Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Aantal verpleegkundigen flink afgenomen na herregistratie

Het BIG-register telt op dit moment nog 177.212 verpleegkundigen. Dat is ongeveer 35 procent minder dan vóór de grootschalige herregistratie vorig jaar begon. Dat blijkt uit gegevens van het BIG-register.
Aantal verpleegkundigen flink afgenomen na herregistratie
Foto: Arno Massee

‘Deze afname ligt in de lijn van de verwachting,’ aldus Chantal Dijkstra van het BIG-register. ‘Door het invoeren van herregistratie is het BIG-register opgeschoond, mensen die gepensioneerd zijn, vertrokken naar het buitenland of ander werk zijn gaan doen, zitten daar niet meer bij. Door de herregistratie ontstaat een register van zorgverleners die daadwerkelijk praktiserend zijn.’

Pas een diploma

Op 1 januari 2013 telde het BIG-register nog 274.795 verpleegkundigen. In totaal 144.065 verpleegkundigen haalden voor 2009 hun diploma en moesten worden geherregistreerd. De teller van verpleegkundigen die daarna hun diploma haalden, stond begin april op 33.147. ‘Maar deze groep groeit natuurlijk nog dagelijks, omdat bijvoorbeeld recent afgestudeerde verpleegkundigen zich in het BIG-register laten registreren,’ aldus Dijkstra.

Geen problemen

Volgens het BIG-register hebben zich tijdens de procedure van herregistratie geen ‘onoverkomelijke problemen’ voorgedaan. Chantal Dijkstra: ‘Er zijn eigenlijk nauwelijks knelpunten te noemen. Er bleken alleen meer zorgverleners dan verwacht niet aan de werkervaringseis te kunnen voldoen. Hierdoor was er in de tweede helft van 2013 meer vraag dan aanbod voor toetsing. En was het lastig voor de verpleegkundige zzp’ers om relevante bewijsstukken te leveren. Over de hele linie zijn we in ieder geval tevreden. ‘Problemen’ die zich voordeden waren voornamelijk van incidentele aard en snel opgelost. Klachten zijn relatief weinig binnengekomen.’

Herregistratie

Niet alle verpleegkundigen vonden de herregistratie vlekkeloos verlopen. 
5 knelpunten bij de herregistratie op een rij>>>

7 REACTIES

 1. beste Willie,
  Voor er een topic wordt gemaakt over het wel of niet met de fiets door de wijk heen sjeesen door de (wijk)verpleegkundige. En of ze het wel of niet leuk vinden: Het was een voorbeeld. En veel organisaties in de wijk hebben niet die faciliteiten die jij mss wel krijgt….
  Ik werk al bijna 40 jaar in alle takken van de gezondheidszorg. En natuurlijk zijn er organisaties die het goed regelen voor hun werknemers. Maar kijk eens om je heen. Toen ik begon (1980) in de gezondheidszorg, stond de teller op 50 miljard in de gezondheidszorg.
  Nu bijna 40 jaar later 80 miljard? Waar zijn die 30 miljard in gestoken? Ik kan zo wel wat verzinnen, maar laat je niets wijs maken.
  Het overgrote deel is niet naar de verpleegkundigen cq verzorgende gegaan….
  Even een ander voorbeeldje: Inservice opleidingen allemaal opgeheven. Daarvoor in de plaats allemaal HBO V en MBO V opleidingen met dito managers en bestuurslagen….(Ach ja, hebben die ook weer werk he)
  Met vriendelijke groet,
  Marinus Bijl

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben ambivalent hierin. Je moet extra handelingen uitvoeren..bureaucratie. aan de andere kant moeten we deze kans grijpen om te laten zien dat we dus onvervangbaar zijn en kwaliteit bieden. Kwaliteit betekent schaarste en schaarste betekent dus loon naar waarde. Basissalaris omhoog.

 4. @marinus, ik móet helemaal niet op de fiets, Wij mogen zelf kiezen met welk vervoermiddel we de wijk in gaan. En kunnen ook nog eens de ene dag autokilometers declareren en de andere dag de fietsdagvergoeding.
  Daarnaast heeft elke thuiszorgteam een electrische teamfiets: ik vind het heerlijk om te fietsen.

 5. Beste allemaal,
  Ik ben niet tegen herregistratie of kwaliteit toetsing. Echter…
  Ik ben tegen de kosten die je als medewerker in de gezondheid zorg door je keel worden geduwd. Ook de rigide procedures die worden gebruikt en niet in de laatste plaats het bureaucratisch geheel.
  Ik ben Kwaliteit functionaris bij een thuiszorg instelling en was verpleegkundige bij het OLVG in Amsterdam. Echter beide parttime.
  Ik ben 57 jaar
  Ik kwam niet aan mijn uren norm. Dus had ik een sito toets moeten maken Binnen het OLVG had ik alle opleidingen met goed resultaat gevolgd. Ik was goed op weg om al mijn punten bij het kwaliteit register te halen.
  (Ik was ook IC. CCU en Ambulance verpleegkundige dus ben ik wel een beetje geschoold. Mijn kwaliteitsmanagement heb ik in 2012 afgerond)
  Omdat ik vind, dat je als verpleegkundige al Jaaaaaaaaaaaaaren te weinig wordt beloond voor het zware werk wat je doet. Onderwaardering!! De top in de gezondheidszorg altijd wegloopt met riante salarissen. Overwaardering!
  Omdat de kosten van scholingen steeds meer wordt afgewenteld op de verpleegkundige.
  Ik heb uit principe niet meer laten herregistreren. Dus niet die dure sito toets meer gedaan. Genoeg is genoeg.
  Even een klein voorbeeld
  Waarom moet de zuster in de wijk altijd op de fiets zitten en de directeur in een riante (hele duren auto mag zitten?
  Met vriendelijke groet,
  Ex verpleegkundige
  Marinus Bijl

 6. En een hoop mensen zullen toch opzien tegen vak bijhouden, toetsen, niet vergrijzen in de massa maaractief blijven..
  Een herregistratie is natuurlijk ene hobbel inbouwen.
  De verpleegkundigen die hun vak slecht of niet bijhouden, hebben allemaal hetzelfde argument als hoofdmoot:
  -‘je hebt het niet nodig om op de afdeling te functioneren ‘-…en dan zijn verplichte toetsingen ineens een verhoogd risico geworden die op de ego-snaar tokkelt want de toets kan afwijken van de afdelingsroutine en daar sta je dan..
  En- naar wat ik heb begrepen- is de ondergrond van de toets nogal dubbelzinnig.. een appèl op manusje van alles.( en dat vraagt een meer filosofische reflectie op het beroep, beroepsdomein, beroepsethiek, beroepsattitude en beroepsontwikkeling..n dat soort dingen dat ligt doorgaans de verpleegkundige niet zo..De meeste zijn doeners

 7. Strict formeel is natuurlijk alles vlekkeloos verlopen. Maar wel als grote kanttekening dat de kosten voor herregistratie en de te volgen route niet de meest laagdrempelige manier is om kwaliteit te behouden. Als je het geheel anders formuleert: circa 10 % van het arbeidspotentieel is door het putje gespoeld. Dat is blijkbaar de winst in deze tijd van bezuinigen.

 8. Ik vind het jammer dat het BIG register niet refereert aan de klachten die er wél zijn binnen gekomen: namelijk over de kwaliteit en het niveau van de CITO toets en over de kosten die deze weg van herregistratie met zich meebracht. Ik voel me nu niet serieus genomen. De vraag die bij me opkomt is: wordt er iets met de feedback gedaan of zijn ‘we’ tevreden?
  Agnes

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.