Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanscherpen curriculum hbo-v noodzakelijk

Het curriculum van de hbo verpleegopleiding moet worden aangescherpt. Meer kennis en vaardigheden over preventie en leefstijl en kennis over ouderenzorg en techniek zijn noodzakelijk.
Aanscherpen curriculum hbo-v noodzakelijk
Foto: ANP

Dat zijn de aanbevelingen van de Verkenningscommissie hbo gezondheidszorg gemaakt in opdracht van de HBO Raad.

Met het toekomstperspectief – toenemende zorgvraag door vergrijzing, complexere zorgvragen en toename van technische mogelijkheden – is het noodzakelijk om het curriculum aan te scherpen, zo schrijft de commissie. ‘Aandacht voor communicatieve vaardigheden over de relatie met de patiënt en in relatie tot collega’s van andere disciplines. En meer kennis en vaardigheden over preventie en leefstijl en kennis over ouderenzorg, techniek en ondernemerschap zijn noodzakelijk.’

Leer-werkplaatsen

De commissie adviseert de hogescholen om in te zetten op meer leer-werkplaatsen, op de vorming van learning communities. Ook zijn er meer docenten nodig met actuele kennis en ervaring uit de beroepspraktijk. Docenten zouden zelf nog werkzaam moeten zijn in de verpleging en er moet personeel worden uitgewissel. Zo ontstaat er overeenstemming in wat de student meekrijgt en de ontwikkelingen in de werkomgeving. Tegelijkertijd leert de praktijk van de inzichten uit de opleidingen.

Hoe nu verder?

Voorzitter Anton Westerlaken hoopt dat hogescholen met deze verkenning aan de slag gaan. ‘En het al een uitdaging zien om het om te zetten in actie. Dit is absoluut noodzakelijk om aangeloten te blijven op de ontwikkelingen in de praktijk’, schrijft hij in het voorwoord van het rapport.

Reactie V&VN

Beroepsverenging V&VN is positief over het rapport, zo melden zij op hun website. Zij vinden ook dat er meer aandacht in het curriculum moet komen voor ouderenzorg, bijvoorbeeld door het als vak op te nemen en door in andere vakken leeftijdsspecifieke aspecten een nadrukkelijker plaats te geven. V&VN mist in het advies wel aandacht voor een doorlopende leerlijn. Veel studenten stromen door vanuit mbo- naar hbo-opleidingen en een goede aansluiting is daarvoor belangrijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.