Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hbo-studenten willen niet in verpleeghuis werken

Slechts vijf procent van de hbo-studenten heeft interesse in een baan in het verpleeghuis. Ze vinden het werk niet complex en divers genoeg en vrezen de volgens hun slechte financiële situatie van de sector.

Dat schrijven Astrid ten Have, directeur Aveant, Remco Coppoolse en Annick Bakker van Hogeschool Utrecht in de nieuwe TVZ, Tijdschrift voor Verpleegkundigen. Zij voerden een kleinschalige enquête uit onder 80 studenten van de LAG (opleiding Management in de Zorg - Leefstijl, Arbeid en Gezondheid) en 320 studenten hbo-v van Hogeschool Utrecht.


Negatieve mening
Het beeld dat de deelnemende hbo-studenten hebben van het werk in een verpleeghuis is overwegend negatief. Ze vinden dat:

 • verpleeghuizen genoegen nemen met helpenden en verzorgenden
(en dat hbo-afgestudeerden hetzelfde werk zouden doen);
 • het werk niet voldoende complex en divers is;
 • het verpleeghuis weinig werkuitdagingbiedt;
 • hetsalaris laag is;
 • de doelgroep niet interessant is;
 • niet duidelijk is wat de mogelijkheden als hoger opgeleide in een verpleeghuis zijn.

Wanneer wel?
Belangrijke redenen om wel in het verpleeghuis te willen werken:
 • Voldoening van het werk;
 • kwaliteitsverbetering is een uitdaging;
 • bijdrage leveren aan ontwikkeling en innovatie;
 • mogelijkheid tot coördinerende functie;
 • grote werkgelegenheid.

Financiën sector
De onderzoekers vinden het aantal gemaakte opmerkingen over de ‘financiële situatie' in het verpleeghuis 'opvallend'. 'Kennelijk is dat een factor die bij de beeldvorming onder hbo-v studenten een belangrijke rol speelt. Een student merkt op dat het in het verpleeghuis warm is en het zou er stinken. Het grootste deel van de studenten benoemt geen duidelijkheid te hebben over de mogelijkheden als hogeropgeleide in het verpleeghuis.' 

Aanbevelingen
Op basis van de resultaten is geadviseerd om de studenten beter te informeren over de verandering van de aard van de werkzaamheden in de zorginstellingen. Daarnaast kan onderzocht worden hoe het imago van de ouderenzorg kan worden verbeterd. Concrete aangrijpingspunten voor ‘quick wins' zijn gebruikmaken van bestaande of nieuw op te zetten proeftuinen, waar snel op de beeldvorming van studenten kan worden ingespeeld. Voorbeelden daarvan zijn een leerafdeling binnen een verpleeghuis, of door middel van het verhogen van de complexiteit van de stage van de hbo-v en LAG-studenten.

Bron: TvZ
Door: redactie Nursing, Margot Hamel

 

Stem mee met de poll: Overweeg jij om door te leren voor verpleegkundige?

TvVOnline redactie

9 reacties

 • no-profile-image

  Bianca Sonneville

  Ik ben werkzaam als coach op een leerafdeling. Onze instelling heeft een overeenkomst met de HU en ROC-ASA.  Ik merk en hoor van onze HBO-studenten dat zij de stage alleen al op de afdeling als uitdaging zien. Ik hoor weinig negatieve geluiden. Ik denk dat dit een beeldvorming is van een groep studenten die geen weet hebben van het reilen en zijlen van een verpleeghuis.  Wat ik merk is dat bij onze stagiaires zeker een interesse gewekt wordt. Dat is natuurlijk al stap 1.  Een slechte financiele situatie zoals genoemd kan ook een stimulans zijn. Hoe kom je uit met je middelen en kun je een stukje kwaliteit leveren naar je doelgroep?

 • no-profile-image

  marga

  hoe negatief kan je zijn richting verzorgenden,duidelijk zoals een hbo-v student denkt dus.

  Tevens moet het juist een uitdaging zijn om mee te werken aan kwaliteitsverbeteringen en het leveren van een bijdrage aan ontwikkeling en innovatie.

  Wie weet kunnen ze zelf meewerken aan het voorkomen van "stinken"in een verpleeghuis.

  Hoe negatief kan je zijn ik hoop dat de ouders van deze HBO-V studenten nooit opgenomen hoeven te worden in een verpleeghuis terwijl hun eigen kroost zo negatief is.

 • no-profile-image

  Ik

  @Willie Velinga: Je hebt een punt maar zeg er dan wel even bij dat als je in de ene sector in schaal 45 zit je niet automatisch in de andere sector ook in diezelfde schaal zit. Daar zit namelijk wel het grote verschil!

 • no-profile-image

  VIG&l.l.vpk

  Ja ik begrijp je punt werkpaard, maar ik ben bang dat dat niet de soort uitdaging is die men zoekt ;) Zelf ben ik ook van PG naar revalidatie gegaan omdat het ook voor mij niet helemaal is wat ik zoek in mijn werk. Niet dat ik op deze afdeling geen PG tegenkom, maar er staat wel veel somatische en verpleegtechnische zorg tegenover waardoor ikzelf ook in balans ben en kan presteren.  PG is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegt! En al helemaal niet voor theoretische denkers wat HBOers vaak zijn ( uitzonderingen daargelaten ), omdat de clienten vaak moeilijk te volgen zijn in hun handelen en motieven...

 • no-profile-image

  wewrkpaard

  Geen uitdaging?

  Geen enkele oudere dementerende reageerd het zelfde. HOe ga je daar mee om? Dat is eenuitdaging om dat uit te zoeken en je collega's daar in te begeleiden.Zorg maar eens dat elke oudere zich veilig en gewaardeerd voelt endat hij nog kan en mag doen wat hij wil en kan.

  Ok verpleegtechnische handelingen voer je minder uit dan in het ziekenhuis.

 • no-profile-image

  Nurse

  Het begint alb ij de instellingen die HBO-ers weren door in advertenties in de regel MBO-V te vragen of VIG. Verder zijn er weinig functies voor HBO-ers (uberhaupt voor verpleegkundigen) dus dan werk je als (HBO)-verpleegkundige gewoon mee aan bed en wordt je lager ingeschaald dan zij die inderdaad een (HBO) verpleegkundige functie uitoefenen. In de verpleeghuizen wordt daar namelijk wel onderscheid in gemaakt of je een functie uitoefend die past bij je opleiding of een functie die lager is dan je opleiding. En als je dat dan weer eens vergelijkt met het zkh, waar je als (HBO)- verpleegkundige meer technische vaardigheden hebt uit te oefenen maakt inderdaad meer volk de keuze om elders dan het verpleeghuis te werken.

 • no-profile-image

  Willie Velinga

  Hoe zo laag salaris in de sector VVT?

  er is een vergelijking gemaakt met de lonen in andere zorgsectoren. Kijk maar op deze website: mijnvakbond.nl/VVT  In de FWG 40, 45 en 50 is het salaris in de VVT en GGZ het hoogst bij iemand met 8 of meer dienstjaren ! En in de CAO ziekenhuizen het laagst !

 • no-profile-image

  Erik Dierink

  Ontzettend jammer dat het beeld van \'het verpleeghuis\' nog steeds zo beladen, negatief, somber en \'grijs\' wordt ervaren. Ik werk al meer dan 13 jaar in een verpleeghuis in Twente. Ik ben begonnen als verzorgende, en heb later de HBO-V gedaan. Ik volg nu de opleiding tot verpleegkundig specialist. Dit allemaal binnen TMZ.

  Ik geloof dat je zelf je werk aantrekkelijk moet maken. Je moet zelf plezier in je werk houden en dit uitstralen naar de bewoners, je collega\'s en naar de mensen in de samenleving! Ik vind de ouderenzorg een zeer uitdagend werkveld...niets is zo uniek als de oudere mens. Dat maakt de zorgverlening boeiend, en niet standaard.

  De verpleegkundigen binnen het verpleeghuis hebben een zeer belangrijke rol! Kwaliteitsbevorderend, voorbeeldgedrag tonen, innovaties in zorg ontwikkelen en implementeren.

  werken in de ouderenzorg saai?

  ECHT NIET!!!!

 • no-profile-image

  Mico

  Ik denk zeker in de toekomst dat HBO mensen belangrijk zijn om ook in een verpleeghuis/verzorgingshuis te hebben. Er is absoluut uitdaging in deze sector. laat maar meer horen wat er mogelijk is, ik zou zeggen kom maar op en kom maar een kijkje bij ons nemen. Dan weet je wat er speelt. Vaak wordt dat echt onderschat!

Of registreer je om te kunnen reageren.