de taal niet machtig is en visa versa, nl oudere mensen die vaak geen engels kunnen.

 • no-profile-image

  mij

  Ik vind het wel een probleem als iemand de taal van de bewoners niet spreekt, het is soms al moeilijk genoeg voor ons om te communiceren met een dementerende bewoner.

  Maar als ik moet kiezen heb ik, geloof ik, liever een gemotiveerde en kundige poolse werknemer als collega, dan een ongemotiveerde nederlander die niets van de zorg weet. Ik werk in een verpleeghuis op een PG- afdeling. Als je niet weet hoe je om moet gaan met bv liften, niet weet wat je bij mensen moet observeren e.d. worden er grote fouten gemaakt. Ook mijn collega's helpenden doen meer als wassen alleen, ze signaleren ook eventuele (gezondheids)problemen en geven deze door aan bv IG of praktijkverpleegkundige. Niet iets wat je "eventjes" maar overneemt. We merken nu al aan de vakantiekrachten (allemaal met opleiding in de zorg) dat de ervaring bij sommige wel erg ontbreekt.

 • no-profile-image

  VIG en vpk i.o.

  De uitzending in een-vandaag spreekt over poolse verpleegkundige ( i.o. ? ) die als verzorgende of zoals ze soms oneerbiedig verzorgers ( lijkt wel van een dierentuin ) worden ingezet, en dus de scheint wekt dat ze wel medische handelingen verrichten of dat verzorgenden in het algemeen geen medische handelingen verrichten. Ik heb stellig de indruk dat ze inderdaad als verpleeghulp / helpende worden ingezet. Niets mis mee, maar zeg dat dan eerlijk, want dan kunnen de gediepten de andere werkzaamheden doen zoals doktersvisite, med, handelingen, oudste diensten e.d. Dat kan wel positief zijn en haal je de nederlands werkenden verzorgenden niet zo naar beneden. Als er continue in de media zo over verzorgenden wordt gesproken en buiten beschouwing laat dat er ziekenverzorgenden en VIGers zijn en de werkelijke taken die daarbij horen wil niemand dit werk doen. Om de dood eenvoudige reden dat het niet de waardering krijgt die het verdiend. Van een automonteur wordt toch ook niet van gezegt dat ze alleen de wagens wassen ?? Dus pleit ik voor een duidelijke onderscheiding tussen de ziekenverzorgenden en overige medewerkers want hier worden gewoon karakaturen geschept over verpleeg en verzorgings instellingen en het dan vreemd vinden dat niemand er wil werken ? Beeldvorming is alles tegenwoordig en daar zijn we in de zorg ons niet van bewust heb ik het gevoel.

 • no-profile-image

  Seilena

  Dini, weet je wat dames met een uitkering zeggen? Mijn uitkering is hoger dan mijn salaris. Die gaan echt niet werken voor minder. Als je al een houding hebt van "handje ophouden" terwijl je kunt werken, dan ga je toch niet de zorg in. De regering moet gewoon de uitkeringen stoppen van mensen die in staat zijn te werken.

 • no-profile-image

  Annie Jansen

  Ja ,zo zie je maar hoe het gesteld is in de gezondheidzorg, maar ik denk dat beide partijen zo geholpen zijn, of het goed is ik weet het niet.

  Bij de thuiszorg in Amsterdam werken we s\'nachts met een chauffeur die een helpende hand bied bij het verzorgen van de cliënt of je daar nou zo blij mee moet zijn?????????????

  Dan toch maar iemand die enige ervaring in de zorg heeft

 • no-profile-image

  Nurse

  In mijn instelling werken we al een aantal jaren met poolse werknemers in de zomerperiode. Dit zijn artsen in opleiding die gedurende de zomer bij ons als verpleeghulp werken. Dus ja, alleen de BASISZORG en geen medische handelingen. Zij spreken goed engels en de bewoners vinden het erg leuk! Juist doordat er meer handen aan bed zijn kan de continuiteit van zorg doorgaan en kunnen inderdaad ook de administratieve klussen gewoon doorgang vinden. Bewoners vinden het leuk om deze medewerkers ook eea te leren. We hebben zelfs een dame die ze nederlandse les geeft.

 • no-profile-image

  erina

  Ik vind het alleen al erg dat er door de directeur van dat verpleeghuis gezegt wordt dat hier geen innerlijk recpect is voor de ouderen en zieke Bij onze zorg instelling komen onze stageres terug om vakantie werk te doen Zij kennen de taal en de instelling Werkt prima

 • no-profile-image

  Ineke

  Inzet van Poolse werknemers vind ik een slechte ontwikkeling.

  Polen zitten al in andere sectoren van de Ned. economie (bouw e.d.)Hier is ook niet iedereen blij mee....

  Het argument dat er te weinig Nederlanders zouden zijn voor dit werk betwijfel ik.Ik denk dat het ook lastig communiceren is wanneer iemand de taal niet machtig is in woord en geschrift.(naar bewoners en collega's) Zij zouden hooguit ingezet kunnen worden als verpleeghulp (geen med. delen of wondbehandelingen) en niet op een P.G. afdeling.(comm. maakt hier een groot deel van de zorg uit)Ik vraag me af of je met teveel Poolse werknemers de continuiteit kunt waarborgen op een afdeling. Zij functioneren dan als uitzendkrachten, goed voor het ad hoc werk, op den duur blijft er erg veel liggen en gaat de kwaliteit van zorg achteruit.

 • no-profile-image

  mi

  Als je nederlandse dames inzet die moeten werken, daar ben je ook niet blij mee.

  Die melden zich om de haverklap ziek!!

  Geef mij maar gemotiveerde hardwerkende poolse dames.  Maakt mij niet uit waar iemand vandaan kom zwart , wit, geel of rood als de motivatie en inzet maar goed is.

 • no-profile-image

  dotje

  Het niet zo zeer om de taal, maar ben het met Dini eens, hoeveel uitkeringen zitten met de vakantie periode als wij dubbelediensten draaien met hun kont aan de Costa Del Sol, je vraagt je af hoe kan dat met een uitkering !!! Ze krijgen meer handje contantje dan dat ze met dan handje een kontje wassen !!! Misschien moeten ze daar eens over na gaan denken, niets op aan te merken aan de Poolse dames, ze zullen best goed zijn. Maar kijk eerst eens even in eigenland toch !!!

 • no-profile-image

  nikita

  bij ons in het woonzorgcentrum werken wij al 3 jaar met de tjechische studenten verpleegkunde. En dit is echt een super oplossing. De bewoners vinden het ook erg leuk, en leren de meiden nederlandse woorden en beide partijen kunnen zich goed verstaanbaar maken..

  Ik zeg dus SUPER!!!

 • no-profile-image

  Antje

  Ik vind het een zeer slechte zaak dat er poolse werknemers in de zorg worden in gezet.

  Als er misschien iets meer salaris tegen overstaat zouden niet zo veel verzorgende etc het vak verlaten. Je hebt veel verantwoording en de druk wordt steeds groter

 • no-profile-image

  Dini

  Waarom Poolse dames in de zorg?

  Hebben we niet genoeg dames hier,in eigen land, die graag willen werken, in een uitkering bijv. zitten. Geef die een opleiding, want zij spreken dezelfde taal als onze ouderen.

  Lijkt me een stuk prettiger voor deze bewoners van instellingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.