Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Depressie bij ouderen meetbaar in het bloed

Als een oudere depressief is, is dit meetbaar in het bloed.

Dit blijkt uit een proefschrift Yuri Milaneschi waarmee hij aan de VU Amsterdam promoveert. In zijn proefschrift heeft Milaneschi vanuit epidemiologisch perspectief biologische aspecten van depressie bij ouderen beschreven. Vooral bij ouderen kan depressie resulteren in ernstige gezondheidsproblemen, het verloop van chronische ziekten compliceren en het risico op beperkingen en sterfte vergroten.

 

Nieuwe behandelstrategieën 
De resultaten uit dit proefschrift bieden handvatten voor nieuwe behandelstrategieën. Zo kan er worden gezocht naar een manier om bijvoorbeeld de ontstekingssignalen te verstoren bij depressieve ouderen met een verhoogde immuunactiviteit.

 

Kwaliteit van voeding 

Verder kan interventie gericht op het verbeteren van de kwaliteit van voeding effectief zijn om depressie te voorkomen. Hierdoor zouden de immuungerelateerde en metabole mechanismen worden aangepast. Ook het normaliseren van vitamine D-waardes zou onderdeel kunnen uitmaken van de behandeling van oudere depressieve patiënten met een verhoogd risico op een vitamine D-tekort.

 

Bron: VU Amsterdam

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.