Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Acties in de VVT: Abvakabo spreekt van staken

Verpleegkundigen en verzorgenden in het Amsterdamse verpleegshuis Osira en  thuiszorgmedewerkers van het Rotterdamse Faveo voeren wederom actie tegen de nieuwe cao VVT. Tegenover Nursing spreekt AbvakaboFNV zelfs van staken.
Acties in de VVT: Abvakabo spreekt van staken

Door het hele land worden de komende maanden stakingen, werkonderbrekingen en andere protestacties gehouden, vertelt Lilian Marijnissen van de AbvakaboFNV. Reden voor de acties is nog altijd de nieuwe cao VVT. Marijnissen: ‘Bij Osira spelen de problemen die volgens ons niet door de nieuwe cao VVT worden opgelost. Dat gaat over zaken zoals werkdruk en onderbezetting waar werkgevers niets tegen willen doen. Ons doel met de staking maandag is om – als we de cao niet van tafel krijgen – dan maar op lokaal niveau afspraken te maken met werkgevers om te hoge werkdruk en onderbezetting tegen te gaan.’

Staken in de zorg
Volgens Marijnissen zijn er de komende weken meerdere verrassingsacties. Daarover zijn gisteravond afspraken gemaakt. Maandag leggen in ieder geval huishoudelijke medewerkers in het verpleeghuis het werk neer, voor acute situaties kan er dan teruggegrepen worden op een calamiteitenteam. Of er door de verpleging en verzorging ook echt gestaakt gaat worden kan Marijnissen niet met zekerheid zeggen. ‘Dat ligt in de zorg natuurlijk heel gevoelig, omdat het zo ingrijpend is voor de bewoners en cliënten. Mochten de acties van maandag en dinsdag nou niets uithalen, dan bekijken we het opnieuw.’ Volgens Marijnissen is er wel voldoende bereidheid tot staken onder verpleegkundigen en verzorgenden in de VVT.

Werkdruk en roostervrije dag
De bond heeft een pakket van eisen bij Osira neergelegd met onder andere het recht op een vaste roostervrije dag, het terugdringen van flexibilisering en de snelle besteding van de zogenoemde intensiveringmiddelen. Abvakabo wil ook dat Osira Amstelring er bij brancheorganisatie ActiZ op aandringt om opnieuw aan de onderhandelingstafel te komen over de cao VVT.

Reactie bestuurder
Osira-bestuurder Rob van Dam zei gisteren in een gesprek met Zorgvisie meerdere malen met de bond om de tafel te hebben gezeten om de problemen op te lossen, zonder resultaat. ‘Wij waren in de veronderstelling dat we dankzij onze voortdurende inzet ‘on speaking terms’ waren met de bond, maar afgelopen vrijdag ontvingen wij plotseling een ‘ultimatum met eisen’. Uiterlijk dinsdag 21 augustus om 14.00 uur moesten wij reageren en alle eisen inwilligen anders zouden acties volgen. Terwijl we bezig waren met het opstellen van de gevraagde reactie, kregen we een nieuwe mail, waarin de vakbond alvast een staking aankondigt voor vrijdag 24 augustus. De bond heeft niet de moeite genomen om onze inhoudelijke reactie af te wachten, die we natuurlijk toch hebben afgemaakt en binnen de gestelde tijd aan ze stuurde. Gisteren 22 augustus kregen we een nieuwe mail, waarin de actie werd verzet. Nu staat de staking gepland voor aanstaande maandag.’

AbvakaboFNV / Zorgvisie
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Blog Sandra: Toch staken?

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. deze actievoerders verwoorden wat velen in de zorg denken en voelen Dat er (vaak door directie opgestoken) negatieve reacties zijn ,gebeurt altijd.
  En ik weet dat Lilain marijnissen veel weet van de zorg.Haar moeder en schoonmoeder hebben jaren in een verpleeghuis gelegen en toen was het al ellende van :geen tijd, lang in luier zitten, geen activiteiten, doorliggen, verkeerde medicijnen enz enz.
  Misschien heeft die ervaring haar wel toe gebracht om bij de bond te gaan werken en het op te nemen voor personeel en bewoners

 3. Wat een gedoe van Abvakabo, 2,2% loonsverhoging, waar krijg je dat nog tegenwoordig?
  Ze hebben gewoon gezichtverlies geleden en hun geloofwaardigheid verloren, en nu proberen ze dit te compenseren, door acties te organiseren waar de meerderheid van de zorgmedewerkers geen heil in ziet

 4. wat een geblaat van de ABVA. Beetje dom geweest dat ze de CAO niet hebben getekend, daarmee hebben ze hun leden in de steek gelaten en er achteraf spijt van gekregen. Hebben de actievoerders de 2,2% loonsverhoging geweigerd die de andere bonden hebben gerealiseerd?

 5. Mevrouw Marijnissen: U heeft in de gemeenteraad van Oss gezeten (SP) gezeten, Politicologie gestudeerd en alleen nog maar voor ambtenarenbond Abva gewerkt (wikipedia), echter nog nooit in de zorg.
  Of wij bereid zijn tot actie voeren maken we zelf wel uit ! Ik ben uw geroeptoeter meer dan zat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.