Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gratis online handreiking voor verhuizing naar verpleeghuis

Er is een handreiking gemaakt voor zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Deze bevat tips om dementerenden en mantelzorgers zo goed mogelijk te begeleiden.

De handreiking is opgesteld door Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. De verhuizing naar een zorginstelling kan het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers ernstig ontwrichten. De handreiking van Kenniscentrum Zorginnovatie dient als leidraad voor deze overgang.

 

Begeleiden 

De adviezen en tips zijn ingedeeld in vier groepen: de periode na de diagnose, de periode op de wachtlijst, de dag van opname, en de periode na de opname. Zo is het belangrijk om al vroeg in het proces de mogelijkheid van verpleeghuisopname te bespreken, betrokkenen te laten kennismaken met de verschillende woonvormen, aandacht te besteden aan het afscheid van de oude woning, en de mantelzorgers te begeleiden.

 

Uitval mantelzorgers 

Uit ervaringen van mantelzorgers blijkt dat ook de eerste periode op de nieuwe afdeling een erg moeilijke tijd kan zijn en ook daar biedt deze handreiking tips voor. Door mensen met dementie en hun mantelzorgers zo optimaal mogelijk te begeleiden kan mogelijk worden voorkomen dat ze te lang doorgaan met de zorg, en overbelasting en uitval van mantelzorgers resulteren in een crisisopname.

 

De handreiking is bedoeld voor verzorgenden, wijkverpleegkundigen en casemanagers.  

 

Download hier de gratis handreiking

 

Bron: Transities in Zorg

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    jacqueline

    onze hulpvraag was hoe we onze moeder naar het verpleeghuis moesten brengen, omdat we van te voren wisten dat ze daar opstandig over zou reageren en de deur niet uit zou gaan. Het advies van een speciale verpleegkundige voor ouderen was: zeg maar dat je vader naar het ziekenhuis moet en je moeder dus gaat logeren in het verpleeghuis.

    mijn moeder is tot haar einde toe blijven vragen wanneer ze weer naar huis mocht want mijn vader kwam bij haar op bezoek.

    er werd dus geen aandacht besteed aan de overgang en al helemaal niet aan onze angst dat mijn moeder dit ons zou blijven verwijten. Och, dat is ze zo vergeten. vergeet dat dus maar ,,,,

Of registreer je om te kunnen reageren.