Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal euthanasie-verzoeken gelijk gebleven

De eerste vijf jaar na de invoering van de euthanasiewet is het aantal verzoeken bij huisartsen om euthanasie niet toegenomen.
398_euthanasie_killroyproductions_nationalebeeldbank

Dit schrijven onderzoekers van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) in een hoofdstuk in het boek Euthanasia – The “Good Death” controversy in Humans and Animals.

 

Aantal verzoeken
Het NIVEL houdt sinds 1977 het aantal verzoeken om euthanasie aan huisartsen bij. Tussen 1977 en 1990 nam het aantal verzoeken iets toe, tussen 1991 en 2004 daalde het weer licht en het aantal stabiliseerde tussen 2005 en 2007. Sinds de invoering in 2002 van de (in 2001 aangenomen) Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding, in de volksmond euthanasiewet, is het aantal meldingen iets toegenomen. Het aantal verzoeken aan huisartsen om euthanasie steeg echter niet, zo blijkt uit cijfers van de Continue Morbiditeits Registratie Peilstations van het NIVEL.

 

Zorgvuldigheidscriteria
‘Huisartsen verlenen dus niet vaker euthanasie’, stelt NIVEL-onderzoeker Gé Donker, ‘maar het wordt wel meer gemeld en vaker als optie besproken met de patiënt. En dat komt de kwaliteit en transparantie ten goede.’ Dat er geen ‘euthanasiehype’ is ontstaan, komt volgens Donker doordat de regeling met zoveel zorgvuldigheidscriteria is omgeven. ‘Gezondheidsinstellingen kunnen het nu ook implementeren in hun beleid. Ze kunnen bijvoorbeeld op hun website zetten hoe ze met euthanasieverzoeken omgaan. Door de wet kunnen ze hier open over zijn. En patiënten kunnen dit meenemen in hun afweging wel of niet voor een bepaalde instelling of praktijk te kiezen.’

 

Palliatieve zorg
In de jaren zeventig van de vorige eeuw was pijn de belangrijkste reden voor een verzoek om euthanasie. Door betere pijnbestrijding en betere palliatieve zorg is pijn als belangrijkste reden verschoven van ongeveer de helft naar een van de vijf verzoeken. Verlies van waardigheid en zingeving zijn tegenwoordig ook belangrijke redenen voor een euthanasieverzoek.

 

Bron: NIVEL

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.