Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Aantal verpleegkundigen gegroeid


In 2007 en 2008 is het aantal verpleegkundigen, verzorgenden en agogisch medewerkers gestegen van 103.000 tot 116.000. 'Desondanks is het belangrijk dat er aandacht blijft voor het personeelstekort in de zorg' aldus minister Klink.
Aantal verpleegkundigen gegroeid

Minister Klink en staatssecretaris Bussemaker schrijven dit in de Arbeidsmarktbrief 2008.

Het ministerie van VWS stelde in 2007 248 miljoen beschikbaar om vijf- á zesduizend extra verpleegkundigen en verzorgenden aan te stellen. De gerealiseerde groei bedraagt 12%. Rekeninghoudend met de groei van het personeel als gevolg van een toenemende zorgvraag (zo’n 3% per jaar), blijft er een groei over van ruim 6.000 arbeidskrachten. Omdat jaarlijks 1600 50-plussers de zorg verlaten, is blijvende aandacht voor het personeelstekort in de zorg nodig.

Onderwijs
De zorg is bij alle opleidingsniveaus populair, maar vooral bij vwo-leerlingen. 35 procent van de vwo-scholieren wil een vervolgopleiding in de zorg gaan volgen. Vmbo-scholieren kiezen minder vaak een zorgopleiding, terwijl juist de vraag naar medewerkers op hun niveau groeit. Ook kiezen de vmbo’ers vaker welzijnsopleidingen en assisterende opleidingen, dan een opleiding tot verzorgende.

Arbeidsomstandigheden
Uit onderzoek blijkt dat 43% van het verplegend en verzorgend personeel aangeeft lichamelijk zwaar werk te hebben. Ondanks dat werknemers in het algemeen positief scoren op de arbeidsbeleving, is men minder tevreden over de ervaren werkdruk. De belangrijkste factoren die de werkbeleving beïnvloeden zijn organisatiegebonden aspecten. Het blijft dus van belang om verder te investeren in innovatieve werkprocessen. Innovaties in werkprocessen is één van de speerpunten van het ZIP.

V&VN
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.