Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actieplan Bussemaker moet bureaucratie terugdringen

Begrijpelijke informatie voor cliënten, werkplezier voor professionals en ruimte voor zorginstellingen. Dat zijn de drie doelen van het nieuwe actieplan van staatssecretaris Bussemaker (VWS), dat zij dinsdag 28 augustus presenteert.  
Actieplan Bussemaker moet bureaucratie terugdringen

 

Met name het terugdringen van de bureaucratie krijgt in het actieplan ‘AWBZ: naar eenvoud in uitvoering’, prominente aandacht. 

Meldpunt

In het septembernummer van Nursing zegt de staatsecretaris dat wantrouwen de afgelopen jaren veel te veel de teneur van de overheid is geweest. Zij roept verpleegkundigen en verzorgenden van harte op gebruik te maken van het meldpunt Regeldruk en Bureaucratie. Hier kunnen professionals en zorgaanbieders hun ideeën over hoe de bureaucratie terug te dringen kwijt. Het meldpunt is bereikbaar via de website van het ministerie van VWS. Later dit jaar richt het ministerie een ‘vliegende brigade’ op. Bussemaker: ‘Die gaat in de instellingen zelf bijdragen aan het oplossen en aanpakken van bureaucratieknelpunten.’

Een loket

De verschillende partijen die betrokken zijn bij indicaties van cliënten gaan vanaf januari 2008 samenwerken in één loket. ‘In de periode 2009-2011 zullen steeds meer cliënten ervaren dat informatie die ze al hebben aangeleverd en onderzoeken die al zijn gedaan opnieuw worden gebruikt door andere indicatiestellers – natuurlijk alleen met hun toestemming’, zo staat beschreven in het Actieplan. ‘In de loop van 2008 en 2009 zullen zorginstellingen ondervinden dat zij minder administratieve handelingen hoeven te verrichten voor het doorgeven van de hoeveelheid geleverde zorg per cliënt. Daardoor kan de eigen bijdrage ook sneller in rekening worden gebracht, hetgeen meer duidelijkheid oplevert voor de cliënt.’

Gerelateerd:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.