Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Mijn ontlasting was aangekoekt'

Op 14 en 15 mei wordt er verder onderhandeld over de nieuwe cao VVT. In aanloop daar naartoe heeft Abvakabo FNV filmpjes online gezet waarop cliënten vertellen over het tijdgebrek van verzorgenden.
vpk

'Ik vind het zo jammer dat er zo weinig personeel is, omdat ze geen tijd hebben om met me te praten. Want ik praat zo graag over dingen die thuis gebeuren. Ik ben gek op de zon, maar niemand van het personeel heeft tijd om me mee naar buiten te nemen.' Aan het woord is Ankie, een bewoonster van een Amsterdams verpleeghuis. Zij vertelt wat de gevolgen voor haar zijn van de drukbezette verzorgenden.

 

Aangekoekte ontlasting

'Ik word een keer per week gedoucht door mijn man, dinsdagavond. Andere dagen word ik gewassen. Ik zou veel liever vaker douchen, ik ben gek op douchen.' Ankie vertelt dat ze soms vier uur lang in haar eigen ontlasting zit. 'Dan ben ik al helemaal gewend, en dan voel ik niets meer. Dan zeggen ze: "het is al helemaal aangekoekt", en dan zeg ik: "Ja, maar er kwam niemand".'

 

Vervolg onderhandelingen

Op 14 en 15 mei wordt er weer verder onderhandeld over de nieuwe cao VVT. Eerder waren de onderhandelingen door de werkgeversorganisaties stil gezet omdat ze de eisen van de Abvakabo FNV buitenproportioneel vinden. Abvakabo FNV verwijt hen op haar beurt dat de werkgevers hun ogen sluiten voor de problemen op de werkvloer, en doen alsof alles prima gaat.

 

Klik hier voor het filmpje van Ankie

 

Bron: Abvakabo FNV

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Lisanne

  Ik begrijp dit echt niet. 20 clienten x 22 uur (ZZP 5) per week. 440 uur per week, ruim 60 per dag = 3 uur per client. Dat moet toch voldoende zijn?

  Bij ons gebeuren dit soort wantoestanden niet.

 • no-profile-image

  alie

  de enige echte oplossing voor dit probleem is de zorguren van ZZP5 te verhogen van 20 uur naar 24 uur. dan is er genoeg tijd om te douchen, te helpen bij het eten en echte zorg te leveren.

 • no-profile-image

  Sandra

  Wat mensonterend,vind ik dit!! Erg verschrikkelijk!! Ik werk in de thuiszorg en als de clienten elke dag gedoucht willen worden dan kan dat!! Ik maak er tijd voor! Ik vind het erg zielig voor Ankie. Zulke dingen mogen niet meer voorkomen tegenwoordig!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.