Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Actiecomité BIG II in de overgang telt 50.000 verpleegkundigen’

Actiecomité 'Wet BIG II in de overgang' heeft haar doelstelling van 20.000 verpleegkundige handtekeningen tegen de Wet BIG II en de overgangsregeling ruimschoots behaald.
Een mannelijke verpleegkundige aan het bed van de patiënt
Foto: Arno Massee

Dat meldt het actiecomité in een persbericht.

Enkele weken geleden zag het Actiecomité ‘Wet BIG II in de overgang’ het daglicht, uit onvrede met het wetsvoorstel BIG II en de overgangsregeling. Op de oproep om zich aan te sluiten reageerden volgens woordvoerder en SEH-verpleegkundige Niels Jacobs ongeveer 600 sympathisanten.

50.000 tegenstemmers Wet BIG II

De andere verpleegkundigen komen van tal van petities, legt Jacobs uit. ‘Hoewel niet alle ruim 28.000 leden verpleegkundige zijn, hebben de collega’s die zijn aangesloten bij Zorg in Actie zich na een consultatie achter ons geschaard. Dat geldt ook voor de 2 verpleegkundigen die petities startten over de Wet BIG II. De petitie Gespecialiseerde verpleegkundige, inservice, mbo of hbo-v voor 2012: alle verpleegkundigen werd ondertekend door bijna 10.000 verpleegkundigen. De petitie Iedere hbo-v’er in register regieverpleegkundige door bijna 6.600. Ook de eigenaar van de petitie Erken Inservice-opleiding verpleegkunde-A op HBO niveau die ruim 27.000 handtekeningen heeft, staat achter ons standpunt.’ De laatste startte in 2017. Verder noemt Jacobs nog de bijna 5.500 volgers van facebookgroep UMC’s in actie.

Nuance bij het aantal

Niels Jacobs erkent dat niet alle ondertekenaars specifiek voor de standpunten van het Actiecomité hebben gestemd. Ook bestaat de kans dat dezelfde mensen de 2 recente petities rond de overgangsregeling hebben ondertekend en dat het uiteindelijke aantal dus lager ligt. ‘Maar we hebben bij elkaar ruim de 20.000 handtekeningen binnengehaald waar we op hadden ingezet, en daarmee een breed draagvlak om verder uit te zoeken hoe we dit wetsvoorstel kunnen blokkeren. We vertegenwoordigen een grote groep verpleegkundigen die het niet eens zijn met het wetsvoorstel BIG II.’

Bezoek aan Tweede Kamerleden

Het actiecomité bracht vorige week zijn standpunten naar voren bij enkele leden van de vaste Kamercommissie van VWS, waaronder Joba van den Berg (CDA), Maarten Hijink en Hanne Drost (SP), en in de wandelgangen Corine Ellemeet (GroenLinks). Ook hielp het comité via social media met het verzamelen van vragen. De Kamerleden kunnen namelijk hun schriftelijke vragen aan minister Bruins over het wetsvoorstel BIG II en de overgangsregeling tot 18 juli inleveren.

Tegenstanders Wet BIG II

Op social media zijn de tegenstanders van het wetsvoorstel BIG II al weken zeer actief. Niels Jacobs snapt dat goed. ‘Het wetsvoorstel klopt gewoon niet. Waarom een nieuw beroep toevoegen in de wet? En juridisch: mag de overheid in de wet een hbo-verpleegkundige terugzetten naar mbo-niveau? Wij vermoeden dat je straks alleen nog als regieverpleegkundige de functie van gespecialiseerd verpleegkundige mag uitvoeren. Wat gebeurt er dan met al die inservice- en mbo-opgeleide collega’s? Allemaal 2,5 jaar naar de hbo-v? En wat als je dat niet wil omdat je dan gaat leren wat je toch al weet? V&VN en VWS zeggen dat er niets zal veranderen, maar dat is gewoon niet waar. Wij willen antwoorden.’

Op de hoogte blijven van het nieuws over de Wet BIG II en de overgangsregeling? Bekijk het volledige dossier van Nursing.nl

 

6 REACTIES

 1. Ine ik ben het niet met je eens.

  Ik ben blij dat ik met pensioen ben nu. De laatste 10 jaar ben ik verpleegkundige in de wijk geweest met veel plezier, tot het laatste jaar met deze omschakeling werd begonnen. Het kwam er op neer dat ik, de HBO verpleegkundige de moeilijke handelingen moest leren en het vervolgens het zelf niet meer mocht doen. Ook het overleg met de huisartsen wat ik altijd tot volle tevredenheid van beide kanten heb gedaan moest ineens door een tussenpersoon jawel de HBO verpleegkundige worden gedaan.
  Ik ben 47 jaar (inservice opgeleide) verpleegkundige geweest met post HBO aantekening. het laatste jaar werd ik gedegradeerd tot mbo verpleegkundige zonder bevoegdheden Het heeft mij erg boos gemaakt en voelde mij totaal niet meer gewaardeerd. Dus ik ben blij dat ik deze nederlagen niet verder hoef mee te maken.

  Ik wens jullie allemaal sterkte.

 2. Lees alle reacties
 3. Vraagje:

  Ik ben het überhaupt niet eens met het feit dat er twee verschillende soorten registraties voor verpleegkundigen gaan komen. Volgens mij is de wet BIG voor de individuele gezondheidszorg, en ik betwijfel of regisseren daar ook onder valt. Bovendien: voor artsen, fysiotherapeuten etc. die wat meer op het leidinggevende/coördinerende vlak werken is er toch ook geen aparte registratie? Wat is er mis met de titel ‘senior vpk’, of ‘coördinerend vpk’ of iets dergelijks?
  Het gaat er volgens mij om wat je in de praktijk aan werkzaamheden verricht en dit komt, als het goed is, tot uiting in je salaris (de FWG waarin je zit).
  Ik snap de noodzaak dus niet en vrees dat dit alleen maar tot uitstroom leidt.

  De vraag is: is er ook een actiegroep tegen onderscheid in de wet (let wel, ik ben dus niet tegen onderscheid op de werkvloer).

 4. Waarom gaan we niet terug naar af. Stop met het hele idee van de regieverpleegkundige en verpleegkundige. Ga terug naar het oorspronkelijke idee van zorgkundige op MBO niveau en verpleegkundige op HBO niveau. Maak van alle huidige verpleegkundigen, misschien na een assessment, HBO verpleegkundigen en begin met ingang van nu met de zorgkundige (MBO)en verpleegkundige (HBO). In mijn ogen toen al een heel goede constructie, maar afgeschoten vanwege allerlei gevoeligheden. Toen kwam het idee van de verpleegkundige en regieverpleegkundige. Door alle gevoeligheden die hier omtrent leven en waar voortdurend rekening mee gehouden wordt, komen we in een moeras waar we volgens mij nooit meer uitkomen, maar steeds dieper in wegzakken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.