Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bezetting: 'Een manager sneakte door de achteringang'

Vanochtend bezetten verzorgenden in Amsterdam en Den Haag hun zorginstelling, uit protest tegen de cao VVT. 'Ze zeiden tegen de zorgmanagers: "Jullie komen er niet in. Eerst luisteren naar wat we te zeggen hebben."'

Dit zegt Lilian Marijnissen, woordvoerder van vakbond AbvakaboFNV, die de acties ondersteunde. 'De verzorgenden kwamen zelf bij ons met de mededeling dat ze hun zorginstelling wilden bezetten. Wij hebben dit zo goed mogelijk begeleid.'

 

Teleurgesteld

Volgens Marijnissen gingen de verzorgenden van de Amsterdamse zorginstelling Cordaan voor de ingang van hun zorginstelling staan, en ontzegden ze managers de toegang. 'Ze eisten dat ze met de voorzitter van de Raad van Bestuur konden praten. Helaas was hij hiertoe niet bereid. Natuurlijk is dat teleurstellend, maar ze hebben hiermee wel een signaal afgegeven.'

 

Stiekem via achteringang

Zorgmanagers die de instellingen wilden ingaan, reageerden wisselend op de acties. 'Sommigen hadden begrip, anderen zeiden: "Ja nou ja, wij gaan daar niet over, wij zitten niet aan die onderhandelingstafel". Er was één manager die snel via een achteruitgang het verpleeghuis binnenging. Flauw, maar niks aan te doen.'

 

Bezetting

De bezettingen duurden van 7.00 uur tot 10.30 uur. Marijnissen: 'De meeste deelnemers waren die dag vrij, andere verzorgenden moesten aan het werk. De kwaliteit van zorg gaat boven alles, en het was natuurlijk niet de bedoeling dat de cliënten last hebben van deze acties.'

 

Wilde stakingsacties

De AbvakaboFNV raadt verzorgenden af om zelf wilde stakingsacties op te zetten. 'Officieel mag je geen verpleeghuis bezetten. Als je dit toch graag wilt, kun je ons een mail sturen. Verder kun je de acties ondersteunen door het referendum op onze website in te vullen en vooral tegen de cao VVT te stemmen. Ook al hebben de kleine bonden maar een achterban die 4 % van de VVT beslaat, toch kan de cao VVT erdoor geduwd worden zonder de AbvakaboFNV, helaas.'

 

Morgen gaat er een speciale actiebus van de vakbond drie weken lang langs allerlei zorginstellingen in het land. Klik hier voor het tourschema.

 

Lilian Marijnissen gaat vanaf nu elke week op deze site een actiedagboek bijhouden. Word abonnee van onze nieuwsbrief om dit te volgen!

 

Filmpje van de Week: bekijk hier hoe verzorgenden vorige week hun teamleiders en managers tegenhielden.

 

Weblog: Strijden voor cao VVT

TvVOnline redactie

15 reacties

 • no-profile-image

  Jos Kaldenhoven

  Kan me volledig in de woorden van Gorrit vinden. Verder wil ik me niet anders uitlaten over het niveau van de reactie van Marieke anders dan dat ik het respect waar zoveel over gesproken wordt als het om de CAO VVT gaat, hier niet uit blijkt voor zorgmedewerkers die een andere mening hebben.

 • no-profile-image

  Gorrit Smit, NU'91

  Een collega van een andere bond wees mij er op dat in een forum van deze site mijn naam werd genoemd. Het was even zoeken, maar ik neem aan dat hij de reactie van "Marieke" bedoeld. Allereerst: ik ken geen Marieke. Aan de toonzetting en de vele uitroeptekens meen ik echter wel iemand te herkennen.

  Op fora reageer ik niet veel, maar dan wel onder mijn eigen naam (ik zie en zag geen enkele reden om dat niet te doen). Zie b.v. mijn reacties op de site van CNV Publieke zaak onder de naam g.smit.

  Inhoudelijk even een korte reactie op "Marieke":

  1. Loonsverhoging is 2,2 % over 18 maanden, dit staat ook keurig in de berichtgeving van NU'91.

  2. NU'91 zei een week voor het akkoord dat men het bod eerst wilde bespreken met de achterban (o.a. klankbordgroep). Zie ook de berichtgeving die hierover nog steeds op de site van NU'91 staat.

  3. Dat 2500 leden verhaal is een beetje een raar verhaal. De woordvoerster van de NBVK stelde dat de 2500 leden van deze vereniging er tegen waren, want zij had mandaat om dat te stellen. De NBVK is aangesloten bij NU'91, maar niet de individuele leden. Deze zijn alleen lid van NU'91 als zij tegen sterk gereduceerd tarief ook lid zijn van NU'91 (zoals dat geldt voor alle bij NU'91 aangesloten beroepsorganisaties). Deze laatsten hebben ook stemrecht en een aantal heeft daar al gebruik van gemaakt. (De stemming is in volle gang).

  Ben toch wel benieuwd wie "Marieke"is ;-)

 • no-profile-image

  betweter

  Als je echt wilt weten hoe het zit: http://www.actiz.nl/cao/de-cijfers-uitgelegd

 • no-profile-image

  Marieke

  Oh ja 1,2% is TOTALE GEMIDDELDE LOONSVERHOGING VAN EEN JAAR. dus zowel eindejaarsuitkering als salarisverhoging. Loonsverhoging gaat later in en de looptijd is langer. Een trucje dus! Daarnaast; verhoging eindejaarsuitkering is lager dan jullie schetsen want die uitkering gaat niet over de toeslagen.

 • no-profile-image

  Marieke

  Beste Jos en Gorrit, jullie vallen een beetje door de mand met je Nu91 verhaal. Nu91 vertegenwoordigt 1% van de sector!!! Doe even normaal. Over de loonsverhoging; zowel eindejaars als loonsverbetering gemiddeld over 1 jaar is 1,2%! Schandalig dat NU91 dit voor de bühne anders verkoopt. En laten we niet vergeten; Nu91 zei ook NEE tegen dit cao akkoord!! Reden; loonsverhoging te LAAG en te LAAT!! Een week later. Geen cent erbij en Nu91 tekent opeens TOCH cao?! Reden; er is crisis!! Was die er een week eerder niet dan?  Terecht dat 2500 leden van NU91 vandaag in de media aangeven zwaar ontevreden te zijn over hun vakbond. Waar zijn jullie mee bezig?!

 • no-profile-image

  Broeder

  @mij en hoe kom jij op 1,2%? Het is 1,2% per 01-06 en 1% verhoging van de eindejaarsuitkering, dit is ook inkomen en dus salaris! Ik kom op 2,2% .

 • no-profile-image

  Mij

  De Loonsverhoging van 2.2 % berust op een rekentrucje en komt in werkelijkheid neer op 1,2%, Gerrit, wel het hele verhaal blijven volgen graag. CAO die er nu ligt is geen verbetering, ben het met Abva eens, rechten worden alleen maar verder uitgekleed. Op www.fnvvoorzorg.nl/stem kun je voor of tegen de CAO stemmen.

 • no-profile-image

  Annoniem

  Ze zitten er allemaal voor hun eigen baantje die bazen,managers,bestuurders vette hap eind van de maand en het gewone personeel maar als poppetjes zien en elke dag bij tekorten zzpers of uitzentkrachten in zetten. Geef de zorgverlener maar meer wardering en laat die raadgevers zoals psychologen, fisio en ergo achter wegen.

  In heel Nederland mag deze aktie beginnen. we moeten terug naar het teamwerk. Personeel komt voor de bewoners werken en niet voor de organisatie.

 • no-profile-image

  Hans

  Heel goed Gerrit dat je de hypocrisie van de Abva aan de kaak stelt.

  O ja er is door dezelfde Abva vandaag trouwens ook een cao-akkoord gesloten voor de recreatiesector:  Looptijd van 1 juli 2012 tot 1 juli 2013;

  Per 1 januari 2013 een loonsverhoging van 1 procent.  DAT IS DUS 0,5% OP JAARBASIS. Vette hap zeg! Nee, dan liever 2,2% harde loonsverhoging in de VVT!!!

 • no-profile-image

  Gerrit

  De Abva is vast in de war met het akkoord voor de cao provincies, daar vonden ze 1,2% prima en hebben ze hun handtekening gezet. Voor de VVT is het akkoord inderdaad 2,2% en niet 1,2%. Maar ja, hier wordt een gevecht over de positie van de Abva in de nieuwe vakbeweging uitgevochten over de rug van personeel en zorgclienten. Schande!  http://www.abvakabofnv.nl/nieuws/nieuws/onderhandelaarsakkoord-cao-provincies

 • no-profile-image

  James

  Shark Navigator Lift Away Goed zo, ga zo door! Er moet wat veranderen en we worden echt niet gewaardeert voor het werk dat we doen en ik vind dat we dit overal moeten gaan doen!

 • no-profile-image

  Abi

  Topie collega',

  De kwaliteit van zorg gaat boven alles, en het was natuurlijk niet de bedoeling dat de cliënten last hebben van deze acties.' Daarom...

  Weg met al die (onnodige) managers.

 • no-profile-image

  sonja

  Goed zo, ga zo door! Er moet wat veranderen en we worden echt niet gewaardeert voor het werk dat we doen en ik vind dat we dit overal moeten gaan doen!

 • no-profile-image

  Chris

  Goed dat zorgwerkers van zich laten horen uitspreken tegen dit akkoord. En helemaal goed dat er tenminste nog 1 vakbond is die ze steunt in hun strijd voor betere zorg. Zouden meer vakbonden moeten doen, want zonder actie, geen "actiedagboek".

 • no-profile-image

  Trudy

  De "bezetters" zijn helemaal geen medewerkers van de betreffende instellingen, maar AbvaKabo 'organisers' en AbvaKabo medewerkers.

  Ook kletst de Abva uit haar nek, de loonsverhoging is 2,2 %.

  Verder erg raar dat deze site aan één partij de ruimte biedt om hun mening ongebreideld te verkondigen via een "actiedagboek". Waar is de redactionele onafhankelijkheid van TTVonline, of zijn jullie ook al bezet door AbvaKabo/SP ?

Of registreer je om te kunnen reageren.