Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Bloeddruk meten in beide armen moet routine zijn’

Verschillen in de systolische bloeddruk in de linker- en rechterarm van 15 mmHg of meer wijzen op de aanwezigheid van perifeer arterieel vaatlijden en op een verhoogd overlijdensrisico. Dat schrijven Britse onderzoekers in The Lancet. Zij stellen dat het meten van de bloeddruk in beide armen routine moet worden.
‘Bloeddruk meten in beide armen moet routine zijn’

Het onderzoek is op 30 januari gepubliceerd in The Lancet.

De Britse onderzoeker Christopher Clark en zijn collega’s onderzochten of verschillen in de bloeddruk tussen beide armen gerelateerd zijn aan het voorkomen van perifeer vaatlijden. De onderzoekers beoordeelden 28 studies die de afgelopen jaren zijn gedaan naar verschillen in systolische bloeddruk (bovendruk) tussen beide armen en de kans op perifeer arterieel vaatlijden, hart- en vaatziekten en een verhoogd overlijdensrisico. Dit heet een meta-analyse, een analyse waarbij gebruik wordt gemaakt van eerder gepubliceerde studies.

Verhoogde kans op perifeer vaatlijden
Uit de analyse blijkt dat een verschil van 15 mmHg of meer wordt geassocieerd met verhoogd risico op vernauwing of verharding van de slagaders, de zogenaamde perifere vasculaire aandoeningen. Een verschil van 15 mmHg of meer blijkt ook gerelateerd aan schade aan de hersenvaten, een verhoogde cardiovasculaire mortaliteit en een verhoogde algehele mortaliteit. Ook een verschil van 10 mmHg wordt al geassocieerd met een verhoogde kans op de aanwezigheid van perifeer vaatlijden. Het maakt volgens de onderzoekers niet uit welke arm de hogere of lagere druk heeft, het gaat om het verschil tussen beide armen.

Bloeddruk meten in beide armen
Hoe sneller dit soort verschillen worden opgespoord, hoe effectiever de behandeling, aldus de onderzoekers. Zo kunnen dingen als stoppen met roken en cholesterol- en bloeddrukverlagende medicatie nog helpen bij een vroege signalering. Daarom pleiten Clark er zijn collega’s ervoor dat het standaard meten van de bloeddruk in beide armen wordt opgenomen in toekomstige richtlijnen voor bloeddrukmetingen.

Richtlijn
In een commentaar op het onderzoek van Clark, eveneens gepubliceerd in The Lancet, schrijven Richard McManus (universiteit van Oxford) en Jonathan Mant (universiteit van Cambridge) dat er meer onderzoek nodig is. Zij erkennen wel het nut van het meten in beide armen: ‘Het vaststellen van de verschillen zou een routine moeten worden in tegenstelling tot het enkel op te nemen in richtlijnen, die – laat ons eerlijk zijn – meestal compleet genegeerd worden.’

The Lancet, Theheart.org
Beeld: ANP, Roos Koole
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

6 REACTIES

  1. @petra, ben het met je eens. Maar ben bang dat wanneer het niet standaard aan beide armen gemeten wordt het gaat versloffen. Dus ben er vóór dat het meten aan beide armen protocollair wordt vastgelegd. Zeker als bewezen wordt geacht dat we daarmee vroegtijdig invloed kunnen uitoefenen op nodige leefstijl aanpassingen bij patienten.

  2. Lees alle reacties
  3. Beide armen meten lijkt me niet voor iedereen verstandig. O.a. bij dialysepatiënten met een shunt in de arm. Dit zal zeker in het protocol opgenomen moeten worden.
    Bij CVA-patiënten zijn er vaak al verschillen in RR’s aanwezig i.v.m. de verminderde spiertonus en mobiliteit in de aangedane zijde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.