Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Vriendschap verzorgende en leidinggevende gevaarlijk'

Een vriendschap tussen een verzorgende en leidinggevende is niet raadzaam. 'Je moet er heel voorzichtig mee zijn.'
verzorgenden

Dit zegt Ronald Geelen, verpleeghuispsycholoog en auteur van het boek 'Zo komt mijn team verder', een handleiding voor leidinggevenden in de zorg.

 

Opnemen van vakantiedagen

Geelen: 'Leidinggevenden komen in een soort spagaat wanneer ze bevriend zijn met een teamlid. Als vriend kun je een verzorgende iets gunnen, wat als leidinggevende niet altijd mogelijk is. Bijvoorbeeld het opnemen van vakantiedagen. Ander voorbeeld: het mag niet zo zijn dat wanneer collega A met B wrijving heeft, collega B dit meteen merkt in het contact met de leidinggevende die partner/bevriend is met collega A.'

 

Vriendschap verbreken 

Soms zijn verzorgenden al vrienden met elkaar, als een van hen tot leidinggevende wordt benoemd. 'Nee, dan hoef je de vriendschap niet te verbreken', vindt Geelen, 'maar het moet niet te merken zijn in je functioneren op het werk. Dat is wel lastig, vooral als je bijvoorbeeld je partner in het team hebt zitten. Ik denk dat je dan duidelijke afspraken moet maken: als we samen thuis zijn, praten we niet over het werk.'

 

Stem mee op de poll: vind je dat je leidinggevende moet bijspringen op de werkvloer?  

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    naomi

    Ik heb dit meegemaakt dat teamleidster vriendinnen is met collega en met de manager.Geen gezonde situatie om te werken.Je wordt als personeelslid zwaar onderdrukt.En je hebt geen poot om op te staan,want als je je beklag wil doen kan je niet bij de manager aankloppen.Het is vriendjes politiek.En daar moeten ze wat aan doen.

  • no-profile-image

    Nard Stoks

    Tsjonge jonge, baanbrekend nieuws.

Of registreer je om te kunnen reageren.