Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ouderenzorg voert actie tegen regeerakkoord

Onder het mom ‘Het kan ook anders in de zorg' starten elf belangenorganisaties waaronder V&VN, Actiz, en vakbonden actie voor het verbeteren van de ouderenzorg.
090312-goedgesprek

Met de actie willen de organisaties duidelijk maken dat het regeerakkoord veel nadelige gevolgen heeft voor de ouderenzorg. De actie startte met een advertentie achterop De Telegraaf en de speciale website: www.hetkanookandersindezorg.nl.

 

Regeerakkoord 

Het regeerakkoord stelt een bezuiniging van vijf miljard euro voor de zorg voor, waarvan 2,4 miljard op de ouderenzorg. Brancheorganisatie ActiZ stelt dat door deze bezuiniging de kwaliteit van zorg achteruit zal gaan. In het onlangs gepubliceerde Deltaplan ouderenzorg stelde ActiZ nog een bezuiniging van 1,2 miljard euro voor. Dit is volgens de organisatie het maximale bedrag dat bezuinigd kan worden zonder de kwaliteit te schaden.


Huishoudelijke hulp
V&VN, ActiZ, vaklbonden andere organisaties zijn bezorgd dat de ouderenzorg de dupe wordt van de afspraken die in het regeerakkoord staan. Doordat de vergoeding voor huishoudelijke hulp wordt afgeschaft, komen er volgens de deelnemende organisaties tienduizenden banen op de tocht te staan. Daarnaast kunnen ouderen hun begeleiding en persoonlijke verzorging niet meer ontvangen. Zorgondernemingen, zoals bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties, krijgen te maken met kortingen op de tarieven voor verzorging van ouderen. V&VN vreest dat de aangekondigde maatregelen grote impact op de zorgverlening aan kwetsbare ouderen en gehandicapten hebben en daarmee het werk van verzorgenden en helpenden belemmeren.

Naast organisator ActiZ, doen ANBO, BTN, CNV publieke zaak, V&VN, FBZ, CSO, LOC zeggenschap, NPCF, NU'91 en Per Saldo mee aan de actie.

 

Bron: ActiZ / V&VN

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

 • no-profile-image

  jos

  ik kan alleen maar herhalen wat ik in de blog van Jos Kaldenhoven heb geschreven.  De verdeeldheid in de verzorging en verpleging onderling en in de velden spelen parten en zolang de groep verzorgenden en verpleegkundigen eenvoudig zijn te verdelen en tegen elkaar zijn uit te spelen geldt er "divide et impera"

  Vakbonden zijn geen beroepsverenigingen!  Een een professie kan allen dan een vuist maken als de cienten er duidelijk hinder van gaan ondervinden, anders blijft alles gewoon doorgaan.

  Dat dagje protest zegt niets..

Of registreer je om te kunnen reageren.