Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Beroepsprofiel verpleegkundige verandert ingrijpend’

Verpleegkundigen en verzorgenden moeten zich voorbereiden op ingrijpende veranderingen in hun beroepsprofiel. Dat zegt Martin van Rijn, lid van de onafhankelijke stuurgroep van het project V&V2020 over de toekomst van de verpleegkunde.
‘Beroepsprofiel verpleegkundige verandert ingrijpend’

In een filmpje op de website V&V2020 vertelt hij waarom. ‘Omdat de gezondheidszorg zo sterk verandert, gaat dit zeker ook gebeuren met de beroepsprofielen voor deze groepen. Ouderenzorg en ketenzorg worden belangrijker, net als ict-hulpmiddelen als bijvoorbeeld Zorg op Afstand. Verpleegkundigen en verzorgenden zullen een cruciale rol gaan spelen, hun rol zal in 2020 totaal anders zijn dan die we nu kennen.’ Als de nieuwe profielen klaar zijn, vereist dit volgens Van Rijn actie vanuit alle partijen. ‘We moeten nadenken over de opleidingen, over de financiering, over de arbeidsmarkt die over 10 jaar heel anders zal zijn dan nu.’

Verschil niveau 4 en 5

Of, en hoe in de toekomst bijvoorbeeld invulling wordt gegeven aan het verschil tussen verpleegkundigen niveau 4 en 5 is nog niet bekend. Uit één van de voorstudies van het project V&V2020 bleek onlangs wél dat veel hbo-verpleegkundigen uit de zorg vertrekken door gebrek aan uitdaging in hun werk. Daarom wordt veel belang gehecht aan het aansluiten van de functies op de werkvloer bij de gevolgde opleiding en aan voldoende loopbaanmogelijkheden, zodat mensen behouden blijven voor de zorg.

Digitalisering en vergrijzing in de zorg

In het afgelopen jaar is in kaart gebracht hoe verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden de zorg anno 2020 zien. Bijna 1000 verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten hebben deze vraag beantwoord, tijdens speciale rondetafelbijeenkomsten door het land. Volgens V&VN zijn complexere zorgvraag, digitalisering en vergrijzing voorbeelden van factoren die de behoefte aan en de inzet van zorg veranderen. Hoe verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten moeten gaan anticiperen, beschrijven ze in de nieuwe beroepsprofielen die op 8 maart worden gepresenteerd tijdens het congres V&V2020. Die dag staat geheel in het teken van de toekomst van de zorg en van de verpleegkundige en verzorgende beroepen.

3 REACTIES

  1. @ ‘student’ verpleegkunde MBO:
    Er wordt straks wel van jou verwacht dat jij op HBO niveau gaat werken (dus je HBO-v diploma haalt) en dat jij HBO aantekeningen gaat halen. Tegen die tijd (2020) vinden ze ook wel een oplossing voor de dan nog niveau 4 verpleegkundigen..
    Mijn tip aan jou: plak na je opleiding niv 4, de opleiding HBO-v er aan vast..

  2. Lees alle reacties
  3. Aan ‘nieuw’ en ‘vpk’: helaas pindakaas, de nieuwe beroepsprofielen gaan in vanaf 2020 voor NIEUWE verpleegkundigen. De huidige MBO verpleegkundige houdt haar titel en bevoegdheden. De uitstroom in nog altijd 60/40 t.o.v. de hbo dus ik zou maar niet zo hoog van de toren blazen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.