Anesthesioloog Geert-Jan van Geffen introduceerde deze methode in het Radboudumc en geeft in de de eerste aflevering van de podcast Nursing Werkt allerlei voorbeelden hoe je hier als beginnend verpleegkundige mee aan de slag kunt.
No-cebo effect
Van Geffen vertelt in de podcast onder meer over het zogenaamde no-cebo effect van bepaalde woorden, het tegenovergestelde van het bekendere placebo-effect. ‘Woorden als ‘kou’ of ‘prikje’ kunnen een negatieve verwachting geven. Gebruik in plaats daarvan het woord ‘fris’ of ‘injectie.”
Houd hier ook rekening mee bij het laten zien van bepaalde voorwerpen. Van Geffen: ‘Het zien van een spuit geeft al een no-cebo effect, dus maak die spuit ergens anders klaar. En het waarschuwen met “1,2,3 daar komt ‘ie” dat verhoogt al de stress-respons van een patiënt. Doe dat dus niet. Probeer no-cebo effect te vermijden door je taalgebruik zo aan te passen dat je positieve verwachtingen schept bij de patiënt. Zo zet je hem in een positieve mindset en valt de behandeling positiever uit.’
Podcast Nursing Werkt
De podcast-aflevering over positief taalgebruik is de eerste in de nieuwe serie Nursing Werkt. In deze podcast spreekt host Basti Baroncini een deskundige over een onderwerp dat startende verpleegkundigen bezighoudt. Waren dat in de eerste serie nog vrij ‘praktische’ thema’s, zoals solliciteren of onderhandelen over je salaris, nu gaat Baroncini meer de diepte in. Ook nu belichten jonge verpleegkundigen Maaike van Sasse van IJsselt en Niels Oosterveld de onderwerpen vanuit de verpleegkundige praktijk. De nieuwe afleveringen verschijnen eens in de twee weken op Nursing.nl en via de bekende podcastkanalen.
6 sept: Positief taalgebruik met Geert-Jan van Geffen
20 sept: Zelfleiderschap met Pauline van Dorssen
4 okt: Humor in de zorg met Marcellino Bogers
18 okt: Omgaan met de dood met Erica Witkamp
1 nov: Moreel verpleegkundig leiderschap met Margreet van der Cingel
15 nov: Omgaan met agressie met Arnold de Lange
29 nov: Gezondheidsrecht met Lydia Janssen
De nieuwe afleveringen verschijnen via Nursing.nl > podcasts en de bekende podcast-kanalen.
Ben benieuwd of die Comfort talk nu wel voet aan de grond krijgt. Heb maar een paar collega’s gekend die daar wel mee om konden gaan.
In de podcast geeft Geert-Jan van Geffen aan dat hij ook een artikel heeft geschreven over dit onderwerp, graag zou ik dit als verdieping willen lezen. Hebben jullie enige idee hoe dit artikel heet?