Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal ggz-cliënten blijft toenemen

Het aantal cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) blijft groeien. Dat blijkt uit de jaarlijkse Marktscan GGZ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

In de curatieve ggz steeg het aantal cliënten in 2009 met 9% in vergelijking met het vorige jaar. Bij de langdurige ggz is eenzelfde stijging te zien. In vergelijking met 2010 steeg het aantal cliënten in 2011 met 10%. Opmerkelijk is dat het aantal zorgvragers tussen de 0 en 17 jaar een nog sterkere stijging laat zien (17,1%). De NZa verwacht dat dit komt doordat per 1 januari 2009 de vergoeding van diagnostiek en behandeling van ernstige, enkelvoudige dyslexie in het basispakket is opgenomen. Verder stijgt het aantal nieuwe cliënten in de eerstelijns ggz sneller (23%) dan in de tweedelijns ggz (6%).

 

Toetreders

Mede door het aantal nieuwe toetreders wordt de ggz toegankelijker. ‘Een goede ontwikkeling’, oordeelt de NZa. ‘Dit heeft echter ook een prijs: de omzet van de curatieve ggz stijgt door deze extra vraag.’ De zorgautoriteit merkt daarbij op dat cliënten vaker extramuraal worden behandeld en minder vaak in een instelling verblijven.

 

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.