Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zorg voor huisdieren in zorginstellingen slecht geregeld

De zorg voor huisdieren in verpleeghuizen en verzorgingshuizen is vaak slecht geregeld.

Dit blijkt uit onderzoek van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). De verantwoordelijkheid voor een huisdier ligt meestal volledig bij de eigenaar. Maar een geestelijk of lichamelijke achteruitgaande bewoner die een sterke emotionele band heeft met het dier, kan de situatie vaak niet meer goed beoordelen. Daar zou de zorginstelling nog een steentje aan bij kunnen dragen.

 

Huisdierencontract

Het LICG wil dat alle instellingen een  huisdierencontract gaan gebruiken waarin zaken zoals de verzorging, de verantwoordelijkheid en het afstaan van het dier worden vastgelegd. Daarnaast moeten er regelmatige controles plaatsvinden. Dit kan het verzorgingshuis zelf doen, maar beter is hiervoor externe dierenverzorgers te in te schakelen. Deze kunnen de dieren controleren en eventueel een handje helpen bij de verzorging van het dier.

 

Positieve uitkomst

Bij steeds meer verpleeghuizen en verzorgingshuizen zijn huisdieren welkom: driekwart van de instellingen aan huisdieren toe te laten. Dat is prettig voor de ouderen, want huisdieren hebben volgens het LICG positieve effecten op hun gezondheid.

 

Bron: LICG 

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

Eén reactie

  • no-profile-image

    Heleen

    Fijn voor bewoners, als zij huisdieren kunnen meenemen. Maar erg lastig voor verzorgenden, die allergisch hiervoor zijn en dan collega's moeten vragen om hun werk te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.