Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Waskosten van cliënten veel hoger dan gedacht

Het is voor zorginstellingen niet altijd duidelijk is wat wel en wat niet mag worden doorberekend aan de cliënt. Ook blijkt dat bijvoorbeeld de meerkosten veelal worden meegenomen in de vaststelling van de hoogte van het abonnementsgeld, terwijl dit niet is toegestaan.

Dit blijkt uit een rapport dat het Nibud in opdracht van de cliëntenorganisatie LOC. Volgens het rapport moeten cliënten maandelijks tussen de 73 en 110 euro betalen voor hun was. Terwijl de overheid bij de berekening van zak- en kleedgeld uitgegaan was van € 20 tot € 35 voor het wassen van kleding. LOC pleit er voor de was voortaan uit de Awbz te betalen of het zak- en kleedgeld te verhogen. Dat heeft de organisatie dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

 

Geen schone kleren

Cliëntenraden melden steeds vaker bij LOC dat bewoners met een laag inkomen de kosten van het wassen niet meer kunnen betalen. Veel bewoners moeten de was via de zorgorganisatie laten doen. Bijvoorbeeld omdat de kinderen ver weg wonen. In 2011 heeft de Tweede Kamer in een motie gevraagd een richtbedrag voor de was te ontwikkelen. LOC heeft het Nibud de opdracht hiertoe gegeven. Het ministerie van VWS heeft het onderzoek betaald.

 

Bron: LOC

 

Klik hier voor de 'Richtlijn waskosten zorginstellingen'

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  werkpaard

  Ach als ieder de kennis heeft die je op de Huishoudschool meekreeg dan was het nu toch wel anders. KleinSchalig wonen zelf de huishouding doen. Men weet niet eens hoe je gezond de aardappels moet koken. of de tafel schoonmaken met de toiletdoek???? en dan nog eigenwijs zijn en niet luister naar de instructies. Dat is ok erg

 • no-profile-image

  IK

  wel jammer dat de meeste van die ouderen inc. van def/urine zijn en dat deze lucht dus wel in die kleding hangt ondanks incomateriaal. Dus ook al zit er geen vlekje, het ruikt dus de was in.

 • no-profile-image

  Vicky

  Als je ziet in verpleeghuizendat voor een enkel vlekje het laken/dekbed in de was gegooid wordt.... Doe je thuis ook niet. Oke, inc= inc dan zker weldoen , mmar er lopen collega,s bij die duidelijk uitgaan van : mijn portemonne niet.

  Zo ook met bovenkleding. Soms kun je vlekje(s) als avonddienst met een lauwwarm washandje wegwerken. Als bovenkleding niet gevlekt is of niet ruikt naar transpiratie en lekker gelucht uitgehangen wordt s,nachts, is er niet op tegen dit 2 a 3x te dragen....

  Ik blijf erbij dat in de opleiding daar amper aandacht aan besteed word. Jammer daar de jeugd ieder dagdeel ,t liefst zijn kleding in de was gooit. Zie je dus ook in de zorg. En dat jaagt de kosten op...

  Idem nachthemd. normaliter 2x per week verschonen meer dan genoeg...

Of registreer je om te kunnen reageren.