Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Aantal valpartijen in 2011 gestegen

Hoewel de meeste zorginstellingen tegenwoordig een protocol voor vallen hebben, is het aantal valpartijen in zorginstellingen in 2011 opnieuw gestegen ten opzichte van voorgaand jaar. Ook de incidentie van valgerelateerde letsels is zorgwekkend. Valpreventieve maatregelen worden nog te weinig toegepast.
Aantal valpartijen in 2011 gestegen

Dat blijkt uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) van de Universiteit van Maastricht. Hierin wordt ieder jaar gemeten wat de prestaties van zorgorganisaties zijn met betrekking tot verschillende zorgproblemen. Aan de meting van april 2011 deden ruim 300 instellingen mee.

Algemene ziekenhuizen
Uit de meting blijkt dat mensen vaker vallen in algemene ziekenhuizen, hier komt ook meer valgerelateerd letsel dan in de andere sectoren. Behalve fysieke gevolgen zijn er ook psychische en sociale gevolgen van vallen. Drie op de vijf vallers heeft valangst, vooral in algemene ziekenhuizen. Opvallend is dat bij de niet-vallers bijna een vierde ook valangst heeft.

Valpreventieve maatregelen
Primaire valpreventieve maatregelen (de maatregelen voor niet-vallers bijvoorbeeld in de vorm van medicatie, oefentherapie en hulpmiddelen) worden nog steeds veel te weinig toegepast, zo blijkt uit de meting. Secundaire valpreventieve maatregelen voor de vallers (eveneens medicatie, oefentherapie, hulpmiddelen, alarmering etc.) worden meer toegepast, maar maatregelen als hoofdbescherming, heupbescherming en botversterking (tertiaire valpreventie) worden voor de groep vallers weinig gebruikt.

Valpreventie op agenda
De Maastrichtse onderzoekers van de LPZ vinden het belangrijk dat valpreventie in alle zorgsectoren op de agenda blijft staan en ingebed moet worden in een valpreventief beleid. Zij schrijven: ‘Primaire, secundaire en tertiaire valpreventie moet zorgvuldig gebeuren en het afdoen van een valpartij bij een kwetsbare oudere als een ‘ongelukje’ betekent miskenning van een belangrijk en alarmerend symptoom.’

Vrijheidsbeperkende maatregelen
Wat betreft vrijheidsbeperkende maatregelen zijn de cijfers vergelijkbaar met 2010. Deze maatregelen worden toegepast bij een op de vijf patiënten. De meest genoemde reden voor vrijheidsbeperking is valpreventie. Het verminderen van valpreventie moet volgens de onderzoekers met humanere alternatieven bereikt kunnen worden. Zorginstellingen wordt aanbevolen hier beleid voor te ontwikkelen.

Prevalentiemeting
De Prevalentiemeting wordt sinds 1998 jaarlijks gedaan in deelnemende ziekenhuizen, instellingen in de chronische zorg en thuiszorgorganisaties. Oorspronkelijk is de meting bedoeld om feedback en handvatten voor verbetering te geven, inmiddels staat de LPZ vooral bekend als prestatie-indicator.

Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

9 REACTIES

 1. Mijn vrouw viel in 1995 “zonder reden”. De dokter had een bloedonderzoek laten doen. Alles normaal en geen bloedarmoede. Weken later bleek een B12-tekort de oorzaak te zijn en nog steeds zonder bloedarmoede.
  Citaat uit de Standaard Anemie van het NHG, noot 12:
  “Vitamine B12 speelt tevens een rol bij het instandhouden van de myelinescheden van zenuwvezels. Bij een deficiëntie kunnen op den duur algehele (spier)zwakte, een gladde tong en neurologische stoornissen optreden (prikkelingen in en gevoelloosheid van voeten en handen; verschijnselen van een gecombineerde strengziekte). Deze kunnen aan het ontstaan van een anemie voorafgaan. De ernst van de anemie correspondeert niet met de ernst van deze stoornissen.”
  Ik ben het dus absoluut met Marianne Jager eens dat er bij mensen die gemakkelijk vallen zeker gekeken moet worden naar de B12-status. Een eventuele onderliggende oorzaak behandelen is nog altijd de beste preventie.

 2. Lees alle reacties
 3. The New England Journal of Medicine: Neuropsychiatric Disorders Caused by Cobalamin Deficiency in the Absence of Anemia or Macrocytosis
  John Lindenbaum, M.D. Edward B. Healton, M.D. David G. Savage e.a.
  N Engl J Med; 318: 1720-1728 June 30, 1988.

 4. Ik weet je bron van dat onderzoek niet die dat beweerd maar naar mijn informatie is dat niet zo, wellicht uitzonderingen daargelaten ? Naar mijn inforamtie is het dus zo dat je maag intrinsic factor aanmaakt voor opname van vit b12. Een tekort van vit b12 is zeer sluimerend proces omdat het 3 jaar kan duren voordat je daar enige klachten aan ondervindt. Uiteindelijk toch ( een vorm van ) anemie ( bloedarmoede ) Toediening van vit b12 en/of foliumzuur maakt het wel mogelijk dat je evt zonder intrinsic facor voldoende vit B12 binnen krijgt.
  Een vd gevolgen van vit b12 tekort is dat de vorming van erytrocyten ( rode bloedlich. ) wordt verstoord en dus leidt tot bloedarmoede. Logischerwijs zou je kunnen concluderen dat je dit inderdaad niet percee zou hoeven zien aan een Hb waarde omdat de Hb puur iets zegt over de verzadiging van ijzer op de rode bloed lichaam die O2 aan zich bind. Dat is wat in mijn anatomie / fysiologie boeken / readers erover staat i.c.m. wikipedia en een stukje logisch nadenken ;). Correct me if i’am wrong ;).

 5. Medisch circuit? Ach dat lijkt maar. Ik ben ex-patient slokdarmkanker en doe lotgenotencontact. Vanuit die positie heb ik te maken met mensen die last hebben van instabiele gang, vaak vallen, veroorzaakt door een B12-tekort. Vandaar dat ik reageer. De voor de hand liggende oorzaken als slappe spieren door ouderdom, hoeven niet te worden genoemd. Aangezien een B12-tekort dikwijls over het hoofd wordt gezien, artsen de klachten veelal niet herkennen behorend bij zo’n tekort (eigen ervaring en die van lotgenoten), wilde ik deze mogelijkheid om te reageren daarvoor benutten.

 6. Tjonge, wat redeneren we weer vanuit het medisch circuit. Volgens mij is de grootste oorzaak een hele andere: senioren en zijn algemeenheid en zeker senioren met beperkingen gebruiken hun spieren volstrekt onvoldoende, doordat ze te inactief zijn en teveel voor hen wordt overgenomen.

 7. Ik wil nog even terugkomen op B12. Het is beslist niet zo dat bij iedereen de Hb-waarde daalt waarbij een B12-tekort ontstaat! Ik heb zelf een prima Hb-waarde gehouden (rond de 8), terwijl de B12-waarde gestaag daalde en ik injecties nodig kreeg (na een slokdarmkankeroperatie). Ik heb mij lijstje bloedonderzoek-uitslagen waarop ik dit kan zien. Er bestaat wetenschappelijke literatuur over dat veel mensen met een B12-tekort geen bloedarmoede hebben!

 8. De vraag is hoeveel van de ouderen regelmatig vallen. Ik stel niet dat alles te wijten is aan een B12-tekort, maar het is het nakijken waard indien dit nog niet werd gedaan.
  Laten ouderen hun ogen wel regelmatig nakijken? Het zou nl ook kunnen liggen aan een verkeerde bril, daardoor de hoogte van een op- of afstapje niet goed kunnen zien.
  In alle gevallen lijkt het mij heel goed om ouderen een training valpreventie aan te bieden.

 9. Ik denk niet dat dat de hoofdoorzaak is van waarom ouderen regelmatig vallen. Het kan wel een oorzaak zijn maar vindt het wel ver gezocht en in mijn praktijk wordt dit al veelvuldig behandeld m.b.v. ferro, foliumzuur, vit b12 injecties en regelmatig Hb Ht controle omdat Hb Ht daald bij een vit b12 tekort.
  M.i. is het vallen een logisch gevolg van het ouder worden, spierfunctie, motoriek en houding nemen af. Als mensen benzodiazepines / antipsychotica,s gebruiken neemt de kans op vallen ook weer toe. Je schrijft zelf al dat een 25% van de oudere een tekort heeft, dus 75% niet en toch neemt het vallen toe……

 10. Ouderen vallen vaak. Wordt er wel eens gekeken naar hun B12-waarde? ‘Instabiele gang’ en evenwichtstoornis zijn mogelijke klachten door een B12-tekort die het controleren waard zijn! Bij ouderen neemt de kans op een tekort toe door dunner wordend maagslijmvlies. De kans hierop kan nog verder toenemen bij gebruik van maagzuurremmers. Een kwart van de ouderen heeft een tekort, aldus Dieneke van Asselt die hierop promoveerde
  Marianne

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.