Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acht tips voor 50-plus sollicitanten

Vooral 50-plussers hebben een lastige positie op de arbeidsmarkt, volgens het UWV. Zij verliezen minder snel hun baan, maar eenmaal werkloos is de kans aanzienlijk om lang werkzoekend te blijven.

Met deze acht adviezen heb je extra kans succesvol te zijn bij het zoeken naar een baan.  

 

  • Kijk breder dan alleen de oude functie. Waar ben je goed in, zowel in het werk als in je vrije tijd? Praat hierover met anderen of doe een competentie-test. Zoek wel gericht. Solliciteer op functies die echt aansluiten bij je mogelijkheden. Dat voorkomt onnodige teleurstellingen.

 

  • Vertrouw niet op (schriftelijke) vacatures. De meeste mensen vinden werk via netwerken of door actief werkgevers te benaderen. Onderhoud contacten met mensen die kunnen helpen bij het vinden van een baan.

 

  • Verken de mogelijkheden van internet. Zoek op vacaturesites, maar kijk ook op sites van bedrijven naar vacatures. Leer om te gaan met sociale media. Vraag hiervoor zo nodig hulp of volg een korte cursus.

 

  • Zoek hulp bij het zoeken. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een netwerkgroep van UWV. Daar kun je samen met leeftijdsgenoten actief op zoek naar werk. Zo’n groep helpt en motiveert elkaar en wordt ondersteund door een werkcoach. Of schrijf je in bij uitzendbureaus. Er zijn ook gespecialiseerde uitzendbureaus die alleen werken voor ouderen.

 

  • Besteed aandacht aan je cv. Laat vooral zien wat je de laatste 10 jaar hebt gedaan, en maak ook algemene vaardigheden zichtbaar (samenwerken, nieuwe collega’s inwerken, projectmatig werken, verantwoordelijkheid dragen). Zet er ook in wat je in je vrije tijd doet, als dat tenminste iets toevoegt.

 

  • Wees je bewust van je presentatie/uitstraling. Laat zien dat je gemotiveerd en flexibel bent. Geef bijvoorbeeld aan dat je bereid bent een opleiding te volgen of te leren. Werkgevers kijken ook naar vitaliteit.

 

  • Zorg dat je ook kunt wijzen op de voordelen van je leeftijd. Als een werkgever twijfelt over je leeftijd, benadruk dan wat de voordelen kunnen zijn, bijvoorbeeld voor de samenstelling van het team, omdat je (levens)ervaring en overwicht meebrengt of vanwege de financiële tegemoetkomingen.

 

  • Soms is minder salaris de enige manier om binnen te komen. Als je een ontslagvergoeding hebt, kun je die gebruiken als aanvulling op het loon. Als je al langer dan een jaar werkloos bent, is er soms ook compensatie mogelijk via de WW. En er zijn garanties voor je WW-uitkering als je toch weer werkloos wordt. Informeer hierover bij je werkcoach van het UWV.

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.