Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aangifte doen van agressie: 5 tips

Veel ziekenhuizen hebben de laatste jaren hun medewerkers getraind in het omgaan met agressie. Een deel van de ziekenhuizen deed dat met behulp van het project Veiligezorg® van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ ) en het Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP).

Peter Peerdeman is projectleider van Veiligezorg. Hij stelde richtlijnen op voor ziekenhuizen om de aangiftebereidheid te verhogen en de aangifte zelf sneller en gemakkelijker laten verlopen. Peerdeman: ‘Het serieus nemen van agressie in de zorg, begint met aangifte doen.’ Hieronder 5 praktische tips voor het doen van een aangifte.

 

Tip 1: Geen privé-gegevens
Zorg dat in de aangifte alleen het adres en telefoonnummer van het ziekenhuis staan vermeld. En geen privéadres en telefoonnummer van de betreffende medewerker.

Tip 2: Hoofd beveiliging erbij betrekken
Het is raadzaam een afzonderlijke verklaring van het hoofd beveiliging op te nemen als getuige. Deze hoeft niet noodzakelijk bij het incident aanwezig te zijn geweest. In zo’n geval kan hij getuigen over wat het slachtoffer kort na het misdrijf zei en wat zijn of haar emoties waren.

Tip 3: Juiste formulering

Ook is het mogelijk dat zowel de betrokken medewerker als het hoofd beveiliging aangifte doet. De medewerker namens hemzelf/haarzelf, het hoofd beveiliging namens het ziekenhuis.
Als ook het hoofd beveiliging aangifte doet, is de volgende zin geschikt als begin van het procesverbaal:
‘Ik ben werkzaam als beveiliger van <naam ziekenhuis> te <plaats>. Binnen dit ziekenhuis voeren wij een beleid dat gericht is op patiënt-cliëntvriendelijk werken, waarbij echter verbale en fysieke agressie tegen ziekenhuismedewerkers absoluut niet wordt getolereerd. Het is dan ook niet alleen dat ik als individueel persoon aangifte doe van nader te noemen misdrijf, maar ook namens genoemd ziekenhuis. Alle schade die is geleden of uit dit misdrijf alsnog naar voren komt, zal op de dader worden verhaald. De directie van het ziekenhuis zal in een later stadium bepalen of zij zich in deze civiel partij stelt danwel via de strafrechtprocedure de schade gaat verhalen.’

Tip 4: Brief naar van Raad van Bestuur
Als (ook) het hoofd beveiliging aangifte doet, is het raadzaam dat de Raad van Bestuur een brief opstelt. Hierin moet staan dat het hoofd beveiliging bevoegd is tot het doen van aangifte namens het ziekenhuis bij de politie. Doe deze brief bij de aangifte en geef het af bij de politie.

Tip 5: Onthoud intonatie en gezichtsuitdrukking
Benoem bij de aangifte van bedreiging ook de intonatie en de gezichtsuitdrukking waarmee de bedreiging werd geuit. Denk ook aan bijbehorende bewegingen.

Bronnen:

StAZ

Handreiking Aangifte doen bij de politie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.