Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Actieplan verpleegkundigen: ‘Binnen vijf jaar personeelstekort naar nul’

Het kabinet zet alles op alles om het personeelstekort terug te dringen naar nul, met een speciaal actieplan. Ook willen zij het werk voor huidige verpleegkundigen en verzorgenden aantrekkelijker maken door minder administratieve lasten en contracten die zij wensen.
schrapregels
Volgens VWS zijn er 12 schrapregels in de wijk die dit jaar kunnen worden ingevoerd. Foto: Arno Massee

Dit meldt het ministerie van VWS. Extra middelen voor leerwerkplekken en omscholen, 28 regionale actieplannen van onder andere werkgevers en onderwijsinstellingen en een landelijke campagne moeten er toe leiden dat de personeelstekorten in de zorg worden aangepakt. Dit staat in actieprogramma ‘Werken in de Zorg’ dat het kabinet aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De gezamenlijke opdracht is luid en duidelijk: de personeelstekorten moeten in 2022 naar nul of daar dichtbij. Hiervoor wordt de komende jaren 320 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Onlangs werd de minutenregistratie in de wijkverpleging al afgeschaft. Naast het stoppen van registreren van handelingen per vijf minuten, staat ook de vereenvoudiging van zorginkoop op het actielijstje. Lees meer >>

De grootste daling van het tekort (zo’n 30.000 extra mensen) moet komen uit de verhoging van het aantal herintreders en zijinstromers met 20 procent per jaar. Maar ook het uitbreiden van alle arbeidscontracten met 1 uur kan het tekort al met 20.000 fte’s verminderen. Daarnaast moeten de huidige verpleegkundigen en verzorgenden behouden worden, door de werkdruk te verlagen. ‘Medewerkers in de zorg moeten minder tijd kwijt zijn aan administratieve lasten. Minder ziekteverzuim, minder werkdruk en minder agressie zijn absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat men kan en wil blijven werken in de zorg’, aldus het actieplan.

Hoe kun je als verpleegkundige een burn-out voorkomen? Je leest het in de wijze lessen die verpleegkundigen leerden dankzij hun burn-out. Lees meer >>

Het kabinet komt met een actieplan om de arbeidsmarkt aan te zwengelen in 28 regio’s, die financieel worden afgerekend op hun plannen om meer zorgpersoneel te vinden. Er komt een adviescommissie die de regio’s begeleidt om de afgesproken doelen te halen. Het actieplan kent drie belangrijke pijlers:

 1. Meer kiezen voor de zorg: meer leerlingen, studenten, zij-instromers en herintreders kiezen voor de zorg. Dat begint bij een beter imago van de zorg en weten wat het werk inhoudt.
 2. Beter leren in de zorg: iedere leerling en student kan rekenen op een stageplek. Zij maken door middel van vernieuwende stages kennis met de sectoren binnen de zorg. Meer leerlingen maken de opleiding af door inspirerend en uitdagend onderwijs. Voor het huidige personeel staat permanent leren en ontwikkelen centraal.
 3. Anders werken in de zorg: het werken in de zorg sluit beter aan bij de wensen van medewerkers. Medewerkers kunnen het aantal uren werken dat bij ze past (hogere deeltijdfactor). Medewerkers doen het werk waarvoor ze zijn opgeleid en zonder overbodige administratieve lasten. Zo blijft het werk leuk en wordt werkdruk en ziekteverzuim teruggedrongen. Door het herschikken van taken (jobcarving) wordt het werk beter verdeeld en geschikt gemaakt voor meer mensen, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De komende jaren komt een bedrag van in totaal €320 miljoen via de scholingsimpuls Sectorplanplus voor regionale plannen beschikbaar. Voor het eerste tijdvak, dat loopt van augustus 2017 tot 1 mei 2018, is 80 miljoen vrijgemaakt. Hierin is 1059 organisaties, uiteenlopend van huisartsenpraktijken tot grote verpleeg- en thuiszorginstellingen, geld gereserveerd, waarmee naar verwachting zo’n 58.500 scholingstrajecten kunnen worden uitgevoerd. Met dit geld kunnen werkgevers extra leerwerkplekken voor de instroom van zorgmedewerkers (zowel MBO en HBO) bieden, boventallige medewerkers omscholen en extra doorstroomplekken creëren. Voorwaarde voor deze middelen is dat een werkgever zich verbindt aan een van de regionale actieplannen.

‘Waardeer zorgmedewerkers meer’

Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) geeft aan verheugd te zijn over het actieplan. ‘We zijn zeker blij met het actieplan, en de impuls die we hiermee geven aan verpleegkundigen en verzorgenden’, zegt directeur Sonja Kersten in een interview met NPO Radio 1. Wel benadrukt ze dat het belangrijk is om de uitstroom van verpleegkundigen en verzorgenden een halt aan te roepen. ‘Gelukkig zijn er ook accenten in plan om daarmee goed om te gaan. Want het gaat niet alleen om aantrekken van mensen, maar om behoud van mensen die het werk nu doen. Want we kunnen echt niet zonder ze. We moeten ze meer waarderen en ik vind het belangrijk dat er geluisterd wordt naar wat zij te zeggen hebben.’

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het lijkt erop dat het vrijgemaakte geld in van alles rondom de verpleegkundigen en verzorgenden gestoken gaat worden (commissies, bijscholingen, zij-instromers opleiden) en niet inde verpleegkundigen en verzorgenden zelf. Er is zo’n waardering voor de werkers in de zorg; laat dat dan ook tot uitdrukking komen in de salarissen en arbeidsvoorwaarden. Op dit moment worden in de CAO-voorstellen van de werkgevers weer aan die voorwaarden geknabbeld en daar zijn we niet blij mee. Houd daar mee op en waardeer deze zorgers, zodat zij niet om zich heen gaan kijken voor een andere baan en maak het zo aantrekkelijk om in de zorg te werken. Besteed daar het geld aan!

 3. Neem leerlingen meteen in dienst en maak ze deels direct inzetbaar. Net als voorheen met de inservice-opleiding.
  -direct handen aan bed
  -geen opbouw van studieschuld doordat werkgever de opleiding betaald
  Bouw dan ook meteen weer personeelsflats naast de zorginstelling, reuze aantrekkelijk voor jongeren om voordelig op zichzelf te kunnen gaan wonen.

  Terug naar vroeger? Misschien. Maar dan wel met een moderne opleiding. Inservice-opleidingen bestaan voor andere beroepen nog steeds, kijk maar naar ok-personeel. Vervolgopleidingen zijn ook veelal inservice. Gewoon doen!

 4. Pas de slechte reiskosten en het salaris eerst eens aan dan sta je in ieder geval beter op de markt
  Echter overheid/zorgverzekeraars/gemeenten en werkgevers zijn constant aan het minimaliseren zie ook weer de voorstellen bij de CAO onderhandelingen

 5. Nog een paar punten:
  *De leeftijdsgrens voor nachtdiensten niet verder oprekken en dit niet bij elke nieuwe cao onderhandelingsronde opnieuw proberen.
  *Erkenning van de zorg als zwaar beroep.
  *De onregelmatigheidstoeslag niet verder uitkleden; of het basis salaris verhogen.
  *Een overgangsregeling in de nieuwe BIG wet die recht doet aan de praktijk en kennis en kunde van de “zittende”groep verpleegkundigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.