Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Aan de slag met positief taalgebruik: ‘Vragen naar pijn gééft pijn’

Andere woordkeuze, minder focus op het negatieve: dat is het idee achter Comfort Talk®. ‘Ik ga je nu een prik geven’ wordt bijvoorbeeld: ‘Ik ga nu de naald inbrengen.’ of: ‘Dit kan even pijn doen’ wordt bijvoorbeeld: ‘Ik ga nu beginnen.’

Anesthesioloog Geert-Jan van Geffen introduceerde deze methode in het Radboudumc en geeft in de de eerste aflevering van de podcast Nursing Werkt allerlei voorbeelden hoe je hier als beginnend verpleegkundige mee aan de slag kunt.

No-cebo effect

Van Geffen vertelt in de podcast onder meer over het zogenaamde no-cebo effect van bepaalde woorden, het tegenovergestelde van het bekendere placebo-effect. ‘Woorden als ‘kou’ of ‘prikje’ kunnen een negatieve verwachting geven. Gebruik in plaats daarvan het woord ‘fris’ of ‘injectie.”

Houd hier ook rekening mee bij het laten zien van bepaalde voorwerpen. Van Geffen: ‘Het zien van een spuit geeft al een no-cebo effect, dus maak die spuit ergens anders klaar. En het waarschuwen met “1,2,3 daar komt ‘ie” dat verhoogt al de stress-respons van een patiënt. Doe dat dus niet. Probeer no-cebo effect te vermijden door je taalgebruik zo aan te passen dat je positieve verwachtingen schept bij de patiënt. Zo zet je hem in een positieve mindset en valt de behandeling positiever uit.’

Podcast Nursing Werkt

De podcast-aflevering over positief taalgebruik is de eerste in de nieuwe serie Nursing Werkt. In deze podcast spreekt host Basti Baroncini een deskundige over een onderwerp dat startende verpleegkundigen bezighoudt. Waren dat in de eerste serie nog vrij ‘praktische’ thema’s, zoals solliciteren of onderhandelen over je salaris, nu gaat Baroncini meer de diepte in. Ook nu belichten jonge verpleegkundigen Maaike van Sasse van IJsselt en Niels Oosterveld de onderwerpen vanuit de verpleegkundige praktijk. De nieuwe afleveringen verschijnen eens in de twee weken op Nursing.nl en via de bekende podcastkanalen.

Nieuwe afleveringen van Nursing Werkt
6 sept: Positief taalgebruik met Geert-Jan van Geffen
20 sept: Zelfleiderschap met Pauline van Dorssen
4 okt: Humor in de zorg met Marcellino Bogers
18 okt: Omgaan met de dood met Erica Witkamp
1 nov: Moreel verpleegkundig leiderschap met Margreet van der Cingel
15 nov: Omgaan met agressie met Arnold de Lange
29 nov: Gezondheidsrecht met Lydia Janssen
De nieuwe afleveringen verschijnen via Nursing.nl > podcasts en de bekende podcast-kanalen.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.