Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kwart pijn bij ouderen in verpleeghuizen onbehandeld

Veel bewoners van zorginstellingen lijden pijn. Bij een kwart van hen wordt deze pijn niet behandeld.

Dit stelt verpleegkundig pijnspecialist Anneke Boerlage. Zij promoveerde hiermee op 16 december aan de Erasmus Universiteit. Boerlage onderzocht de mate van voorkomen, aard en behandeling van pijn bij ouderen in verzorgingshuizen. In totaal bracht zij de pijninfomatie van 157 bewoners -vooral 80-plussers- in kaart. Bijna 70% van hen zei op het moment van de ondervraging of in de week ervoor pijn te hebben gehad. Bij deze ouderen was de pijn bijna altijd chronisch. Bijna een op de vier ondervraagden had pijn die niet werd behandeld. 

 

Verpleeghuis 

Ook veel verpleeghuisbewoners hebben regelmatig pijn, zo blijkt uit hget onderzoek. De meerderheid van de 233 ondervraagden gaven aan pijn te hebben, of hebben gehad. En een kwart ontving hiervoor geen pijnbehandeling.

 

Hoort erbij
De reden van dit niet behandeling is volgens Boerlage te wijten aan gebrek aan aandacht, maar ook omdat ouderen hun pijn niet melden. Eveneens speelt mee dat de deze senioren niet nog meer medicatie willen slikken of menen dat pijn nu eenmaal bij ouderdom hoort.

Verbeteren
De onderzoeker benadrukt dat pijn goed kan worden gemeten bij kwetsbare ouderen, pasgeborenen, mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met het syndroom van Down. Hiervoor bestaan betrouwbare meetinstrumenten, zoals de COMFORT-gedragschaal en de REPOS. 'Er valt nog veel te verbeteren aan pijn meten en pijn bestrijden in de zorg,' concludeert dr. Boerlage.

 

Bron: Erasmus MC

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Karin

  mijn idee is dat meer zorg moet komen voor de oorzaken, zoals vit, B12 tekort, bijna 30 klachten, dementie,duizeligheid, depressie, hallucinaties, gewrichts-en spierklachten, spierzwakte,verkeerde diagnose, dus verkeerde medicatie,bv. artrose

  Kalium tekort door plasmedicatie,bloeddrukverlagers,diarree , gevolgen bv. hartritmestoornissen, hartaanval,gewrichtsklachten, spier klachten, oedeem!!(dokters geven dan weer meer plasmedicatie, gevolgen nog erger,levensgevaarlijk)

  cholesterolverlagers, heel veel klachten,

  door aspaartaamvergiftiging, 92 klachten tot zeer ernstig en de rest van de zoetstoffen, zitten in alle suikervrije en lightprodukten,

  kan ook cholestrol te laag zijn, zie forums en google cholesterol en een artikel van dr.Prof. Walter Hartenbach.  kom veel tegen in mijn werk in de verzorging,en mijn naaste omgeving

  misschie meer nadenken en minder alles klakkeloos aannemen

 • no-profile-image

  Bianca

  Het is zeker zo dat pijn in verpleeghuizen lang niet altijd worden behandeld. Met name bij clienten die zo ver in het dementie proces zitten, dat zij dit niet kunnen aangevel. Artsen luisteren hierbij onvoldoende naar de verzorgenden op de afdeling. Jammer dat dit onderdeel niet behandelt is tijdens het onderzoek: wordt pijn behandelt bij de client die niet in staat is om dit aan te geven?

Of registreer je om te kunnen reageren.