Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Artrose mogelijk te bestrijden met cholesterolmedicatie

Er zijn veelbelovende aanwijzingen dat cholesterolverlagende middelen als statines en fibraten kunnen worden toegepast om artrose te voorkomen of tot stilstand te brengen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse orthopeed Stefan Clockaerts, die drie jaar onderzoek deed in het Rotterdamse Erasmus MC.

 

Gewrichtsslijtage

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening die wordt gekenmerkt door aantasting van het kraakbeen. In de volksmond wordt ook wel van gewrichtsslijtage gesproken. Bij artrose ontstaat schade aan het kraakbeen inderdaad door slijtage, maar de schade kan ook ontstaan door ontstekingen in het gewricht, die het kraakbeen verder aantasten.

 

Vetweefsel kniegewrichten

De ontdekking van Clockaerts begon met het bewijs dat vetweefsel in het kniegewricht bijdraagt aan deze ontstekingsprocessen. Zogeheten knievet scheidt ontstekingsstoffen uit, die het kraakbeen beïnvloeden. Komt knievetweefsel bovendien in de buurt van een bestaande ontsteking, dan produceert het knievet nog meer van deze stoffen.

Vervolgens testte Clockaerts door middel van weefselonderzoek of lipide- ofwel vetverlagende middelen als statines en fibraten ervoor zorgden dat het knievet zou stoppen met de productie van deze ontstekingsstoffen. Dat bleek het geval. Vervolgens keek hij of artrose significant veel minder vaak voorkomt bij mensen die statines slikten, bijvoorbeeld vanwege een te hoog cholesterol-gehalte. Ook dat bleek het geval.

 

Zekerheid

Dit betekent volgens Clockaerts dat mag worden aangenomen dat statines en fibraten mogelijk een positieve bijwerking hebben, namelijk dat zij artrose kunnen voorkomen of tot stilstand brengen. 'Voordat deze middelen echter in de praktijk kunnen worden toegepast op -potentiële- patiënten met artrose, is een gedegen dubbelblind klinisch onderzoek nodig, waarbij de ene helft van de patiëntengroep een placebo krijgt en de andere helft statines,' verklaart Clockaerts. 'Vervolgens zullen we kijken of de huidige vermoedens echt worden bevestigd.'

TvVOnline redactie

2 reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Het is ook niet waar, Artrose(gewrichts- en spierklachten) is een van de bijwerkingen!!!helpen ook niet, mag ze niet samen gebruiken met BECEL, ze VERLAGEN de Goede cholesterol (HDL)

  breken vitaminen en mineralen en Q10 af, met ale gevolgen vandien.  Vit B12, C, D3,K2 , Kalium en Magnesium,

  maar dit ook door de meeste medicatie.en laxeermiddelen,maag, darm en leverklachten,(nemen de vit en mineralen niet op)  www.vageklachten.ashrama.nl  "stichting vit.B12 tekort"  lees ook, "de cholesterol leugen" prof dr Walter Hartenbach.

  Dr Russell Blaylock; cholesterol"  dr Weston A.Price; "Voeding en fysieke degeneratie"  dr Gábor lenkei "Wat u niet mag weten over uw gezondheid"  "Natuur Dietsten Nederland"  Dr Gert Schuitemaker;

  "Nieuw licht op vitaminen D en chronische ziekten"

  "Gewrichten en voeding"

  "Het gouden boekje voor de gezondheid"

  "Het gouden boekje voor het hart"

  "Het fitmetvoeding kookboek"

 • no-profile-image

  Monty7

  Nou ja als dat waar was moest ik toch minder klachten krijgen ipv meer want ik slik al jaren cholesterol verlagers en meestal geven deze cholesterol verlagers allerlei bijwerkingen waar je niet vrolijk van wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.