Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleeghuis verplicht familie mee te helpen

Familieleden van nieuwe verpleeghuisbewoners van zorgorganisatie Vierstroom zijn voortaan verplicht om mee te helpen. Vier uur per maand moeten zij zich inzetten.

Het gaat om een experiment in verpleeghuis Westerveen in Bergambacht en Wilgenhoven in Vlist, waar dementerenden verblijven. Familie moet verplicht vier uur per maand meehelpen met verzorgenden en verpleegkundigen. Het gaat niet om verzorgtaken, maar vooral om gezelschap: spelletjes doen, voorlezen, wandelen of toezicht houden op de groep.

 

AWBZ niet genoeg
Vierstroom-bestuurder Jeroen van den Oever: 'We verwachten allemaal een hoge kwaliteit van zorg en verpleging in een kleinschalige en humane leefomgeving. We moeten eerlijk zijn en de familie van deze ouderen uitleggen dat we alleen met professionals, betaald vanuit de AWBZ, deze ambitie niet kunnen blijven waarmaken. De AWBZ biedt een goede basis voor de verpleging en verzorging, maar voor de kwaliteitseisen die wij stellen is het eigenlijk net niet genoeg. Een kleine bijdrage in tijd van elke betrokken familie kan geweldig veel toevoegen aan met name het welzijn van onze cliënten.'

 

Weigeren
Eventueel kunnen mensen hun verplichting ook 'afkopen', zegt een Vierstroom-woordvoerster tegen ANP. De organisatie weet nog niet wat de consequenties worden als familie weigert mee te werken. Familieparticipatie maakt deel uit van een omvangrijk programma dat Vierstroom voert om de kwaliteit van leven van haar cliënten in de toekomst te bewaken.

 

Bron: Vierstroom /ANP

TvVOnline redactie

2 reacties

  • no-profile-image

    J. Weijdeveld

    Toen vroeger de top met niet zulke top salarissen naar huis gingen kon gewoon n ormaal het belangrijke personeel rechtvaardig beloond worden. Nu wordt de bureaucratie beloond. Wanner staat eindelijk de klant weer centraal en niet de "hoge"jongens. J.W.

  • no-profile-image

    Liesbeth

    Er zijn families die dagelijks hulp bieden aan hun vader/moeder die in het verpleeghuis woont ,juist omdat de zorg tekort schiet.Dat hoor je dus niet in dit verhaal.Wat is er op tegen om ,met het extra geld voor handen aan het bed ,meer nivo 2 hulpen in te zetten?Deze kunnen namelijk amper aan werk komen ,juist daar zit het probleem.Er worden 3igers en hoger gevraagd ,en allemaal kleine contracten op de piekuren.tussendoor zijn er zo min mogelijk verzorgenden aanwezig en nu moet de familie dat maar opvangen .Tja ,de bonus moet toch ergens vandaan komen denk ik dan.Ik als verzorgende zie het niet terug in een hoger contract of meer salaris en al helemaal niet in meer personeel.Waar is dat extra geld vraag ik me af.

Of registreer je om te kunnen reageren.