Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

80-plussers zonder indicatie naar verzorgingshuis

Ouderen boven de 80 jaar hoeven voortaan geen indicatie meer aan te vragen om naar een verpleeg- of verzorgingshuis te gaan. Dit heeft het kabinet vorige week besloten.
oudere

De ouderen hoeven voor langdurige zorg dus niet meer geïndiceerd te worden door het CIZ. Die organisatie stelt dan alleen nog formeel vast waarvoor een cliënt in aanmerking komt. De regeling geldt voor 80-plussers voor wie opname in een instelling de enige optie is geworden. Ook doven en blinden van alle leeftijden hoeven voor AWBZ-zorg niet meer naar het CIZ. Het is de bedoeling dat de veranderingen de administratieve rompslomp verminderen.

 

Bron: Ministerie van VWS

TvVOnline redactie

14 reacties

 • no-profile-image

  Anita

  Ik ben zelf werkzaam in de thuiszorg .Ik ben ervan overtuigt dat als we serieus screnen , bv. op zelfzorg (rug/voeten wassen) en op de juiste iname van medicatie.(En zo kan ik er nog wel een paar noemen)..................we bij 1 op 3 oudere boven de 80 jaar wel een zzp 1 of 2 krijgen .Maar ja daar hebben we nooit een Ciz voor nodig gehad ,toch?

 • no-profile-image

  Nurse

  zzp 1 of 2 is toch alleen voor huishoudelijke hulp??

 • no-profile-image

  noudje

  wat 'n heerlijk populistische maatregel ! daar win je kiezers mee. prima overigens dat mensen van 80 + geen indicatie meer nodig hebben, maar ja dan begint het geleuter, wie krijgt er voorrang op de wachtlijst, is het criterium de leeftijd of toch de omvang van de zorg, of toch het financieel plaatje wat er bij hoort. zal er wel weer de nodige regelgeving op volgen. Doek al die administratieve rompslomp op en laat verpleeghuizen gewoon zelf hun opnamebeleid voeren, niemand gaat voor z'n lol naar 'n verpleeghuis hoor dus we hebben echt geen poortwachter nodig die bewaakt of je wel oud en ziek genoeg bent om naar een verpleeghuis te mogen!!!! niemand gaat vrijwillig naar een verpleeghuis, daar wordt je naar toe gebracht !

 • no-profile-image

  annet

  ook wij kampen met het probleem dat je qua bezetting altijd achter de indicatie aanloopt, ook bespeur ik verschil in indiceren. Als de zorgzwaarte hoger wordt heb je niet zo gauw flexibel personeel extra dus betekent een extra hoge werkdruk voor het vaste personeel, je geeft clienten wel de broodnodige zorg die in deze tijd al ontdaan van alle extra"s

 • no-profile-image

  Silvia

  Het lijkt mij een goed zaak.

  Mensen kunnen nu zonder veel administratie opgenomen worden.

  Die indicatie komt automatisch!!!

  Ik denk dat vele schrijvers niet snappen hoe het nu geregeld gaat worden.

 • no-profile-image

  Erina

  Bij ons komen allang geen ZZp 1of 2 meer binnen Of de clienten 70 of 80 jaar zijn Als ze een 3 hebben Zijn wij meestal na 6weken aan het herindiseren omdat je met de tijd niet uitkomt en ze veel zwaarder in zorg zijn En geen extra personeel We mochten 1 verzorgende extra voor 3 uur ochtend zorg tijdelijk Zou een oproep kracht moeten zijn omdat het tijdelijk was misschien We hebben geen oproep welke voor 3 uur willen komen een paar keer per week Ivm oppas of reistijd We rooien het nu zonder

 • no-profile-image

  annet

  Ik snap er niets meer van .Werk in een verzhuis en we hoorden dat clienten met ZZP1 en 2 niet meer in aanmerking komen om in verzhuis opgenomen te worden zouden thuiszorg moeten krijgen. Maar wat nu als je 80 jaar bent en je hebt recht op verzorging uit ZZP 1 of 2??? Kan iemand me dit uitleggen?

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Nu de herindicaties van lichamelijk gehandicapten en chronisch zieken nog afschaffen.Toch belachelijk dat je om de zoveel tijd weer van alles moet invullen om te bewijzen dat je nog altijd een been mist of reuma hebt .Een kostbare papiermolen die niks voorsteld.Een bezoekje om de zoveel tijd zou voldoende kunnen zijn om te zien of de situatie is veranderd en bij achteruitgang kan men heel goed zelf aangeven ,of de verzorging ,dat er meer hulp nodig is.

  We zijn mans genoeg ,er word geschermd met eigen verantwoording nemen ,maar ondertussen word je in de zorg als potentieel misdadiger behandeld als patient-klient en de verzorgers als onkundige kleuters.

  We zijn met zijn allen nog steeds poppen aan touwtjes van de regering ,verzekering ,enz.

  Eerst maar zien wat dit in de praktijk betekend denk ik dan.

 • no-profile-image

  Carolien

  Dan wordt er voor deze groep geen pgb aangevraagd.. hoelang ze moeten wachten zal ze in den haag een zorg zijn..opnames zijn dalijk allemaal crisisopnames ... alsof dat geen administratieve rompslomp met zich meebrengt.

  Door het pgb bleven meer mensen thuis wonen die anders naar het vzh of vph zouden gaan dat hield in dat buiten de grote steden er geen wachtlijsten meer zijn... echt waar...het laatste jaar hadden wij lege bedden...dus als er iets opgelost moet worden...de leegstand in vphzen..

 • no-profile-image

  werkpaard

  Het gaat welom langdurige zorg Als je in een aanleunflat woont heb je niet zoveel zorg nodig

 • no-profile-image

  VIG

  Hoe is dit te rijmen met de al bestaande wachtlijsten van mensen die WEL een indicatie hebben omdat men iets mankeerd op somatisch en/ of psychosociaal vlak. Dan nog de broodnodige KDO of crisis bedden.....  Volgens mij is deze maatregel praktisch niet uit te voeren, voor deze doelgroep zijn er toch aanleunwonigen ?

 • no-profile-image

  erina

  Na eerste vreugde kwamen bij mij ook de vragen Net als bij Brenda

 • no-profile-image

  Vicky

  Er komen toch 18.000 handen aan het bed bij.

  W.s hebben ze in Den haag een heleboel blikken nivo 3 en 4 in de voorraad.

  Die vacatures zie je het meest.  GELOVEN WE DIT ECHT???

 • no-profile-image

  Brenda

  Hiep hiep hoera voor minder administratieve rompslomp maar kan iemand mij dan vertellen hoe het zit met de ZZP en het daarbij behorende potje geld wat we nu zo hard nodig hebben om de bezetting op peil te houden! Je hebt nu al amper personeel om een menswaardige verzorging te bieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.