Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Abvakabo FNV: verpleeghuizen scherper controleren

Abvakabo FNV wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verpleeghuizen gaat controleren middels verrassingsbezoekjes.
Abvakabo FNV: verpleeghuizen scherper controleren

De vakbond vindt dat nodig vanwege de recente berichten in de media over wantoestanden in verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam. De zorg zou daar zo slecht zijn, dat bewoners voortijdig overleden; voor drie artsen reden ontslag te nemen.

Zondagse pak
Volgens de Abvakabo FNV treffen instellingen vaak voorbereidingen omdat inspectiebezoeken van tevoren worden aangekondigd. Dat geeft een vertekend beeld van de kwaliteit van zorg, aldus de vakbond.
Elise Merlijn, bestuurder zorg: ‘Omdat inspectiebezoeken vooraf worden aangekondigd, treffen de inspecteurs de instellingen in hun zondagse pak. De werkelijkheid is minder mooi dan uit de inspectierapporten blijkt. Daarnaast moet de inspectie veel alerter reageren op meldingen van medewerkers. Die vinden op dit moment nog te weinig gehoor.’

Aan de bel trekken
Beroepsorganisatie V&VN zegt het toe te juichen dat medewerkers in de zorg zélf aan de bel trekken wanneer zij misstanden tegenkomen. Zij adviseert verpleegkundigen met deze ervaringen naar de VAR (Verpleegkundige Advies Raad) te stappen of het management.

Misstanden
Hoewel onderzoek nog moet uitwijzen of de zorg in verpleeghuis Jan Bonga inderdaad dusdanig onder de maat is dat bewoners er vroegtijdig komen te overlijden, zegt Abvakabo FNV ‘in zekere mate’ het beeld dat geschetst wordt te herkennen. De bond meldt meer voorbeelden van misstanden te kennen en vindt dat daar nu nog niet adequaat op wordt gereageerd door de IGZ.

Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers
Bron(nen): Abvakabo FNV / V&VN / Trouw

1 REACTIE

 1. Ik ben het helemaal met het standpunt van Else Merlijn eens. Ook in ons verpleeghuis wordt zo’n bezoek goed voorbereid:
  – extra ‘grote’ schoonmaak (zelfs in het weekend)
  – verse bloemen en planten
  – leidinggevenden, die normaal nooit in de zorg werken, lopen actief mee te doen met de ADL
  – directrice komt persoonlijk de afdeling controleren
  Op deze manier heeft de inspectie een totaal vertekend beeld van de werkelijklheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.