Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal dwangopnamen ggz verdubbeld

Het aantal mensen met een psychische stoornis dat gedwongen wordt opgenomen, is in dertien jaar bijna verdubbeld. Een oorzaak hiervan zou de afname van het aantal opvangvoorzieningen zijn.
Separatie - Fotolia - 400.jpg
Experts vinden het een gevaarlijke ontwikkeling

Vorig jaar legden rechters ruim 3000 gedwongen opnamen meer op dan in 2002, meldt Nieuwsuur. Dat gaat in tegen de plannen die het kabinet heeft om dit soort opnamen juist terug te dringen; plannen waar de ggz-instellingen zich achter hebben geschaard. Psychiater Niels Mulder zegt tegen Nieuwsuur dat rechters door de ambulantisering – waardoor er minder opvanglocaties zijn – vaker voor de laatst mogelijk optie, de dwangopname, kiezen. Hij noemt het een gevaarlijke ontwikkeling, omdat dwangopnamen traumatiserend kunnen zijn voor patiënten. 

Time-out verwarde personen

Mulder denkt dat een dwangopname alleen nuttig is als iemand een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving. ‘Vaak kan dwangopname door meer preventieve zorg bij patiënten thuis worden voorkomen. Maar die behandeling komt niet voldoende op gang, integendeel: die behandeling verschraalt. Daarnaast zijn er minder vrijwillige opnamemogelijkheden, omdat alle bedden bezet zijn door gedwongen opnamen. Patiënten raken daardoor in een slechtere toestand, waardoor we ze vaker onder dwang moeten opnemen.’ Het Ministerie van VWS heeft Nieuwsuur laten weten dat de nieuwe wet Verplichte GGZ, waarin een time-out kan worden ingesteld bij verwarde personen, de gedwongen opname naar verwachting tegengaat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.