Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Aankleden cliënt met dementie gaat makkelijker met muziek’

Na 13 jaar mantelzorger te zijn voor zijn moeder met Alzheimer, bedacht mantelzorger Ignar Rip de website Alzheimermuziekgeluk.nl. 'Ik wil dat anderen net zoveel plezier beleven aan muziek als mijn moeder en ik.'
'Aankleden cliënt met dementie gaat makkelijker met muziek'

Wat voor rol speelde muziek bij jou en je moeder?

‘Een zeer grote rol. Mijn moeder luisterde voordat ze ziek werd al regelmatig naar muziek: ze keek regelmatig de dvd van André Rieu en Toon Hermans. Toen ze Alzheimer kreeg heb ik veel muziek op de iPod gezet en liet ik haar dat vaak horen. ‘Hoe meer alzheimer hoe meer muziek ik ging gebruiken’

Wat was het effect?

‘De impact was enorm. Als ik mijn moeders favoriete muziek draaide, zag ik dat haar lichaam zich letterlijk ontspande. Haar opgetrokken schouders zakten, ze keek blijer. Het heeft bij ontzettend veel dingen geholpen. Ik maakte verschillende afspeellijsten voor momenten op de dag. Als ik haar wekte, zette ik bijvoorbeeld rustige muziek op. Onder de douche zong ik liedjes met haar. Wanneer we gingen  bewegen zette ik uptempo muziek op, met een goed ritme. Ik merkte dat de zorghandelingen veel makkelijker gingen, terwijl je hier dus amper moeite voor hoeft te doen.’

Check hier het 5-stappenplan dat Ignar maakte om je dementerende cliënt bij te staan met muziek

Heb je een voorbeeld?

‘Het uit en aankleden en douchen is voor mensen met dementie heel stressvol.  Wanneer ik muziek opzette, merkte ik dat alles veel soepeler ging. Mijn moeder gaf automatisch mee en verzette zich minder. Muziek is als een vuurtoren in de mist van Alzheimer. Toen mijn moeder in het ziekenhuis lag vanwege een gebroken heup, kon ze middenin de nacht wakker worden en paniekerig om zich heen kijken. Dan keek ze naar opzij waar haar muziek uit de iPod klonk, en ging ze weer rustig liggen en verder slapen. De muziek werkte ook als een blikopener van haar geheugen: ze wist zich nog heel wat liedteksten te herinneren.’

Hoe kwam je op het idee van de website?

‘Mijn vader en ik hebben mijn moeder tot het eind thuis verzorgd. Daarna werd ik geïnterviewd voor een boek over Alzheimer, en kwam ik erachter dat muziek  niet door iedereen wordt gebruik bij Alzheimer en dat dit ook niet algemeen bekend is. Dat verbaasde me. Vervolgens heb ik alles wat los en vast zit gelezen over muziek en dementie. Er is zoveel wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat muziek het leven van iemand met dementie een stuk aangenamer kan maken. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen hiervan weten.’

Kom ook naar Het Dementiecongres op 11 november

Wat valt er op de website te lezen?

‘Onder andere wat het effect is van muziek op iemand met Alzheimer, en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen. Je vindt er tips om te achterhalen wat de favoriete muziek van iemand met dementie is en ik heb er verschillende voorbeeld playlisten op gezet. Weet je, mijn moeder en ik hebben verschrikkelijk veel gehad aan de muziek. Ik zou het fantastisch vinden als iedereen dit kan ervaren.’

Bekijk hier de website van Ignar.

(Op de foto zie je Ignar samen met zijn moeder)

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.