Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verzorgenden, trek aan de bel als helpende zich met medicatie bezig houdt'

Stop met het inzetten van helpenden en zorghulpen bij medicatie. Dat is wat Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) met klem benadrukken. 'Vooral medicatie uitzetten wordt wel eens aan hen uitbesteed.'
arts

Dit benadrukt Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) met klem. De beroepsvereniging krijgt zulke verontrustende signalen dat V&VN het tijd vindt voor een duidelijk standpunt over de inzet van helpenden en zorghulpen bij medicatie.

 

Medicatie uitzetten

Alle handelingen die met medicatie te maken hebben, zijn volgens V&VN voorbehouden aan medewerkers die daarvoor een passende opleiding tot verzorgende of verpleegkundige hebben gehad. Het gaat daarbij onder andere om complexe en risicovolle handelingen als medicatie uitzetten en toedienen, insuline toedienen, ‘pufjes' geven et cetera.

 

Verschuiven taken 

Christina Woudhuizen, clustermanager V&VN: 'Helpenden en zorghulpen zijn hartstikke waardevol voor de zorg. Maar je merkt dat er een verschuiving plaatsvindt: verzorgenden krijgen steeds meer een coördinerende taak, helpenden en zorghulpen worden steeds vaker ingezet voor  zorgtaken zoals het uitreiken van medicatie. Terwijl ze hier niks over leren tijdens de opleiding. Natuurlijk kun je techniek aanleren, maar ze werken in een complexe zorgomgeving, waarin je ook getraind moet zijn om te signaleren.'

 

Gesprek aangaan

Verzorgenden die signaleren dat een zorghulp of helpende zich bezighoudt met medicatie, adviseert Woudhuizen om aan de bel te trekken: 'Ga het gesprek aan. Het hangt van de sfeer in het team af, bij wie je dit doet. Of je zegt het direct tegen de desbetreffende collega, of je kaart het aan bij de teamleider. En we hopen dat ons standpunt hierbij een steuntje in de rug kan zijn.'

 

Bron: V&VN

Auteur: Redactie TvV- Rhijja Jansen

TvVOnline redactie

16 reacties

 • Trudy

  Een helpende + mag gewoon medicijnen delen. Insuline geven mag niet. De helpende+ krijgt een medicijncursus en ook rekenen. Dus ook zij leren dit hoe het moet. Niets mis mee.

 • G R Pruntel

  Ik ben zelf in mijn vorige beroep laborant geweest. Na die tijd spw 3 en 4 behaald. Nu bijna klaar met VIG. Voor een helpende is een korte cursus van 3 of 4 dagen echt niet voldoende. Ik ben blij dat ik een grote hoeveelheid basiskennis heb, oa over medicijnen. Ik moest tijdens mijn BBL zelfs een medicijnverslag maken. Ben nu 53 en nog nooit zoveel geleerd en diploma's behaald de laatste 8 a 9 jaar. Heb ik dan voor niets geleerd ? Straks zijn er zeker overschotten aan IG/ers en mag ik / moet ik maar de opl Verpleegkundige volgen ?
  Iedereen is hoofdelijk aansprakelijk, maar moet zorgen dat hij zijn diploma behaald !
  Gea

 • no-profile-image

  Anita

  Bij de thuiszorgorganisatie waar ik werk werken alleen collega's met tenminste het nivo 3 verzorgende. Elke teamlid is dus bevoegd en bekwaam om medicijnen aan te reiken en uit te zetten. Door de baxterrollen komt het uitzetten wel steeds minder voor. Ieder teamlid is er van doordrongen wat zij wel of niet mag doen in de praktijk en er wordt op toe gezien dat iemand niet iets doet waar zij niet bevoegd of bekwaam voor is. Ik schrik van de verhalen die ik hier lees. Dat kan echt niet, hier komen ongelukken van.

 • no-profile-image

  Helpend Handje

  Ik ben zelf helpende, en ga de helpende + cursus doen binnen nu en korte tijd. Natuurlijk weet je als helpende heel goed wat je kan, niet kan, mag en niet mag. Nu moet ik zelf zeggen: soms wil je graag je collega's uit de brand helpen, en als er dan voor 1 persoon medicatie klaar ligt waarvan ik (door opletten en vragen) weet wat het is en doet en voor wie en hoe laat, dan geef ik t ook wel. Maar uitzetten of alle cliënten van hun medicatie voorzien doe ik ZEKER niet. Alles wat ik niet kan, niet voor geschoold ben en noem maar op, laat ik verder liggen!

 • no-profile-image

  Hellen

  Binnen de organisatie waar ik werk gebeurt bovenstaande dus ook. Gelukkig wordt medicatie wel uitgezet in de apotheek en aangeleverd in baxterrollen. Maar ook oogdruppels, insulinespuiten, tracheacanule verzorging etc wordt door helpenden (of leerlingen opl. helpenden) gedaan. Waarom? dit is goedkoper dan een vigger/vpk. En zeg je er iets van, heb je een negatieve beoordeling in je personeelsdossier, en bij 3 negatieve beoordelingen lig je eruit... wat moet je dan?!

 • no-profile-image

  Headnurse

  Artsen weten ook in veel gevallen niet bepaalde middelen wel goed samengaan. Maar goed, daar zijn computerprogramma's uitgevonden die dat weer monitoren. Laten we niet alles heilig maken. het is onmogelijk om van alle medicatie de (bij)werkingen te weten. En laten we eerlijk wezen zelfs de gediplomeerden laten wel eens een steekje vallen qua medicatie. Kijk maar eens naar de MIC (MIP) meldingen binnen je organisatie die over medicatiefouten gaan.

 • no-profile-image

  zorghulp

  ik als zorghulp zou nog niet eens medicatie willen uitdelen!!

  ben ik niet voor geschoold,dus ook niet bekwaam!!!

 • no-profile-image

  Nurse

  @a.Jaques,Weleens gehoord van de BEM??in verzorgingshuizen

  Dus niet beweren dat er niet word gekeken naar wat de client mbt de medicatie nog wel zelf kan en niet!

  Oja,als je niet weet wat BEM is: Beheer Eigen Medicatie!met een goed toezicht hierop!

 • no-profile-image

  a.jacques

  Als ook in de MBOV niv 4 geen aandacht is voor medicatie, innamen en de gevolgen van een medicatie beleid op de cliënt, mag er geen sprake zijn van medicatie toediening. Maar de fout zit in het woord toediening. Verzorgenden en verpleegkundige niv. 3 en 4 vergeten dat ze worden opgeleid om de cliënt te ondersteunen in zijn dagelijkse zorgbehoefte. Toch nemen ze vaak de zorg in zijn totaliteit over.

  Ga eerst na wat de cliënt nog zelf kan. Maak gebruik van hulpmiddelen, medicatie doos, waarschuwingssignaal etc om de client datgene te kunnen laten doen wat ze zelf nog kunnen. En moet er inderdaad medicatie toegdiend worden dan alleen door degen die

  ook kan observeren wat de medicatie doet met de cliënt en of de veranderingen in het dagelijks bestaan van de cliënt kunnen observeren en interpreten om aan de arts aan te geven

  Voorbeeld als een bewoner diabetes heeft en insuline gebruikt moet je veranderingen in het reactie patroon kunnen waarnemen om op tijd te besluiten bloedsuikers te prikken om vast te kunnen stellen of er sprak is van een hypo of hyper.

  Meer goed opgeleide verpleegkundigen dus aanstellen dan kan de zorg goedkoper maken!!

  Of manager en de politiek moeten, zonder dat het hardop uitgesproken wordt, eropuit zijn op een snellere \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"doorstroom\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" van cliënten via complicatie door lager opgeleiden juist te stimuleren

  Ik realiseer me dat dit een prikkelende stelling is en ik hoop op reacties

 • no-profile-image

  jos

  Toch vreemd dat mensen met een recept weggaan,medicijnen ophalen en vervolgens zelf innemen zonder enige controlebemoeienissen.

  En wie maakt zich druk als de mantelzorgers deze uitzetten voor thuisblijvende ouderen

  (die smorgens ene blauw,rood en wit tabletje krijgen en geen barst begrijpen van de terminologie op de bijsluiter)

  En wat t doen als zelfs artsen (en verpleegkundigen!) niet eens bijverschijnselen kunnen herkennen zonder dat de client de hiervoor geldige medische termen gebruikt..?

  De pillen als statusverhogende factor..een heel discutabele discussie

 • no-profile-image

  ingrid

  Het lijkt alsof we terug gaan naar de tijd toen ik begon in de zorg. Jawel ong. 30 jr geleden. Ik zette medicatie uit in de nachtdienst, deelde het uit enz. Alles zonder diploma. En hoe verantwoordelijk ik het ook deed, het ging vlgs. het papier en ik had geen idee, of het allemaal klopte. Zoals ik nu soms zie als gediplomeerd verpleegkundige. En dan aan de bel trek bij arts of andere verantwoordelijken. we moeten zelf als gediplomeerde krachten dan ook duidelijker zijn en prioriteiten stellen, niet gaan klagen. De helpenden worden dan ook gestimuleerd om door te leren, want er zijn veel helpenden die dat prima kunnen, maar die misschien wat vrees hebben om de volgende stap te zetten. Hopelijk zijn de helpenden zich goed bewust va wat ze doen in de medicatie, jij bent verantwoordelijk voor wat je geeft. Weet je wat een med. voor werking kan hebben, ben je op de hoogte van de wisselwerking tussen bepaalde medicatie/ effect van medicatie is bij ouderen soms anders dan bij jongere mensen. Allemaal van groot belang om een medicijn effectief te kunnen laten werken.

 • no-profile-image

  Monty7

  Als het de baas uitkomt mogen ze het doen want ze zijn goedkoper dan een vigger, dan hebben ze het jaren gedaan en mag het ineens niet meer terwijl ze misschien oplettender zijn en minder fouten maken dan een vigger die het druk heeft en in steeds minder tijd steeds meer moet doen.

 • no-profile-image

  Vigger

  Ook bij ons krijgen de helpende een cusus va 3 middagen! Waar wij 3 jaar voor moeten leren,leren zij in 3 middagen. Erg knap vind ik.

  Ze weten niet wat ze geven.wat het dot en de bijwerkingen.Ik vraag me wel eens af waarom ik naar school ben geweest. Tegenwoordig veschuifd de bevoegdhed en doen ze steeds meer. En het ergste is ze weten het ook nog beter dan jij die gediplomeerd zijn.

 • no-profile-image

  Broeder

  In de verslavingszorg is het al net zo zorgelijk. Medicatie wordt gegeven door mensen met een niet verpleegkundige/verzorgende achtergrond.

  De inspectie zou veel meer op moeten treden denk ik.

 • no-profile-image

  NP

  Bij ons hebben de helpende een aanvullende medicatie cursus gedaan maar ik vind het geen goede ontwikkeling. Ze missen ondanks de cursus kennis. Inderdaad worden verzorgenden steeds meer coordinatoren en bureau krachten.

 • no-profile-image

  Nurse

  Dit gebeurt niet bij ons

  Dit klinkt heel hard,maar je hebt je dipoma behaald naar je niveau,als dat niveau te laag is om medicatie uitdelen,moet je het ook niet doen

  Het is meer dan alleen even een pilletje of drankje geven

  Straks gaan ze ook nog I.M spuiten

  Wil je als helpende medicatie gaan doen:Doorleren en dan mag je het!

Of registreer je om te kunnen reageren.