Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Aan- en uittrekken van steunkousen maakt zorg duur

Het voorschrijven en dragen van steunkousen kost de zorg jaarlijks ruim 20 miljoen euro per jaar.
Aan- en uittrekken van steunkousen maakt zorg duur

Niet dat de elastische kousen zo duur zijn in gebruik, de hoge kosten worden voornamelijk veroorzaakt door verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg ze aan en uit moeten trekken.

Steunkousen
Dat zegt arts-epidemioloog Arina ten Cate-Hoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) dinsdag. Ten Cate-Hoek, die ook bij de trombosedienst werkt, heeft van gezondheidsorganisatie ZonMw subsidie gekregen voor een onderzoek naar het verkorten van de tijd dat een patiënt steunkousen moet dragen. 

Minder lang dragen van steunkousen
Sinds 1997 is het gebruikelijk om steunkousen voor te schrijven als iemand last heeft gehad van vocht in de benen. De meeste patiënten moeten het dragen van de elastische kousen twee jaar lang volhouden. Een beperkt onderzoek heeft echter volgens de Maastrichtse arts al uitgewezen dat er heel wat mensen zijn, die ook geholpen zijn als ze de kousen veel minder lang dragen. Ten Cate-Hoek denkt daarom dat het algemene voorschrift voor steunkousen vervangen moet worden door een indivueel voorschrift.

Vergrijzing en trombose
Door de vergrijzing zal het aantal patiënten met trombose nog groeien, aangezien vocht in de benen een gevolg kan zijn van een afnemende hart- of nierfunctie. Als een deel van die groep minder lang steunkousen hoeft te dragen, zullen de kosten met de helft afnemen, aldus Ten Cate-Hoek.

Het Parool
Door: redactie Nursing

12 REACTIES

 1. Ik vraag me af in het kader van EBP of het altijd zinvol is dat mensen steunkousen dragen.
  Voorbeeld: 82 jarige man, komt om 11:00 uit bed en gaat om 14:30 weer in bed.
  Mobiliseerd niet meer, heeft zo’n steunkous dan nog wel nut. SpierPompwerking start als je gaat lopen..toch?
  Ik kan hier helaas nergens wat over vinden…
  Ben het er wel mee eens dat we meer bewuster moeten worden waar we mee bezig zijn..
  Steunkousen uit in dit geval zou beteken 15 min minder inplannen… tel maar uit je winst..

 2. Lees alle reacties
 3. Ja hoor, wat een gezeur over dat het te duur is om bij clienten steunkousen aan en uit te trekken.
  Werk in een zorginstelling en help bewoners die het zelf niet meer kunnen. Denk maar aan krachtverlies in handen en armen. Of teveel pijn in handen etc. Soms zijn er bewoners die zulke strakke steunkousen aan moeten, dat zelfs al gebruik je een hulpmiddel en handschoenen (is bij ons trouwens verplicht) dit nog erg moeilijk gaat.
  Bewoners die wel zelf de steunkousen aankrijgen, doen dit ook zelfstandig.
  20 miljoen euro kunnen ze beter gaan bezuinigen op alle zorgmanagers die een inkomen hebben boven de Balkenende norm.
  Ik denk dat je heel snel de tekorten die er zijn in de zorg opgelost zijn.

 4. Het is meer dan alleen steunkousen aan en uit trekken, je bent in veel gevallen de enige persoon die de client ziet op een dag,in de thuiszorg. Ik denk dat er een hoop geld bespaard wordt door deze mensen 2x per dag te bezoeken. Buiten alle medische dingen die er kunnen ontstaan als de steunkousen niet gedragen worden, daar wordt de zorg nog duurder van.

 5. ank 24-01-2011
  ik werk in een verzorgings huis,elke verzorgende heeft zelf handschoenen iedere dag bij zich en de meeste bewoners hebben de kracht niet om ze zelf aan te trekken. dus wat en gezeur hier over ze moeten wat!!!!
  en als bewoners het zelf kunnen gebeurt dat ook.

 6. Hallo,
  Ik ben zelf werkzaam in het ulcusteam, een team gespecialiseerd in wondzorg en ambulante compressietherapie. Waar in het artikel aan voorbij wordt gegaan is het feit dat therapeutisch elastische kousen een preventieve werking hebben. Ik zie zelf regelmatig ulcera ontstaan doordat elastische kousen niet gedragen worden. Dit zou in het kostenaspect meegenomen moeten worden.Natuurlijk proberen we naar het individu te kijken en wil iemand geen elastische kousen dragen omdat dit leidt tot afhankelijkheid dienen we dit besluit te respecteren, maar belangrijk is het belang van elastische kousen niet te onderschatten en mensen goede voorlichting te geven over de preventieve werking van deze kousen.

 7. Mijn moeder,artrose-reumapatiént 77 jaar oud, draagt al jaren een steunpanty. Trekt deze met behulp van goede handschoenen zelf aan en uit.
  Uiteraard gaat ze niet eerst aan het lopen zodat de voeten al dik worden! Ze toiletterd en gaat dan nog 15 min. op bed liggen waar ze ze aantrekt!!
  Zelf werk ik in de zorg en verbaas me dat hiervoor 15 min. gegeven wordt. Met de goede hulpmiddelen is het zo gedaan of goed te leren.
  In de zorg- en verpleeghuizen moet ik tot schand bekennen weten ze niet van handschoenen, zijn ook niet bereidt deze aan teschaffen, dus heb ik ze al jaren via mijn ma gekocht en op zak.
  Behoud van steunkousen en tere huid.

 8. Er zijn inderdaad methoden dat ouderen hun eigen steunkousen aan of uit kunnen trekken. Echter een grote groep van deze ouderen hebben daar simpelweg de benodigde kracht niet voor om dit voor elkaar te krijgen. Als ze dat namelijk wel hadden gehad, hadden de meesten ook geen indicatie hiervoor gekregen en werd het wel ‘verplicht’ vanuit het C.i.z
  Natuurlijk zou het mooi zijn als de duur verkort zou kunnen worden voor deze groep mensen, maar vraag me dan toch af waarom de meesten ze dan al bij voorbaat voor het leven voorgeschreven krijgen.

 9. Natuurlijk zal er altijd een groep mensen overblijven die het, ondanks alle beschikbare hulkpmiddelen, niet lukt om zelf de kousen aan te doen. Echter als je bij de start van de zorg, als mensen er nog tegenop zien dat er 2 x per dag iemand moet komen om de kousen aan en uit te trekken, meteen samen met de client en evt. de kousenspecialist gaat kijken welk hulpmiddel voor hem/haar geschikt is zodat ze zo snel mogelijk weer zorgonafhankelijk kunnen worden, zijn mensen heel gemotiveerd om dit te leren.Sommigen mensen hebben dit snel door , binnen een paar dagen, voor andere kost het een paar weken. Soms moet je meerdere hulpmiddelen uittesten.Zelf ben ik vaak verrast dat mensen het uiteindelijk toch voor elkaar krijgen.
  De kosten van een hulpmiddelkunnen nooit duurder zijn dan de personele kosten. Bovendien geven meerdere verzekeringen het apparaat in bruikleen voor de tijd dat het nodig is.
  De combinatie van een goede indicatie van hoe lang het dragen van steunkousen nodig is, en een goed onderzoek naar welk hulpmiddel geschikt is, zorgt er m.i. voor een aanmerkelijke kostenbesparing.
  Als mensen eenmaal gewend zijn aan het feit dat er twee keer per dag iemand langs komt, dan is het vaak enorm lastig om mensen nog te motiveren om het zelf te doen. Het breekt de dag, zeker voor eenzame mensen. Maar…. helaas wordt gezelligheid niet gesubsidieerd.

 10. Voor zo ver ik weet worden de meeste kousen uitgetrokken door verzorgenden en speciale kousen teams. Hoeveel goedkoper wil je het hebben? daar komt al geen verpleegkundige meer aan te pas.Er is een test geweest enige jaren geleden waarbij de cliënten s’morgens de kousen aankregen en ze s’avonds zelf uitdeden met een uittrek apparaat. Helaas was ook dat te duur. Ik vind dat er te kortzichtig naar de zorg gekeken wordt. De hoeveelheid inwoners van dit land groeit en blijft groeien dus gaan ook de kosten voor gezondheidszorg omhoog.

 11. Hallo,
  Er zijn methodes, waarmeee ook ouderen hun steunkousen zelf aan zouden kunnen trekken. Het is alleen de vraag of dat gewild is. Het is gemakkelijk te zeggen, dat het sec aantrekken van steunkousen veel geld kost, maar heeft iemand onderzocht wat het kost als we het niet meer doen? Welke vergelijking ligt ten grondslag aan het teveel kosten, ten opzichte van wat?
  Waarom leren we mensen niet, met de juiste hulpmiddelen, die dingen zelf aan te trekken?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.