Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Aantal dementerenden over veertig jaar verdubbeld

Het aantal Nederlanders met dementie zal binnen veertig jaar verdubbelen tot een half miljoen. Dit meldde de Volkskrant gisteren.
Aantal dementerenden over veertig jaar verdubbeld

De krant concludeert dit naar aanleiding van het World Alzheimer Report 2010, dat gisteren werd gepresenteerd. De onderzoekers berekenden dat dementie wereldwijd 600 miljard dollar per jaar kost. Bijna 40 procent van deze kosten wordt nu – nog – niet gemaakt omdat dementiepatiënten lang worden verzorgd door mantelzorgers.

Mantelzorgers en verpleeghuizen
De kosten van dementie zullen verdubbelen, en zonder mantelzorg stijgen de kosten zelfs nog harder. Het aantal mantelzorgers zal echter sterk afnemen door de vergrijzing en doordat meer vrouwen werken. Mensen met dementie belanden daardoor eerder in een verpleeg- of verzorgingshuis, waar de personeelstekorten nu al de pan uit rijzen.

Verpleegkundigen en Alzheimer
Om verpleegkundigen goed voor te bereiden op de confrontatie met het ziekteproces van patiënten met Alzheimer, houdt Elsevier Gezondheidszorg op 16 november a.s. het dementiecongres. Daar worden verschillende inzichten en oplossingen gepresenteerd waar verpleegkundigen mee aan de slag kunnen, zoals wat te doen bij plotselinge incontinentie bij dementerenden, het herkennen van een delier, het ondersteunen van mantelzorgers, et cetera.

De Volkskrant / Nursing
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Hallo, Tja,ik heb het syndroom van korsakov en ik zit VERPLICHT met een rechterlijke machtiging in een beschermde woonvorm (www.ribwzwwf.nl)wat ik niet wil.
    Dit is een voorbeeld voor zinloos medisch en verpleegkundig handelen in de zorg en het kost de maatschappij handen vol geld…

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.