Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Abvakabo: ‘Geen nullijn voor verpleegkundigen en verzorgenden’

Vakbond Abvakabo FNV en werkgeversorganisatie BTN maakten deze week cao-afspraken voor de huishoudelijke zorg. Tegelijk stemden de leden van vakbond NU'91, CNV Publieke zaak en FBZ in met het al eerder gesloten cao-akkoord met werkgever Actiz. Zijn er nu twee cao's voor de VVT? Drie vragen aan Lilian Marijnissen van de Abvakabo.
Abvakabo: ‘Geen nullijn voor verpleegkundigen en verzorgenden’

Gelden de afspraken die jullie met werkgeversorganisatie BTN hebben gemaakt voor de hele VVT?

‘Nee, deze afspraken zijn specifiek voor de huishoudelijke zorg. Tijdens de gesprekken in december werd ons duidelijk dat wij geen handtekening konden zetten onder het cao-akkoord voorgesteld door werkgeversorganisatie Actiz. Een belangrijk punt kreeg daarin geen aandacht: het Wmo-deel van de thuiszorg, de huishoudelijke hulp. Bij BTN horen voornamelijk werkgevers uit de Wmo-brache, dus daarom hebben wij samen cao-afspraken gemaakt voor de huishoudelijke zorg. Er komt een minimumbeloning op FWG 15 om een eind te maken aan de loondump. Werknemers behouden bij contractwisselingen hun rechten wat betreft contract, loon en dienstjaren. De nulurencontracten worden verboden en om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden is er geen structurele loonstijging afgesproken.’

Er is geen structurele loonstijging afgesproken, dus er is een nullijn ingevoerd. Geldt die ook voor verpleegkundigen en verzorgenden?

‘Nee. Er komt geen nullijn voor verpleegkundigen en verzorgenden omdat de gemaakte afspraken alleen gelden voor de huishoudelijke zorgmedewerkers. Met de verzorgenden en verpleegkundigen voeren we op dit moment door het hele land actie voor een goede cao. Voor verpleegkundigen en verzorgenden die werken bij een werkgever die aangesloten is bij BTN, geldt vooralsnog de cao zoals die is afgesproken met Actiz en de andere vakbonden. Ook voor verpleegkundigen en verzorgenden die lid zijn van Abvokabo geldt nu het cao-akkoord van Actiz.’

Het is wel verwarrend voor verpleegkundigen en verzorgenden…

‘Tsja, het is een ongelukkige situatie want voor een deel van de thuiszorg – de huishoudelijke verzorging – zijn nu twee verschillende afspraken van kracht. Het liefst willen we dat onze afspraken over de huishoudelijke zorg worden overgenomen in het cao-akkoord van Actiz om zo te komen tot één enkele cao VVT. Maar voor het zover is, willen we ook nog eens serieus praten over de afspraken die er nu liggen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Wij vinden dat de werkdruk en de onzekere roosters en contracten moeten worden aangepakt. En er moet een goede loonsverhoging komen waaruit waardering voor de zorg blijkt.’

Het onderhandelakkoord tussen Abvakabo FNV en BTN wordt de komende periode voorgelegd aan de leden. Ook verpleegkundigen en verzorgenden mogen reageren.

3 REACTIES

  1. Doordat er een akkoord is met Abvakabo en BTN gaan een aantal mensen op de nullijn maar over het algemeen genomen gaan thuiszorgmedewerkers er minstens 11% op voor uit in 2jaar vanaf 2015, omdat dan contracten opnieuw afgesloten moeten worden . Daardoor wordt de loondump diewerkgevers in de VVT hebben ingezet gestopt . Het akkoord dat ACTIZ gesloten heeft doet niets tegen loondump ,niets tegen de werkdruk ,doet niets tegen de doorgeslagen Flex ,doet niets aan gebroken diensten (die afgeschaft waren omdat het zo ongezond is)en dubbele diensten omdat mensen anders niet aan hun uren komen en dus geen fatsoenlijk salaris krijgen als ze het niet doen en zo zijn er nog wel wat argumenten.daarnaast wordt er geld vrij gemaakt voor salarisverhoging en om werkomstandigheden te verbeteren daarvan zien wij niets ,want die 1 % is eigenlijk maar0,67% er worden namelijk 4 maanden in de knip gehouden en naast een inflatie van 2,4% is 0,67 een schijntje . De werkgevers willen zichzelf 6 % geven . A -sociaal !!!

  2. Lees alle reacties
  3. Wat de kleine vakbonden niet gelukt is, maar Abvakabo FNV wel is een einde te maken aan de loondump en de uitholling van de thuiszorg. Belangrijk om goede thuiszorgmedewerkers te behouden en voor alle medewerkers in de thuiszorg zekerheid te bieden van inkomen. Het belangrijke werk dat thuiszorgers doen, wordt nu weer op waarde geschat. Dit is het belang van alle medewerkers in de thuiszorg én van alle cliënten.

  4. totdat het akkoord tusen BTN en abvakabo formeel is bekrachtigd door beide partijen geld voor alle werknemers binnen BTN lidinstellingen de oude cao VVT. Daarna geld de CAO BTN en niet de CAO VVT ,welke inmiddels door alle partijen is bekrachtigd. Werknemers bij BTN die dus niet in de hbh werkzaam zijn krijgen niets en staan dus in 2014 op 0. Dit omdat BTN de nieuwe CAO VVT niet heeft getekend ! Abva voert geen acties bij BTN instellingen maar alleen bij ACTIZ instellingen voor een CAO die al is afgesloten en waarvan werkgevers en leden van de betrokken werknemersorganisaties reeds hebben aangegeven akkoord te zijn.
    Dus voor verpleegkundigen, kraamverzorgenden en verzorgenden werkzaam bij BTN instellingen is niets geregeld en is de nieuwe CAO VVT niet op van toepassing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.