Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Stress zorgpersoneel komt door leidinggevende

Een prestatiegerichte leidinggevende is een grote stressfactor voor verzorgenden en verpleegkundigen.
leidinggevende

Andere belangrijke veroorzakers van stress zijn tijdsdruk en onvoldoende overleg met collega's. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL, AMC en CEG/RVZ in het International Journal of Nursing Studies.

 

Coachende leidinggevende

Hoe meer de leidinggevende gericht is op presteren en taken, hoe zwaarder situaties als tijdsdruk en onvoldoende overleg met collega's gaan wegen. Teamleiders in de zorg zouden hierop moeten letten. Veel stress kan resulteren in ontevredenheid over het werk, vervroegd uittreden en personeelsverloop. NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: ‘Een meer coachende stijl van leidinggeven past beter bij het werk van professionals en dus ook bij  verzorgenden en verpleegkundigen.'

 

Familie cliënt

De onderzoekers bekeken alleen situaties die in de zorg dagelijks voorkomen. De meeste stress gaven situaties waarin de familie van een cliënt iets verwacht en de zorgverlener weet dat dit niet overeenkomt met de wensen van de cliënt. Ook situaties waarin de verpleegkundige het niet eens is met het beleid van de arts geven veel stress. En zorgverleners vinden het lastig te beslissen hoe te handelen, als ze zien dat een collega niet goed functioneert en collegialiteit hen weerhoudt er iets van te zeggen.

 

Bespreken met collega's

Anke de Veer: ‘Uit ons onderzoek blijkt dat het belangrijk is dit soort belastende situaties met collega's te bespreken. Aandacht voor elkaar, zorgzaamheid niet alleen voor patiënten, maar ook voor collega's, helpt stress te verminderen. Voldoende tijd voor intercollegiaal overleg is daarom belangrijk. De zorg kan gemotiveerde krachten goed gebruiken en we moeten ervoor waken dat door stress in het werk goede mensen de zorg verlaten.'

 

Bron: Nivel

 

Klik hier voor het rapport 

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

13 reacties

 • no-profile-image

  Vincent

  Ik heb een uitstekende leidinggevende. Ik vind dat met name vrouwelijke verzorgenden veel klagen over hun leidinggevende. Ik zie dit al meer dan 20 jaar. Iemand die kwaad spreekt over iemand of over een organisatie verteld vaak veel meer over zichzelf!! Even een nadenkertje, helaas praten verzorgenden veel over anderen. Verpleegkundigen doen dit niet tot nauwelijks.

 • no-profile-image

  maria c

  Ik vind het wel fijn als ik een teamleider heb die prestatiegericht is,alleen wel als hij/zij het ook op een motiverende en creatieve manier aan het personeel kan overdragen.

  Overigens hebben zij ook de taak om het personeel zelfstandig te krijgen en ook zo te houden.Er worden ook nog wel eens taken uithanden genomen die de vig er vanzelfsprekend prima zelfstandig moet kunnen uitvoeren,maar daar ook de kans en gelegenheid voor moet krijgen. En het gevoel van wederzijds respect en vertouwen kunnen hebben in elkaar vind ik erg belangrijk.Ook het gevoel hebben te worden gehoord!

  Ik begrijp dat een leidinggevende weer van hogere hand uit ook druk ervaart wat mogelijk tot frustratie .Je staat dan tussen 2 vuren.Lijkt me ook lastig.

  En ikdenk ook dat als een afdeling niet zo lekker loopt en er veel frustratie is onderling,er toch ergens in de leiding iets niet goed gaat.

 • no-profile-image

  Mij

  Het is prettig als hoofden mee werken zeker op kleinschaligwonen en niet met twee gezichten leven, een voor de zorg en een voor het beleid.

  Hoofden kunnen je maken en breken zonder dat ze dat willen weten, jammer, zeker in de zorg waar we zo zuinig moeten zijn op mensen die het vak nog willen doen.

 • no-profile-image

  Ingrid

  Klopt als een bus! Het lijkt alsof leidinggevenden nergens tijd voor hebben buiten het geven van kritiek, daar is alle tijd voor. Dingen terugdraaien of ontkennen lijkt tegenwoordig een kerncompetentie van een leidinggevende. Geloofwaardigheid en vertrouwen nemen af waardoor verpleegkundigen genoodzaakt zijn 'in hun eigen soep gaar te koken' en zich uiteindelijk ziek moeten melden.

 • no-profile-image

  rogervictor.vanhaverbeke@sfr.fr

  Kwek....kwek...en nog een kwekken....

  ER wordt VEEL TE VEEL GEKWEKT in de verpleegkunde, waar is de presentie, wanneer is het gedaan met de betutteling van de cliënt, hoera, ik heb de laatste tien jaar gewerkt als hoofd van een palliatieve zorgeenheid en ik ging steeds tot de KERN: Kontrole, Eigenwaarde, Rechtvaardigheidsgevoel en Nu in relatie tot later, en heb dit tien jaar lang HééL graag gedaan....

  En daarbij de de CARE laten primeren en ook veel genoten van care receiving.

  tot aan de overkant....

 • no-profile-image

  nada

  Ik werk 8 jaar in de zorg laaste 2 jaar heb Ik te maken gekregen met leidinggevende die mij als buitenlands vrouw discrimineren ,hierdoor krijg ik lichaamelijke en geestelijke klachten.

  Omdat ik van mijn werk hou, blijf ik vechten.

 • no-profile-image

  maria

  jan willem, misschien moet je ze wat minder reden geven om te kwekken..., b.v. door ze te betrekken en motiveren bij beslissingen en te informeren over beleid.....

 • no-profile-image

  Jan Willem

  Als je gaat stressen van een leidinggevende ben je niet geschikt voor het beroep. Misschien minder mensen op de werkvloer maar dan wel mensen die werken. Niet van die types die bij het minste pijntje al ziek zijn maar echte doorzetters. Overigens minder geld naar de managers en andere dikgeld verdieners en meer naar diegene die echt werken. Scheelt helaas heel wat in de stress.

 • no-profile-image

  Anoniem

  Ik kan mij in dit artikel goed vinden. Zelf werk ik in de thuiszorg en daar zie ik ook dat de leidinggevende veel druk uitoefent op het personeel

 • no-profile-image

  Esther

  Volgens mij is Jan Wllem zelf leidinggevende en begrijpt hij deze noodkreet niet

 • no-profile-image

  Jeanne

  Een prestatiegerichte teamleider die daarbij niet erg sociaal betrokken is kan een team breken, met als gevolg dat er bij ons al veel verloop van collega,s is. Jammer dat een managment dit niet erkent.

 • no-profile-image

  Klaas

  Prestatiegericht leidinggeven gaat alleen wanneer dat samenop gaat met een coachende rol en een rol waarbij je je als lg dienstbaar opstelt en er dus zorg voor draagt dat je medewerkers naar behoren hun werk kunnen doen. Het zal duidelijk zijn, er is niet één rol voor een lg maar meerdere.

 • no-profile-image

  Jan Wllem

  In plaats van zitten en kwekken misschien meer zelfstandig werken. Scheelt veel stress bij de leidinggevende.

Of registreer je om te kunnen reageren.