Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Behandeling decubitus ondergeschoven kindje’

Preventie van decubitus is belangrijk, maar er moet ook meer aandacht komen voor de behándeling ervan. Hiervoor pleit verpleegkundig onderzoeker Erik de Laat, van het UMC St. Radboud in Nijmegen.

De laat verdedigt maandag 11 september zijn promotieonderzoek naar doorligletsel . Ondanks verbeterde preventie komt decubitus nog altijd vaak voor. Zo heeft één op de drie verpleeghuiscliënten doorligwonden. ‘Behandeling van decubitus is een ondergeschoven kindje in de zorg’, zegt De Laat. Dat zou komen doordat decubitus geen ziekte is, maar een bijverschijnsel. Ook bestaat er geen specialisme die zich met doorligwonden bezighoudt. Verder is onderzoek naar effectieve behandelmethoden schaars. ‘Er zijn wel speciale verbanden en andere hulpmiddelen, maar die moeten wel correct worden toegepast. Bovendien komen er elk jaar weer nieuwe behandelmethoden of hulpmiddelen bij. Zie dat maar eens goed bij te houden.’

Expertisecentrum Decubitus
Een goede steun daarbij is het Regionaal Expertisecentrum Decubitus (RED), dat deze zomer in Nijmegen is opgericht. Het is het eerste kenniscentrum over decubitus in Nederland. Het RED is een samenwerkingsverband van een drietal Nijmeegse ziekenhuizen en de Zorggroep Zuid-Gelderland. Het RED geeft behandeladvies aan patiënten met moeilijke doorligplekken. Voor vragen over decubitus houdt het centrum elke week een telefonisch spreekuur. Verder zet het RED een documentatiebank op. Daarin wordt bijgehouden welke hulpmiddelen er op de markt zijn voor behandeling van decubitus, en hoe je die moet gebruiken. Het centrum coördineert onderzoek naar behandeling en preventie van decubitus. Waaronder ook onderzoek naar het effect van hulpmiddelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.