Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Acht eigenschappen van een topverzorgende

Sommige verzorgenden zie je nog vol energie het laatste uur van hun dienst doorlopen. Ze weten altijd precies welke cliënt een extra troostend woord nodig heeft. Wat is hun geheim? Lees welke kwaliteiten je in huis moet hebben om een topverzorgende te worden.

1. Uitstekende communicatieve vaardigheden
Goed kunnen communiceren komt in elk beroep van pas. Maar voor verzorgende is goed kunnen spreken en luisteren een must. Een topverzorgende kan duidelijk communiceren met zowel cliënten, families en verpleegkundigen als met verpleeghuisartsen. Daarnaast is eebn verzorgende in staat om voor zijn of haar cliënt te pleiten en te anticiperen op hun behoeftes.

2. Emotionele stabiliteit

Verzorgen kan een stressvol beroep zijn waarin je met schrijnende gevallen te maken krijgt. Het vermogen om lijden en dood te accepteren zonder dat het persoonlijk wordt, is cruciaal. Sommige dagen lijken een aaneensluiting van wanhoop en verdriet. Dat wil niet zeggen dat er geen hartverwarmende momenten zijn. Een eenzame cliënt een goed gevoel geven door een luisterend oor te bieden, of zo contact maken met een dementerende dat hij of zij voor het eerst lacht kan een geweldig gevoel geven. Maar een goede verzorgende gaat niet uit van een goede afloop. Die laat ze over aan een Hollywood-film.

3. Empathie
Een goede verzorgende heeft empathie voor de pijn en het lijden van cliënten. Ze zijn in staat om compassie te voelen en troost te bieden. Maar wees voorbereid op een aanval van compassiemoeheid. Dat overkomt de beste verzorgenden. Leer de symptomen te herkennen en zorg goed voor jezelf. Soms is een sympathieke verzorgende het enige lichtpuntje op een dag van een cliënt. Het is daarom belangrijk om empatisch te blijven.

4. Oog voor detail
In de zorgsector kan iedere handeling letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. Daarom laat een topverzorgende niets aan het toeval over en heeft hij of zij nauwlettend oog voor detail: van het correct lezen van het dossier van een cliënt, tot het toedienen van medicatie.

5. Fysiek uithoudingsvermogen
Lang staan, cliënten uit bed tillen en veel lopen, als verzorgende heb je zeker geen kantoorbaan. Het is dan ook zaak fit te zijn. Een uitstekende verzorgende zorgt ervoor dat ze haar energie gedurende haar dienst op peil houdt. Bijvoorbeeld met deze voedingstips tegen vermoeidheid. Sterk blijven, gezond eten, goed slapen en een gezonde levenstijl buiten je werkuren hebben, is van cruciaal belang.

 

7. Probleemoplossend vermogen

Bij zieke cliënten, traumacasussen of noodgevallen, moeten verzorgenden altijd paraat staan voor het oplossen van eventuele lastige situaties. Of het nu aankomt op het opvangen van familie, een cliënt troosten of praten met een lastige verpleeghuisarts, een topverzorgdende kan in iedere situatie snel denken en problemen aanpakken wanneer – of soms zelfs voor – deze zich voordoen. 

 

8. Respect
Goede verzorgenden respecteren mensen en regels. Ze blijven te allen tijde onpartijdig en zijn zich bewust van de vereisten rondom vertrouwenskwesties, verschillende culturen en tradities. Boven alles, respecteren ze de wensen van de cliënt.

Vrij vertaald uit het Engels door Rachel van de Pol
Bron: NursingLink

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.